Είτε προβάρουμε μια ομιλία, είτε σκεφτόμαστε ιδέες, είτε απλά συλλογιζόμαστε την πολυπλοκότητα της ζωής, το να μιλάμε στον εαυτό μας φαίνεται να είναι μια έμφυτη ανθρώπινη τάση. Αλλά θεωρείται φυσιολογικό; Και τι αποκαλύπτει για την ψυχική μας ευεξία;
Σε μια κοινωνία που εκτιμά την εξωτερική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, η συνομιλία με τον εαυτό μας συχνά φέρει στίγμα. Ωστόσο, το να μιλάς στον εαυτό σου είναι ένα απίστευτα κοινό φαινόμενο, που υπερβαίνει τα πολιτισμικά όρια και τις ηλικιακές ομάδες. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις περιπλοκές του αυτο-διαλόγου και να διαλευκάνουμε τα μυστήρια πίσω από αυτή την περίεργη συμπεριφορά.
Είναι υγιής ο εσωτερικός διάλογος;
Ο εσωτερικός διάλογος μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ψυχική μας ευεξία. Όταν αξιοποιείται θετικά, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσει την συγκέντρωση. Παρέχοντας ένα εσωτερικό σύστημα υποστήριξης, ο αυτο-διάλογος δύναται να διαφυλάξει τα κίνητρά μας σε δύσκολους καιρούς.
Ωστόσο, όπως κάθε εργαλείο, μπορεί επίσης να είναι επιζήμιος εάν παρεκκλίνει σε αρνητικό έδαφος. Για αυτό, η επίτευξη ισορροπίας και η καλλιέργεια ενός εποικοδομητικού εσωτερικού διαλόγου είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι η συμπεριφορά αυτή παραμένει μια υγιής πρακτική.
Τα οφέλη του εσωτερικού διαλόγου
Πέρα από μια απόλυτα φυσιολογική συνήθεια, η αυτοκατευθυνόμενη ομιλία (ο επιστημονικός όρος του εσωτερικού διαλόγου) μπορεί πραγματικά να μας ωφελήσει με διάφορους τρόπους, όπως:
Μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε χαμένα πράγματα
Ο εσωτερικός διάλογος μπορεί να είναι εκπληκτικά αποτελεσματικός όταν πρόκειται για την εύρεση άστοχων αντικειμένων. Εξωτερικέυοντας τις σκέψεις και τις προθέσεις μας, εμπλέκουμε τόσο τις ακουστικές όσο και τις γνωστικές μας διαδικασίες, ενισχύοντας την ανάκτηση της μνήμης.
Εντείνει τη συγκέντρωση
Εκδηλώνοντας τις επιθυμίες μας, δημιουργούμε μια αίσθηση υπευθυνότητας και ενισχύουμε τους στόχους μας. Η λεκτική έκφραση των καθηκόντων, των προτεραιοτήτων και των στρατηγικών μας συμβάλλει στο να αντισταθούμε στους περισπασμούς και να ξεπεράσουμε τα ψυχικά «μπλοκαρίσματα».
Ρυθμίζει τα δυσάρεστα συναισθήματα
Η λεκτική έκφραση των σκέψεών μας μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε καλύτερα τις συναισθηματικές μας εμπειρίες. Εκφράζοντας τον εαυτό μας μέσω του αυτο-διαλόγου, μπορούμε να επικυρώσουμε τα συναισθήματά μας, να διερευνήσουμε τις υποκείμενες αιτίες τους, ακόμη και να βρούμε πιθανές λύσεις ή στρατηγικές αντιμετώπισης.
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους
Ο αυτο-διάλογος μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση του κοινωνικού άγχους. Κάνοντας πρόβες συνομιλιών, θετικών επιβεβαιώσεων ή ηρεμιστικών δηλώσεων, οι άνθρωποι μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να ανακουφίσουν τις ανήσυχες σκέψεις. Η λεκτική έκφραση των φόβων και των ανησυχιών τους προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου και προοπτικής, επιτρέποντάς τους να προσεγγίσουν τις κοινωνικές καταστάσεις με μεγαλύτερη ευκολία και αυτοπεποίθηση.