Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: αυτοί που αγαπούν το τυρί και εκείνοι που το μισούν. Οι δεύτεροι δεν είναι μόνο άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη και στα γαλακτοκομικά.
Μερικοί άνθρωποι που μισούν το τυρί μισούν πραγματικά το τυρί. Έχουν γενικά αρνητικές αντιδράσεις ακόμα και όταν απλά κάποιος αναφέρει τη λέξη τυρί. Και παρόλο που οι λάτρεις του τυριού είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού – και μπορεί να μην καταλαβαίνουν κάποιον, που έχει μια ισχυρή και φαινομενικά ανεξέλεγκτη αποστροφή για το τυρί – οι άνθρωποι που μισούν το τυρί, δεν μπορούν πραγματικά να κατηγορηθούν για αυτό.
Γενετική προδιάθεση
Εκτός από λόγους, που βασίζονται στην προσωπική τους γεύση, σε προσωπική τους επιλογή (vegan) ή σε λόγους υγείας, όπως τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι ο λόγος πίσω από την απέχθεια για το τυρί μπορεί απλώς να είναι γενετικός.
Το ένστικτο της επιβίωσης
Σύμφωνα με τον Harold McGee, συγγραφέα και ερευνητή της μαγειρικής ως επιστήμης, ο λόγος που μπορεί να σιχαίνεσαι το τυρί, είναι γενετικός. Και έχει να κάνει με τη θεωρία της εξέλιξης και του ενστίκτου επιβίωσης
Για να παραχθεί τυρί, πρέπει να διασπαστούν οι πρωτεΐνες του γάλακτος. Αυτό είναι που φτιάχνει το τυρί, αλλά προκαλεί επίσης αυτή την έντονη, μυρωδιά «αποσύνθεσης»—ειδικά στα τυριά που έχουν μούχλα, όπως η γκοργκοντζόλα. Με τα χρόνια, οι άνθρωποι έμαθαν να αποφεύγουν τα τρόφιμα που συνοδεύονται από αυτό το είδος «αποσύνθεσης», επειδή, τις περισσότερες φορές, το μουχλιασμένο φαγητό έχει χαλάσει και δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Το ψυχολογικό εμπόδιο
Έτσι, για μερικούς ανθρώπους που μισούν το τυρί, είναι δύσκολο να ξεπεράσουν αυτό το ψυχολογικό εμπόδιο, συνδυάζοντας τις έντονες, μουχλιασμένες μυρωδιές με τρόφιμα, που θα μπορούσαν προκαλέσουν ασθένεια. «Η αποστροφή για τη μυρωδιά της σήψης, έχει την προφανή βιολογική αξία, να μας απομακρύνει από την ενδυνάμει επικίνδυνη μυρωδιά».
Αυτό μπορεί να είναι ένας συσχετισμός πολύ δύσκολος να διαγραφεί. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτό. Μερικοί άνθρωποι επίσης, δεν αντέχουν τη γεύση του κόλιανδρου επειδή πιστεύουν, ότι έχει γεύση σαν σαπούνι, ενώ άλλοι δεν το χορταίνουν. Είναι η ίδια βασική ιδέα-η επικίνδυνη γεύση-και η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους θα μπορούσε να παίζει ρόλο.
Και οι Γάλλοι μισούν…το τυρί
Και προτού χαρακτηρίσετε αυτούς που μισούν το τυρί ως γενετικά μεταλλαγμένους, να ξέρετε, ότι αυτό, μπορεί να είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι φαντάζεστε.
Γάλλοι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη με τίτλο “The Neural Bases of Disgust for Cheese”. Σε μια έρευνα με 322 Γάλλους, το 11,5 % από αυτούς έδειξαν πραγματική αποστροφή για το τυρί. Κι αυτό παρά το γεγονός -όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης – ότι η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ποικιλία τυριών και μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης τυριού. Από αυτούς τους ανθρώπους που δεν άντεχαν το τυρί, «Το 47% ανέφεραν, ότι τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας τους αντιπαθούσε επίσης το τυρί», γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω κάποιο είδος γενετικής σχέσης.
Αν λοιπόν σιχαίνεστε το τυρί, δεν είστε μόνοι. Πλέον είστε και επιστημονικά καλυμμένοι και όχι απλά παράξενοι, όπως ίσως σας θεωρούσαν ωσ τώρα αυτοί, που δε μπορούν να ζήσουν χωρίς τυρί.
Πηγές: www.myrecipes.com, www.thekitchn.com