Στην αρχαιότητα, πολύ πριν από τις ψηφιακές συναλλαγές, οι πολιτισμοί βασίζονταν σε διάφορες ασυνήθιστες μορφές νομίσματος για τη διευκόλυνση του εμπορίου και των συναλλαγών. Βέβαια στην σύγχρονη κοινωνία, όπου κυριαρχεί πλέον το πλαστικό χρήμα, μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσουμε τους ευφάνταστους και ευρηματικούς τρόπους με τους οποίους οι προκάτοχοί μας εκτιμούσαν τα αγαθά και τις υπηρεσίες.
Αυτά τα ιστορικά νομίσματα αφηγούνται ιστορίες πολιτισμών, που εκτείνονται σε ηπείρους και αιώνες, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή αίσθηση και πολιτιστική σημασία. Ενώ το σύστημα συναλλαγών των παλιών εποχών μπορεί να μας φαίνεται αντισυμβατικό και παράξενο τώρα, προσφέρει μια πολύτιμη ματιά στην καθημερινή ζωή, τα έθιμα και τις αξίες των πρώτων ανθρώπων.
Αυτά είναι πέντε από αυτά τα περίεργα νομίσματα, που μπορεί να σας κάνουν πιο ευγνώμονες για την ευκολία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος:
1. Rai Stones – Γιγάντιοι πέτρινοι δίσκοι
Φανταστείτε να συναλλάσσεστε σε ένα νόμισμα, που είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο εσείς. Αυτές ήταν οι ογκώδεις πέτρες, που χρησιμοποιήθηκαν ως μορφή νομίσματος στη στη Μικρονησία και ζύγιζαν περίπου 77 κιλά. Σε αντίθεση με τα συμβατικά νομίσματα, οι πέτρες Rai δεν προορίζονταν για μεταφορά στο πορτοφόλι, αλλά για σημαντικές περιστάσεις και τελετουργικές πληρωμές, όπως προίκες. Αναφέρονται ως πέτρινα χρήματα “Yapese” και κατέχουν σημαντική θέση στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Σήμερα, οι πέτρες rai εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σπάνια σε σημαντικές κοινωνικές συναλλαγές, όπως προίκες, κληρονομιές, πολιτικές συμφωνίες, σημάδια συμμαχίας, λύτρα πολέμου και μερικές φορές σε αντάλλαγμα για φαγητό.
2. Αλάτι: Ο “λευκός χρυσός”
Το αλάτι που χρησιμοποιούμε σήμερα στη μαγειρική και είναι εύκολα προσβάσιμο παντού στον κόσμο, ήταν κάποτε μια πολύτιμη μορφή εμπορίου και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για την ικανότητα του στη συντήρηση των τροφίμων. Δεδομένου, ότι η παραγωγή του ήταν πολύ περιορισμένη σε πολλά μέρη του κόσμου, το αλάτι χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα.
Ήδη από τον 6ο αιώνα, οι Μαυριτανοί έμποροι διαπραγματεύονταν τακτικά αλάτι και χρυσό στην ίδια τιμή. Στη ρωμαϊκή εποχή και σε όλο τον Μεσαίωνα, το αλάτι συνέχισε να είναι ένα πολυπόθητο αγαθό. Ο όρος «λευκός χρυσός» έγινε συνώνυμος με το αλάτι, υποδηλώνοντας την πολυτιμότητά του και την οικονομική του σημασία.
Ήταν τόσο υψηλό σε αξία, που οι στρατιώτες του ρωμαϊκού στρατού έπαιρναν περιστασιακά αλάτι ως μέρος της πληρωμής τους αντί για παραδοσιακό νόμισμα. Το μηνιαίο επίδομα που δινόταν στους Ρωμαίους στρατιώτες ονομαζόταν «σαλάριο», με το «sal» να είναι η ρίζα της λέξης για το αλάτι. Αυτή η λατινική ρίζα βρήκε το δρόμο της στη γαλλική γλώσσα ως “salaire” και τελικά έγινε η αγγλική λέξη “salary”. Ως εκ τούτου, ο μισθός μας στο τέλος κάθε μήνα έχει τις ετυμολογικές του ρίζες στη λέξη «αλάτι».
3. Wampum: Χάντρες από κέλυφος κοχυλιού
Το Wampum είναι ένα ζωτικό μέρος της κουλτούρας των Onondaga, μια φυλή Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, που ζούσε στην περιοχή, που βρίσκεται σήμερα η Νέα Υόρκη.
Τα wampum ήταν χάντρες φτιαγμένες από μωβ και λευκό κοχύλι. Η διαδικασία ήταν περίπλοκη και χρονοβόρα. Περιλάμβανε κοπή, στρογγυλοποίηση, λείανση και διάτρηση των κομματιών του κοχυλιού, για να τα μετατρέψει σε χάντρες. Λόγω της προσπάθειας που απαιτείται για την κατασκευή μιας μόνο χάντρας, τα wampum είχαν ιδιαίτερη αξία. Χρησιμοποιήθηκαν ως μορφή νομίσματος, τελετουργικών δώρων, ακόμη και ως μέσο για την καταγραφή σημαντικών συνθηκών και σημαντικών ιστορικών γεγονότων και έπαιξαν ζωτικό ρόλο στον πολιτισμό τους.
4. Τούβλα τσαγιού
Ενώ πολλές χώρες απολαμβάνουν απλά ένα φλιτζάνι τσάι, υπήρξαν και εκείνες, που βρήκαν εναλλακτικές χρήσεις για το τσάι, όπως τα Τούβλα Τσαγιού, που χρησιμοποιούνται ως τρόπος πληρωμής από τον 9ο αιώνα. Τα τούβλα τσαγιού είναι μπλοκ από ολόκληρα ή λεπτοαλεσμένα φύλλα μαύρου ή πράσινου τσαγιού, που έχουν συσκευαστεί σε καλούπια και συμπιέζονται σε μορφή μπλοκ.
Η αξία του τσαγιού ήταν αξιοσημείωτα υψηλή σε πολλά μέρη της Ασίας, οδηγώντας στην υιοθέτηση των τούβλων τσαγιού ως ευρέως αποδεκτού νομίσματος. Τα τούβλα τσαγιού έγιναν μέσο πληρωμής σε διάφορες περιοχές, όπως η Κίνα, το Θιβέτ, η Μογγολία και η Κεντρική Ασία. Είναι αξιοσημείωτο, ότι μεταξύ των νομαδικών κοινοτήτων στη Μογγολία και τη Σιβηρία, τα τούβλα τσαγιού προτιμούνται από τα μεταλλικά νομίσματα ως μορφή νομίσματος.
Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα τούβλα τσαγιού εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα στη Σιβηρία. Το τσάι εκτός από χρήμα, μπορούσε να καταναλωθεί ως φαγητό σε περιόδους πείνας, και να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμάκου φερόμενου ως ευεργετικού για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος.
5. Δέρματα ζώων
Τα δέρματα ζώων είναι αναμφισβήτητα το παλαιότερο νόμισμα που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Σε μια εποχή που το κυνήγι ήταν το κύριο μέσο διατροφής, αυτά τα δέρματα έγιναν ένα πολύτιμο μέσο ανταλλαγής και ένας τρόπος αποθήκευσης πλούτου για μελλοντικές ανάγκες. Η έννοια της χρήσης δερμάτων ως νομίσματος πιστεύεται, ότι προήλθε από την Κίνα, όπου τετράγωνα κομμάτια δέρματος ελαφιού ήταν από τις πρώτες μορφές τραπεζογραμματίων, ανταλλάξιμα με αγαθά.
Πηγή: www.pulse.ng