Το γλυκό, ζουμερό καρπούζι είναι ο βασιλιάς του καλοκαιριού αναμφισβήτητα. Είναι νόστιμο, δροσιστικό, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Σίγουρα, οι περισσότεροι καταναλώνουμε το καρπούζι σκέτο, όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολους και απίστευτα γευστικούς συνδυασμούς, για να απολαύσουμε ακόμα πιο συχνά το αγαπημένο φρούτο. Τι λέτε για σαλάτα, κοκτέιλ και παγωτό;
1. Καρπουζοσαλάτα με φέτα και μέντα
Αυτή η εύκολη καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι είναι ιδανική για φαγητό κάτω από τον ζεστό ήλιο. Το καρπούζι και η μέντα προσφέρουν δροσιά και φρεσκάδα, ενώ οι ελιές και η φέτα απογειώνουν τη γεύση.
Συστατικά
- 1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι kosher
- 1 κουταλάκι του γλυκού Ταμπάσκο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 (8 κιλών περίπου ) παγωμένο καρπούζι χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε μπάλες ή σε μικρά κομμάτια
- 1/2 κιλό τυρί φέτα, θρυμματισμένη (2 φλιτζάνια)
- 1 1/4 φλιτζάνι ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
- 1 μικρό γλυκό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα φύλλα μέντας
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το λάδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το ταμπάσκο και το πιπέρι.
Προσθέστε το καρπούζι, τη φέτα, τις ελιές και το κρεμμύδι και ανακατέψτε απαλά. Γαρνίρουμε με το δυόσμο και σερβίρουμε.
2. Daiquiri καρπούζι
Ο φρέσκος χυμός καρπουζιού δίνει σε αυτό το κοκτέιλ μια έκρηξη δροσιάς.
Συστατικά
- 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο καρπούζι χωρίς κουκούτσια (περίπου 1 κιλό)
- 5 κουταλιές της σούπας λευκό ρούμι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ
- ½ κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης
- Αλάτι kosher
- Παγάκια
- Φέτα καρπούζι για γαρνίρισμα
Χτυπήστε το ψιλοκομμένο καρπούζι στο μπλέντερ. Περάστε το μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι για να βγάλετε 1 1/2 φλιτζάνι χυμό καρπουζιού (αρκετό για 8 κοκτέιλ). Ψύξτε τον χυμό μέχρι να είστε έτοιμοι να φτιάξετε κοκτέιλ.
Αλατίστε το μισό χείλος ενός παγωμένου ποτηριού με πλατύ χείλος. Προσθέστε λευκό ρούμι, χυμό λάιμ, σιρόπι αγαύης και 3 κουταλιές της σούπας χυμό καρπούζι σε ένα σέικερ για κοκτέιλ γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα με πάγο. Καλύψτε και ανακινήστε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σουρώνουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με μια φέτα καρπούζι.
3. Αλμυρό παγωτό καρπούζι
Χρησιμοποιήσετε φρέσκο χυμό καρπουζιού για να φτιάξετε αυτό το δροσερό, κρεμώδες επιδόρπιο, που μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως και τρεις μήνες. Αυτό το απλό παγωτό πηγαίνει το καρπούζι σε άλλο επίπεδο.
Συστατικά
- 1 1/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό καρπουζιού
- 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
- 1 κουτί γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη, καλά ανακατωμένο
- 1/2 φλιτζάνι ζαχαρούχο γάλα
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λάιμ, συν 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ, συν ξύσμα για γαρνίρισμα
- Ψιλοκομμένο φρέσκο καρπούζι και θαλασσινό αλάτι, για γαρνίρισμα
Ανακατέψτε μαζί το χυμό καρπουζιού, τη ζάχαρη και το αλάτι kosher σε μια μικρή κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη, για 3 με 4 λεπτά. (Μην σιγοβράζετε.) Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε με το γάλα καρύδας, το ζαχαρούχο γάλα, την κρέμα και το χυμό λάιμ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Βάλτε το μείγμα στην παγωτομηχανή και συνεχίστε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή μέχρι το παγωτό να έχει μαλακή υφή. Προσθέστε το ξύσμα λάιμ.
Μεταφέρετε γρήγορα το παγωτό σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη, καλύψτε το με λαδόκολλα απευθείας στην επιφάνεια, κλείστε το δοχείο και καταψύξτε μέχρι να σφίξει -τουλάχιστον 6 ώρες. Για να σερβίρετε, γαρνίρετε με φρέσκο καρπούζι, θαλασσινό αλάτι και ξύσμα λάιμ.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε το καρπούζι. Αρκεί να έχετε φαντασία και να πειραματιστείτε, αν δε θέλετε να ακολουθήσετε κάποια από τις γνωστές συνταγές. Το μόνο σίγουρο είναι, πως θα κάνετε το καλοκαίρι σας πιο δροσερό και πιο γευστικό.
Πηγή: www.foodandwine.com