Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που προσεγγίζουμε την προετοιμασία του φαγητού. Έχει βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου στο μαγείρεμα και στο γρήγορο ζέσταμα των τροφίμων και πολλοί αναρωτιούνται τι θα έκαναν αν δεν υπήρχε.
Ο ανήσυχος μηχανικός Percy Spencer
Ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα σήμερα, η εφεύρεσή του στην πραγματικότητα προέκυψε από ένα λάθος.
Όλα ξεκίνησαν το 1945 όταν ένας μηχανικός ονόματι Percy Spencer εργαζόταν για την “Raytheon Corporation”, μια εταιρεία που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική και αμυντική έρευνα.
Εκείνη την εποχή, ο Spencer διεξήγαγε πειράματα σε μαγνητρόνια, (σωλήνες κενού υψηλής ισχύος, που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ραντάρ). Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτήν την εφεύρεση είχε ήδη δοθεί στον A. Jacquet απο το 1924. Ήταν αυτός που εφηύρε το σύγχρονο magnetron, του οποίου η αρχή λειτουργίας βασίζεται στην αλληλεπίδραση δύο πεδίων.
Μία «κατά λάθος λιωμένη σοκολάτα»
Μια μέρα, ενώ ο Spencer στεκόταν κοντά σε ένα ενεργό μαγνητρόνιο,(μια γεννήτρια συχνοτήτων μικροκυμάτων), παρατήρησε κάτι περίεργο: η σοκολάτα στην τσέπη του είχε λιώσει. Αυτό το απροσδόκητο περιστατικό κέντρισε το ενδιαφέρον του Σπένσερ και πυροδότησε την περιέργειά του.
Όπως συμβαίνει συνήθως με τους ερευνητές, ο Spencer αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά πειραμάτων για να καταλάβει, γιατί έλιωσε η σοκολάτα του.
Προχώρησε σε περαιτέρω δοκιμές, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας σπόρους καλαμποκιού, και τους είδε να σκάνε υπό την επίδραση της ακτινοβολίας του μαγνητρονίου και να γίνονται ποπ κορν. Αυτά τα αποτελέσματα υπαινίσσονταν την πιθανή εφαρμογή αυτής της τυχαίας ανακάλυψης στον τομέα της προετοιμασίας φαγητού.
Με αυτή τη νέα γνώση, ο Spencer άρχισε να σχεδιάζει μια συσκευή, που εκμεταλλευόταν τη δύναμη του magnetron για μαγειρικούς σκοπούς. Ξεκίνησε συναρμολογώντας ένα μεταλλικό κουτί με ένα άνοιγμα από το οποίο μπορούσε να διαφύγει η ακτινοβολία μικροκυμάτων. Μέσα στο κουτί, τοποθέτησε τρόφιμα και παρατήρησε, πως θερμαίνονται γρήγορα όταν εκτίθενται στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του μαγνητρονίου. Αυτό το πρωτότυπο έθεσε τα θεμέλια, για αυτό που αργότερα θα ονομαζόταν φούρνος μικροκυμάτων και που πλέον είναι διαθέσιμο στις περισσότερες σύγχρονες κουζίνες σήμερα.
Οι πρώτοι φούρνοι μικροκυμάτων
Με τα χρόνια, η εφεύρεση του Spencer βελτιώθηκε και μετατράπηκε στον σύγχρονο φούρνο μικροκυμάτων που έχουμε σήμερα. Στην αρχή, οι πρώιμοι φούρνοι μικροκυμάτων ήταν μεγάλοι, ακριβοί και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε εμπορικούς χώρους όπως εστιατόρια και πλοία. Ωστόσο, η πρόοδος στην τεχνολογία και τις τεχνικές κατασκευής τα έκανε σταδιακά μικρότερα, πιο προσιτά και κατάλληλα για οικιακή χρήση.
Οι φούρνοι μικροκυμάτων γίνονται απαραίτητη οικιακή συσκευή
Από τη δεκαετία του 1960, οι φούρνοι μικροκυμάτων άρχισαν να μπαίνουν στα περισσότερα νοικοκυριά, επιτρέποντας ταχύτερο μαγείρεμα και απόψυξη και διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα των τροφίμων.
Η ευκολία και η αποτελεσματικότητα που πρόσφεραν έφεραν επανάσταση στις μαγειρικές πρακτικές, ιδιαίτερα για πολυάσχολα άτομα, που αναζητούσαν λύσεις γρήγορων γευμάτων. Οι φούρνοι μικροκυμάτων έγιναν μια απαραίτητη οικιακή συσκευή, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που προσεγγίζαμε την προετοιμασία του φαγητού.
Ο φούρνος μικροκυμάτων σήμερα έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που προσεγγίζουμε την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού και όλοι έχουμε την «κατά λάθος λιωμένη σοκολάτα» του Spencer να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό.
Πηγή: www.pulse.ng