Γνωστή και ως Wegovy ή Ozempic, η σεμαγλουτίδη είναι φάρμακο που διατίθεται στο εμπόριο για τη θεραπεία του διαβήτη, κατευνάζοντας σημαντικά τις διατροφικές όσων το προσλαμβάνουν και βοηθώντας τους, έτσι, να χάσουν βάρος.
Καθώς η σεμαγλουτίδη έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα, οι ασθενείς αναφέρουν περίεργα αποτελέσματα που ξεπερνούν την απλή καταστολή της όρεξης.
Ανέφεραν ότι έχασαν το ενδιαφέρον τους για μια ολόκληρη σειρά εθιστικών και ψυχαναγκαστικών συνηθειών που είναι βλαβερές για την υγεία του εγκεφάλου, όπως το ποτό, το κάπνισμα, τα ψώνια και η ονυχοφαγία.
Κι ας μη βιώνουν, όμως, όλοι όσοι παίρνουν το συγκεκριμένο φάρμακο αυτές τις θετικές επιδράσεις, οι επιστήμονες δοκιμάζουν σε πειραματόζωα εάν φάρμακα παρόμοια με τη σεμαγλουτίδη μπορούν να περιορίσουν τη χρήση αλκοόλ, κοκαΐνης, νικοτίνης και οπιοειδών – με άκρως υποσχόμενα αποτελέσματα!
Πώς δρα η σεμαγλουτίδη
Η σεμαγλουτίδη και οι χημικοί συγγενείς της φαίνεται να λειτουργούν, τουλάχιστον στα ζώα, ενάντια σε μια ασυνήθιστα ευρεία γκάμα εθιστικών φαρμάκων. Οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα είναι αρκετά συγκεκριμένες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη μεθαδόνη για τον εθισμό σε οπιοειδή και τη βουπροπιόνη ενάντια στο κάπνισμα.
Η σεμαγλουτίδη, ωστόσο, θα μπορούσε μια μέρα να φανεί ιδιαίτερη χρήσιμη, αν υποθέσουμε πως έχει τη δυνατότητα να επέμβει στο θεμελιώδες σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η επιστήμη απέχει, ακόμη, αρκετά από το να εδραιώσει τη σεμαγλουτίδη ως αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των εθισμών, αν και οι έρευνες πάνω στην εν λόγω υπόθεση αυξάνονται εκθετικά.
Τα πειράματα με την σεμαγλουτίδη
Κλινικές δοκιμές εκτελούνται, ώστε να εξακριβωθεί εάν και σε ποιο βαθμό η σεμαγλουτίδη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτό το φάρμακο, που καταστέλλει σε αξιοσημείωτο βαθμό την επιθυμία για φαγητό, θα μπορούσε, δυνητικά, να καταστείλει την επιθυμία για πολύ περισσότερους εθισμούς.
Η ιστορία της σεμαγλουτίδης είναι μια από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις της επιστήμης. Αρχικά αναπτύχθηκε για τον διαβήτη, καθώς βοηθά το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη μιμούμενο μια ορμόνη που ονομάζεται GLP-1 ή πεπτίδιο 1. Σχεδόν αμέσως, οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν αυτά τα φάρμακα σημείωσαν απώλεια βάρους, κυρίως λόγω του περιορισμού της συναισθηματικής υπερφαγίας, μία ακούσια αλλά, συνήθως, καθόλου ανεπιθύμητη παρενέργεια.
Σεμαγλουτίδη και εθισμός
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα GLP-1 επηρεάζουν πολύ περισσότερες λειτουργίες από εκείνες του παγκρέατος. Ο ακριβής μηχανισμός της απώλειας βάρους είναι ακόμα ασαφής, αλλά τα φάρμακα πιθανότατα λειτουργούν με πολλούς τρόπους για να καταστείλουν την πείνα, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της διέλευσης της τροφής από το στομάχι και της πρόληψης των σκαμπανεβασμάτων του σακχάρου στο αίμα.
Το πιο συναρπαστικό, όμως, είναι πως η σεμαγλουτίδη φαίνεται να δρα απευθείας σε νευρώνες του εγκεφάλου, καταστέλοντας την παρορμητική επιθυμία όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για εθισμούς κάθε είδους (αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξ, ονυχοφαγία, υπερβολική άσκηση). Η σεμαγλουτίδη δεν αμβλύνει κάθε ευχαρίστηση, αλλά φαίνεται πως μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες υπέρβασης, γεμίζοντας τους επιστήμονες αισιοδοξία αναφορικά με την αντιμετώπιση των εθισμών.
ANONYMOUS
Tags: Σεμαγλουτίδη, Εθισμός
Πηγές: www.theatlantic.com, healthnews.com