Οι περισσότεροι γονείς ξεκινούν την ανατροφή του παιδιού τους με τις καλύτερες προθέσεις και κυρίως με πολλή αγάπη. Ωστόσο, το να πέσει κάποιος στην παγίδα του «καλού» γονιού, είναι πιο εύκολο από ότι φαντάζεστε. Μία από τις μεγαλύτερες ατυχίες, που μπορεί να έχει ένα παιδί, είναι να ανατραφεί από ένα «τέλειο» γονιό -μια ατυχία, που θα το συνοδεύει πιθανότατα για το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ζωής του. Γι’ αυτό λοιπόν:
Αφήστε τα παιδιά να «κάνουν λάθη»
Μην τους στερείτε την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία. Δεν είστε αποτυχημένος ως γονιός, εάν δεν σώσετε το παιδί σας από κάθε λάθος. Στην πραγματικότητα, μπορεί να του/της διδάσκετε ένα ουσιαστικό μάθημα για την ακεραιότητα, τις αξίες και την επιβίωση στη μελλοντική τους ζωή.
Μάθετε να λέτε «όχι»
Τα παιδιά σας δεν θα γίνουν κοινωνικά αταίριαστα αν αρνηθείτε να τους αγοράσετε το πιο πρόσφατο gadget, που έχει κάθε άλλο παιδί στο σχολείο. Είναι σημαντικό να τηρείτε τις βασικές σας αρχές σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πηγαίνετε κόντρα στο δημοφιλές ρεύμα μία στο τόσο. Το να πείτε όχι σε ένα κινητό τηλέφωνο δεν θα σημαδέψει το παιδί σας για μια ζωή.
Ο «καλός» γονιός μπορεί να καταλήξει «υπηρέτης» του παιδιού του
Μην κάνετε τα πάντα για το παιδί. Δε σας κάνει καλό γονιό. Αντίθετα στερείτε από το παιδί τη δυνατότητα να αποκτήσει δεξιότητες, να γίνει υπεύθυνο και ανεξάρτητο. Δεν το αφήνετε να δοκιμάσει τον εαυτό του, να αναγνωρίσει τις ικανότητες και τις αδυναμίες του και να νιώσει χρήσιμο και ικανό.
Θέστε σαφή όρια και μην υποχωρείτε
Τα παιδιά νιώθουν καλά, όταν ξέρουν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, όταν νιώθουν ότι υπάρχει ένας ενήλικας που τα προστατεύει και τον οποίο μπορούν να εμπιστευτούν. Η δημιουργία ασφάλειας και σταθερότητας, πρέπει να είναι ο βασικός στόχος όταν βάζουμε όρια στο παιδί.
Αναγνωρίστε στον εαυτό σας δικαιώματα
Ναι, μπορείτε να νιώθετε κουρασμένοι, να μην έχετε διάθεση, να νυστάζετε, να θέλετε να βγείτε με φίλους, να θέλετε να μείνετε μόνοι ή απλά να βαριέστε βρε αδερφέ. Βοηθήστε τα παιδιά να το καταλάβουν και να μάθουν να το σέβονται. Όσο και αν ακούγεται δύσκολο, δεν είναι. Μην έχετε τύψεις, μη νιώθετε ότι παραμελείτε τα παιδιά, μη «θυσιάζεστε» διαρκώς. Σκεφτείτε, τι παράδειγμα δίνετε στα παιδιά σας, τους αυριανούς γονείς. Σκεφτείτε αν θα θέλατε να γίνουν σαν εσάς.
Μην το παίρνετε προσωπικά
Μην παίρνετε προσωπικά την άρνηση του παιδιού, την ανυπακοή ή την επιμονή του σε αυτό που θέλει. Μη νιώθετε αποτυχημένοι αν δεν μπορείτε να επιβληθείτε χωρίς κάποιου είδους «σύγκρουση» ή χωρίς να δυσαρεστήσετε το παιδί. Τα παιδιά συνήθως θα υπακούσουν αν δεν υποχωρήσετε και αν τους δώσετε να καταλάβουν με σαφήνεια το λόγο πίσω από τη συμπεριφορά σας.
Αποφύγετε την υπερταυτοποίηση
Φυσικά ταυτίζεστε με το παιδί σας, αλλά η υπερβολική ταύτιση μπορεί να σας οδηγήσει στο να αγνοήσετε τα συναισθήματα και τα θέλω του παιδιού σας και να εστιάσετε στα δικά σας. Το παιδί παίρνει έτσι λάθος μηνύματα από σας και εσείς με τη σειρά σας, ζείτε με πλασματικές ή και παράλογες μερικές φορές προσδοκίες, που όταν δεν πραγματοποιούνται αφήνουν ένα «ζόρικο» κενό και σε εσάς αλλά και στο και στο παιδί.
Μην είστε «εγωιστές»
Ως γονιός, αγαπάτε τα παιδιά σας τόσο πολύ, που είστε πρόθυμοι να κάνετε τεράστιες θυσίες για λογαριασμό τους, ξοδεύοντας χρόνο και χρήματα για να τα υποστηρίξετε και να είστε εκεί για αυτά. Μην υπερβάλετε και μην περιμένετε ανταπόδοση. Πρόκειται βέβαια για «επένδυση» αλλά τα κέρδη αφορούν το παιδί. Είναι φυσιολογικό, ως γονιός, να ονειρεύεστε το καλύτερο μέλλον για το παιδί σας, αλλά μερικές φορές οι γονείς δένονται τόσο πολύ με τα δικά τους όνειρα, που δε βλέπουν τι πραγματικά θέλει το παιδί. Και μερικές φορές άλλωστε, ένα παιδί μπορεί να θέλει ή να χρειάζεται πολύ λιγότερα.
Η κοινωνία μας έχει τόσο μεγάλες απαιτήσεις από τους γονείς, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το να νιώσουν σίγουροι για το ρόλο τους. Ζούμε επίσης σε μια κοινωνία, που εστιάζει στα λάθη και που έχει μεγάλη ικανότητα να γεμίζει κάποιον ενοχές και να τον αποθαρρύνει. Βρείτε το θάρρος να μην είστε τέλειοι. Κανείς δεν είναι. Καλός γονιός άλλωστε δεν είναι ο τέλειος γονιός αλλά ο υπεύθυνος γονιός, που μεγαλώνει ένα παιδί με σεβασμό και αγάπη.
Πηγές: Berman R. MD. (2015). “Permission to Parent: How to Raise Your Child with Love and Limits”, Harper Wave, Good Parent: A Guidebook for Raising Successful Children, MacLaughlin S. (2014). “How to Set Limits for Kids Without Harshness, Fear or Shame”