Ο ήλιος, δυστυχώς, δεν ευθύνεται μόνο για την τροφοδότηση του οργανισμού μας με την υπερπολύτιμη βιταμίνη D, αλλά και για τα εγκαύματα. Όποιος έχει υποστεί το μαρτύριο ενός ηλιακού εγκαύματος, σίγουρα θα σας πει πώς εύχεται να είχε χρησιμοποιήσει αντηλιακό. Η χρήση του αντηλιακού, εξάλλου, είναι αδιαπραγμάτευτη, ανεξάρτητα από τον καιρό ή τον τύπο του δέρματός σας – πόσω μάλλον, όμως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η ακτινοβολία είναι υπερβολικά ισχυρή.
Το αντηλιακό, το οποίο λειτουργεί εμποδίζοντας την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος, αλλά και τις ρυτίδες, τη μελάγχρωση και το ηλιακό έγκαυμα. Παρόλα αυτά, δεν είναι μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που δε γνωρίζουν επαρκώς τη σημασία της αντηλιακής προστασίας. Η παράλειψη του αντηλιακού, εξάλλου, είναι ένα από τα συχνότερα λάθη στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης.
Ας δούμε, λοιπόν, τις απαντήσεις σε ορισμένα εξαιρετικά συχνά ερωτήματα σχετικά με το αντηλιακό, τα οφέλη και τον τρόπο χρήσης του!
Τι είναι οι ακτίνες UV;
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας – αλλά και ένα από τα πλέον ευαίσθητα. Οι ακτίνες UV είναι οι υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπει ο ήλιος, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Οι τύποι ακτίνων UV είναι δύο: οι UVA και οι UVB. Οι ακτίνες UVA διεισδύουν πιο βαθιά στο δέρμα και αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα αντηλιακά, η κατανόηση των επιστημόνων για τις βλάβες από τον ήλιο περιοριζόταν στις UVB. Καθώς οι γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας διευρύνθηκαν, δημιουργήθηκαν τα αντηλιακά ευρέως φάσματος που καλύπτουν τόσο τις ακτίνες UVB, όσο και τις UVA, τα οποία και εξασφαλίζουν απόλυτη προστασία.
Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τύποι αντηλιακού;
Τα αντηλιακά εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: τα χημικά και τα μεταλλικά. Τα μεταλλικά αντηλιακά δημιουργούν ένα φράγμα στο δέρμα, το οποίο αντανακλά τις ακτίνες UV. Τα κύρια συστατικά σε αυτά είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία, ωστόσο, μπορούν να αφήσουν ένα λευκό επίστρωμα στο δέρμα. Τα χημικά αντηλιακά απορροφώνται και βοηθούν στη δημιουργία χημικών αντιδράσεων που οδηγούν στην απώθηση των ακτίνων UV, με τα συστατικά τους να ποικίλλουν. Αυτά τα αντηλιακά είναι, συνήθως, περισσότερο λιπαρά. Ανεξάρτητα από τον τύπο αντηλιακού που προτιμάτε, βεβαιωθείτε ότι είναι ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα.
Υπάρχουν αντηλιακά που εξασφαλίζουν προστασία, αλλά και ωραία αίσθηση;
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην τακτική χρήση αντηλιακού είναι η εύρεση ενός που πραγματικά θα θέλετε να εφαρμόζετε κάθε μέρα. Τα λευκά υπολείμματα από τα μεταλλικά αντηλιακά ξενίζουν τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά εκείνους με περισσότερο σκούρο δερματικό τόνο. Τα λιπαρά χημικά αντηλιακά ή αντηλιακά με ερεθιστικά αρώματα, από την άλλη, μπορεί να είναι ενοχλητικά για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες. Κάθε μάρκα αντηλιακού, πάντως, έχει διαφορετική φόρμουλα – και πολλά από αυτά έχουν πρόσφατα βελτιωθεί, ώστε να αντιμετωπίσουν τα σημεία που προκαλούν δυσαρέσκεια στους καταναλωτές.
Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψω για αντηλιακό;
Ορισμένοι κατασκευαστές και καταστήματα ομορφιάς διαθέτουν αντηλιακές κρέμες που μπορούν να κοστίσουν έως και εκατοντάδες ευρώ ανά μπουκάλι, ιδίως αν πρόκειται για brands πολυτελείας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δε χρειάζεται να προβείτε στη αγορά ακριβών και φανταχτερών αντηλιακών από ξακουστές μάρκες. Ένα οικονομικό αντηλιακό από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας αρκεί, αρκεί να έχει υψηλό παράγοντα προστασίας, να προστατεύει και από τις δύο μορφές ακτινοβολίας και, φυσικά, η χρήση του να μην ερεθίζει καθόλου το δέρμα σας.
Ποιος είναι ο ιδανικός δείκτης προστασίας;
Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας, επίσης γνωστός και ως SPF, αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που θα μπορούσατε να μείνετε στον ήλιο χωρίς να καείτε, σε σύγκριση με το εάν δε θα φορούσατε καθόλου αντηλιακό. Έτσι, ένας δείκτης προστασίας SPF 30 θα σήμαινε ότι θα μπορούσατε να μείνετε στον ήλιο 30 φορές περισσότερο με αυτό το αντηλιακό και να μην καείτε, σε σχέση με το να μην φοράτε καθόλου αντηλιακό. Οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο, ώστε να αποφύγετε τόσο το έγκαυμα, όσο και την πρόωρη γήρανση.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος εφαρμογής αντηλιακού;
Υπάρχουν μερικοί κανόνες σχετικά με το πότε και πόσο αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείτε. Χρονικά, ιδανικά εφαρμόστε αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, ενώ, όσον αφορά στην απαραίτητη ποσότητα, οι ειδικοί συνιστούν πως ένα παχύτερο στρώμα αντηλιακού πάντοτε προστατεύει καλύτερα από ένα λεπτό στρώμα. Η εφαρμογή ενός πολύ λεπτού στρώματος αντηλιακού θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη προστασία SPF από αυτό που αναγράφεται στο μπουκάλι. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι εφαρμόζετε αρκετό αντηλιακό είναι η προτίμηση ενός προϊόντος με κρεμώδη υφή. Μία μόλις εφαρμογή, όμως, δεν είναι αρκετή εάν περνάτε μεγάλο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους: εφαρμόστε ξανά ανά δύο έως τέσσερις ώρες, εάν σκοπεύετε να παραμείνετε εκτεθειμένοι στον ήλιο.
Πηγή: www.vox.com