Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει κοντά τους ανθρώπους με τρόπους «αόρατους» αλλά αυτό το επίπεδο συνδεσιμότητας δεν είναι αγγελικά πλασμένο. Είναι απλώς αφύσικο για τόσους πολλούς ανθρώπους, να είναι τόσο διασυνδεδεμένοι σε ένα τόσο γρήγορο, τεχνολογικό, διαδικτυακό τοπίο, όπου οι οθόνες μας βομβαρδίζουν συνεχώς με ειδοποιήσεις και διαφημίσεις. Για να μην αναφέρουμε τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τις απάτες, τον εθισμό και πολλά άλλα πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε.
Ακολουθεί μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες, που εξερευνούν τη σκοτεινή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις αρνητικές πλευρές τους και τα ζητήματα που συνεπάγονται.
1. Hard Candy (2005)
Μια από τις πρώτες κινηματογραφικές απεικονίσεις των κινδύνων των social media, ακολουθεί την ιστορία δύο αγνώστων, που γνωρίζονται διαδικτυακά. Όταν τελικά συναντιούνται από κοντά, ο Τζεφ ανακαλύπτει ότι η Χέιλι δεν είναι τόσο ανυπεράσπιστη όσο φαίνεται. Μια σκοτεινή αλλά προειδοποιητική ιστορία για τα «αρπακτικά», που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να λεηλατήσουν ευάλωτους εφήβους.
2. Untraceable (2008)
Αναμφισβήτητα η πιο σκοτεινή ταινία της λίστας, κατοικεί βαθιά στη φθορά του ανθρώπινου μυαλού, της οποίας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως διέξοδος. Όταν η πράκτορας του FBI, Τζένιφερ Μαρς, αρχίζει να ερευνά τους θανάτους που μεταδίδονται μέσω ενός σκοτεινού ιστότοπου, σύντομα βρίσκεται στο στόχαστρο του δημιουργού του, ενός άνδρα που θέλει να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του.
Ενώ η Τζένιφερ καταφέρνει να εξοντώσει τον δολοφόνο, κάνει μια πικρή διαπίστωση: οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χαίρονται με τα βάσανα των άλλων. Ζοφερό και ανησυχητικό, το Untraceable μένει στο κοινό πολύ καιρό αφού το παρακολουθήσει.
3. The Social Network (2010)
Η ταινία δεν αφορά τόσο στις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας, αλλά το πώς δημιουργήθηκαν εξαρχής τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτα ήταν το Friendster, μετά το MySpace και πριν το καταλάβει κανείς, προσγειωθήκαμε σε μια εποχή εφαρμογών και Facebook.
Ένα καθηλωτικό δράμα με εξαιρετικές ερμηνείες, το The Social Network είναι τελικά μια ιστορία απληστίας καθώς ο Zuckerberg γυρνά την πλάτη του σε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του για να κάνει το Facebook μια από τις πιο προσοδοφόρες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ποτέ. Η ταινία κατάφερε να κάνει απολαυστικές δύο ώρες λογομαχίας. Στην πραγματικότητα, ο διάλογος του Κοινωνικού Δικτύου είναι αυτός που το κάνει να επαινείται, να μελετάται και να αναλύεται τόσο διεξοδικά — ακόμη και να κερδίσει ένα Όσκαρ γι’ αυτό.
4. Cyberbully (2011)
Το Cyberbully ακολουθεί τη ζωή της Taylor, μιας έφηβης που ζει με την ανύπαντρη μητέρα της, Kris, και τον μικρότερο αδερφό της. Όταν η Taylor παίρνει ένα φορητό υπολογιστή για τα γενέθλιά της, γίνεται μέλος μιας διαδικτυακής ομάδας που ονομάζεται Cliquesters, ελπίζοντας να αυξήσει τη δημοτικότητά της στο σχολείο. Ωστόσο, η Taylor σύντομα γίνεται θύμα διαδικτυακών εκφοβισμών από συμμαθητές της. Ενώ καταφέρνει να εκθέσει τους νταήδες και να φέρει στο φως το διαδικτυακό εκφοβισμό, η ταινία τονίζει την επιρροή των social media στους νέους και τις τραγικές συνέπειες, όταν μια τέτοια παρενόχληση είναι ανεξέλεγκτη.
5. Disconnect (2012)
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο τρόπος με τον οποίο σας αποσυνδέουν από τον αληθινό κόσμο – τον ίδιο κόσμο στον οποίο οι υποστηρικτές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται, ότι σας φέρνουν πιο κοντά.
Ο σκηνοθέτης Henry-Alex Rubin δεν δίνει λύσεις σε καμία από τις τρεις ιστορίες στο Disconnect, αλλά δείχνει, ότι η επανασύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα είναι ίσως το καλύτερο αποτέλεσμα. Μια αποκαρδιωτική ιστορία που επαναλαμβάνει τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ αγαπημένων προσώπων.
6. Men, Women & Children (2014)
Η ταινία εξερευνά ζητήματα, που προκύπτουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της κουλτούρας thinspo, των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών, της πορνογραφίας, και της απώλειας της γνήσιας ανθρώπινης σύνδεσης στο scrolling, το sexting και τα μηνύματα.
Όλα αυτά είναι ζητήματα που όχι γνωρίζουμε καλά και μας αφορούν όλους. Η ταινία έχει να κάνει με ένα διαφορετικό είδος εθισμού — έναν εθισμό που είναι τόσο διαδεδομένος στην τεχνόφιλη κοινωνία μας, που μόλις και μετά βίας τον καταχωρούμε και τον αναγνωρίζουμε ως εθισμό.
