Με το μέλλον της ενέργειας να διαγράφεται ζοφερό ενόψει των πάμπολλων εκφάνσεων της κλιματικής αλλαγής σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, η αναμονή και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών έχει, πλέον, μετατραπεί σε απόλυτη αναγκαιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανερχόμενη έννοια της ελαστικότητας των ενεργειακών υποδομών έχει ανακύψει ως μία από τις πλέον οργανωμένες και αποδοτικές μεθόδους αντιμετώπισης των εν δυνάμει καταστροφικών -υλικών και οικονομικών- συνεπειών των προαναφερθεισών φυσικών καταστροφών.
Τι ακριβώς, όμως, συνεπάγεται η ελαστικότητα στο πλαίσιο της ενεργειακής οικονομίας και πώς μπορεί να γίνει εφικτή;
Αποκωδικοποιώντας την ελαστικότητα των ενεργειακών συστημάτων
Η ελαστικότητα των ενεργειακών συστημάτων αφορά στη δυνατότητα ανταπόκρισής τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να περιορίσουν το μέγεθος, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του αντίκτυπού τους στα ενεργειακά συστήματα αυτά καθαυτά. Κάνοντας λόγο για την ελαστικότητα των ενεργειακών συστημάτων, επομένως, μιλάμε για μία οργανωμένη και στρατηγική σειρά από σχετικούς μηχανισμούς παρέμβασης.
Ο ρόλος της ανάλυσης κινδύνων
Σε ένα μοντέλο αποτελεσματικής διαχείρισης και ελαχιστοποίησης των συνεπειών πρωτοφανών καιρικών φαινομένων, η ενδελεχής ανάλυση των κινδύνων είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα. Πρώτο βήμα το οποίο, ανάλογα, πάντα, με τις ανάγκες, τις οικονομικές δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε χώρας, δύναται να πραγματοποιηθεί συστηματικά, είτε με τη χρήση ιδίων -εθνικών- μέσων και πόρων, είτε σε συνεργασία με εξωτερικούς φορείς, όπως ανεξάρτητες και ρυθμιστικές αρχές, συμβουλευτικές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και οργανισμοί τυποποίησης.
Το μέλλον της ελαστικότητας
Με το παράδειγμα της Ιταλίας αναφορικά με την ανάπτυξη μηχανισμών ελαστικότητας -και, φυσικά, αποτίμησης των σχετικών κινδύνων- με γνώμονα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής να είναι προεξέχον στον ευρωπαϊκό χώρο, το σενάριο της ύπαρξης ανάλογων πλάνων σε περισσότερα κράτη στο εγγύς μέλλον δεν είναι καθόλου απίθανο – πόσω μάλλον, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκοί κλιματικοί στόχοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη.
Πηγή: www.haee.gr