Οι διατροφικές επιλογές και οι ανησυχίες για την υγεία καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στη ζωή μας, για αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ερωτήματα γύρω από τα τεχνητά γλυκαντικά και τους πιθανούς κινδύνους τους έχουν γίνει θέμα έντονου ελέγχου. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα, η προσοχή των ερευνητών έχει στραφεί σε μία ουσία που συναντάται στα περισσότερα light προϊόντα: την ασπαρτάμη.
Η αμφιλεγόμενη φήμη της έχει προκαλέσει αναταραχή, με ισχυρισμούς που υποδηλώνουν σχέση μεταξύ της κατανάλωσής της και της ανάπτυξης καρκίνου. Ας αποκαλύψουμε, λοιπόν, την αλήθεια πίσω από το τεχνητό αυτό γλυκαντικό, εξετάζοντας τα στοιχεία και κατανοώντας τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωσή του.
Τι είναι η ασπαρτάμη;
Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών. Αποτελείται από δύο αμινοξέα, τη φαινυλαλανίνη και το ασπαρτικό οξύ, σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα μεθανόλης. Η ασπαρτάμη παρέχει μια γλυκιά γεύση χωρίς τις θερμίδες που βρίσκονται στη ζάχαρη, καθιστώντας την μια ελκυστική επιλογή για όσους επιδιώκουν να μειώσουν την πρόσληψη σακχάρων.
Η ασπαρτάμη προκαλεί καρκίνο;
Η πιθανή σχέση μεταξύ ασπαρτάμης και καρκίνου έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και έρευνας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διεξαχθεί για να καθοριστεί εάν η κατανάλωση ασπαρτάμης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους, όμως μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν μια σαφή και οριστική συσχέτιση μεταξύ της ασπαρτάμης και της ανάπτυξης καρκίνου.
Ρυθμιστικοί οργανισμοί, όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), έχουν κρίνει την ασπαρτάμη ασφαλή για κατανάλωση εντός των καθιερωμένων αποδεκτών επιπέδων ημερήσιας πρόσληψης. Ωστόσο, οι ατομικές ευαισθησίες και ορισμένες συνθήκες υγείας μπορεί να δικαιολογούν προσοχή ή περιορισμό στην κατανάλωση ασπαρτάμης, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε τρόφιμο ή συστατικό.
Τι επισημαίνει η πιο πρόσφατη έρευνα;
Το IARC σκοπεύει να ταξινομήσει την ασπαρτάμη ως πιθανό καρκινογόνο. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου επισημαίνει, επίσης, ότι μια μελέτη του 2022 σε σχεδόν 103.000 ενήλικες, διαπίστωσε πως όσοι κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες ασπαρτάμης είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο (1,15 φορές) να αναπτύξουν καρκίνο, ειδικά εκείνους που σχετίζονται με το στήθος και την παχυσαρκία.
Πηγές: www.today.com, www.healthline.com