7. Ratter (2015)
Όταν μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για να ξεκινήσει μια νέα ζωή μετά από έναν πρόσφατο χωρισμό, η Έμμα γίνεται στόχος ενός διαδικτυακού stalker, που διεισδύει σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές της και τελικά μπαίνει στο σπίτι της.Καθώς η Έμμα φοβάται όλο και περισσότερο για τη ζωή της, βρίσκεται αβοήθητη καθώς οι αρχές κλείνουν τα μάτια στη δοκιμασία της. Η ταινία τελειώνει με μια δυσοίωνη νότα. Ο διώκτης εισβάλλει στο σπίτι της Emma, με τους τίτλους τέλους να πέφτουν, καθώς το κοινό αναρωτιέται, αν η Emma επέζησε της επίθεσης ή είναι ένα από τα πολλά θύματα που απέτυχε να προστατεύσει το δικαστικό σύστημα.
8. The Circle (2017)
Το γεγονός ότι η Emma Watson διέγραψε τις περισσότερες εφαρμογές από το τηλέφωνό της μετά τα γυρίσματα του The Circle λέει πολλά για το μήνυμά του. Η πανεπιστημιούπολη του The Circle είναι μια σύγχρονη φυλακή υψηλής τεχνολογίας που μόνο με την πρώτη ματιά φαίνεται ως ουτοπία.
Ο Τομ Χανκς διακηρύττει, πώς η «διαφάνεια» θα βελτιώσει τον κόσμο, κάνοντάς τον ένα μέρος όπου κανένας εγκληματίας δεν μπορεί να κρυφτεί. Το κόστος? Η απώλεια κυριολεκτικά του δικαιώματος όλων στην ιδιωτική ζωή. Είναι ενδιαφέρον, ότι η νεοσύλλεκτη Mae (την οποία υποδύεται η Emma Watson) είναι απολύτως πρόθυμη να θυσιάσει τις οικογενειακές της σχέσεις και να γίνει «διαφανής» (δηλαδή μόνιμα ηχογραφημένη).
9. Ingrid Goes West (2017)
Αυτή η ταινία είναι λίγο πιο διασκεδαστική, ακόμα κι αν είναι ακόμα κάπως σκοτεινή. Η Taylor Sloane ζει μια υποτιθέμενη τέλεια ζωή, γι’ αυτό και βγάζει τόσες πολλές φωτογραφίες και τις δημοσιεύει στο Instagram. Αντίθετα, η Ingrid έχει εμμονή μαζί της και «ζει» τη ζωή της πρωταγωνίστριας μέσα από το Instagram. Θα πάρει χρόνο για να καταλάβει η Taylor, ότι η Ingrid δεν είναι μια τυχαία φίλη αλλά μια επικίνδυνη stalker, που μόλις βγήκε από ψυχιατρείο.
10. Searching (2018)
Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Ντέιβιντ Κιμ καθώς αναζητά την έφηβη κόρη του, η οποία χάνεται αφού έγινε φίλη με έναν άγνωστο σε ένα δωμάτιο συνομιλίας. Καθώς η αναζήτηση του Ντέιβιντ συνεχίζεται, καταφεύγει στα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ευθύνονται για την εξαφάνιση της κόρης του προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια πριν να είναι πολύ αργά. Μια ιστορία για τις τεταμένες γονεϊκές σχέσεις και την ευπάθεια των εφήβων σε διαδικτυακούς θηρευτές, το Searching είναι ένα κινηματογραφικό διαμάντι που αξίζει να το παρακολουθήσετε.
11. Spree (2020)
Ορισμένοι κριτικοί χαρακτήρισαν το Spree ως επιφανειακό, για την υπερβολικά προφανή κριτική του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μία κριτική χωρίς βάθος και πολυπλοκότητα. Όμως, αυτό δεν είναι ακριβώς το θέμα; Η ρηχή, υπερβολική φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται τέλεια σε αυτήν την αιματοβαμμένη μαύρη κωμωδία, όπου η εμμονή του ήρωα να γίνει viral influencer στα social media, τον κάνει δολοφόνο.
12. Not Okay (2022)
Το Not Okay ακολουθεί την ιστορία της συγγραφέα Danni Sanders, που βρίσκεται μπλεγμένη σε έναν ιστό ψεμάτων που δημιούργησε για να έρθει στο προσκήνιο. Αν και αρχικά ήταν ένα μικρό ψέμα για να τραβήξει την προσοχή και τους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Danni εκμεταλλεύεται ένα τραγικό γεγονός στο Παρίσι για να κερδίσει τη συμπάθεια, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως επιζώντα και υπονομεύοντας την πραγματική ταλαιπωρία όσων επηρεάζονται άμεσα από το γεγονός.
Σίγουρα, μπορείτε να έχετε ένα εκατομμύριο φίλους στο Facebook ή να έχετε πρόσβαση σε κάθε ταξιδιωτικό ιστότοπο στον κόσμο, αλλά στο τέλος της ημέρας, είστε μόνο εσείς στο δωμάτιό σας απορροφημένοι από την οθόνη σας. Επιπλέον, είτε πρόκειται για κλεμμένες ταυτότητες, διαδικτυακό εκφοβισμό ή αυθαίρετα chatrooms, η σκοτεινή πλευρά του ιστού είναι μια μεγάλη τρύπα στην οποία μπορεί να πέσει ο καθένας.
Πηγές: whatnerd.com, movieweb.com