Στη σφαίρα της ανθρώπινης εμπειρίας, λίγες δυνάμεις διαθέτουν την ικανότητα να ξεκλειδώνουν τις πόρτες της μνήμης, όπως η μουσική. Μια μόνο νότα, μια οικεία μελωδία ή οι στίχοι ενός αγαπημένου τραγουδιού μπορούν να μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, αναζωπυρώνοντας ξεχασμένα συναισθήματα και αναβιώνοντας χαμένες στιγμές. Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα ταξίδι διαμέσου της μουσικής, εξερευνώντας τη σύνδεση μεταξύ των μελωδιών και των αναμνήσεών μας.
Η μουσική στον εγκέφαλό μας
Η ακοή είναι μία από τις πιο πολύπλοκες αισθήσεις και η τροχιά της επικοινωνεί με πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτές περιλαμβάνουν το μεταιχμιακό σύστημα, τον επικλινή πυρήνα και τον κερκοφόρο πυρήνα, που σχετίζονται με τη συναισθηματική επεξεργασία. Ακούγοντας μουσική το μυαλό απελευθερώνει ντοπαμίνη, με τον ίδιο τρόπο που απελευθερώνεται με το φαγητό, ένα φιλί ή τα ναρκωτικά. Η μουσική προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές μέσα μας, με τον ίδιο τρόπο που προκαλεί οποιοδήποτε συναισθηματικό ερέθισμα. Ποιος άλλωστε δεν έχει ανατριχιάσει ακούγοντας ένα τραγούδι;
Η αναβίωση των αναμνήσεων
Η μουσική έχει την ικανότητα να φέρνει αναμνήσεις που σχετίζονται τόσο με το περιεχόμενο των στίχων ενός τραγουδιού, όσο και με την ανάκληση ενός γεγονότος που συνέβη κατά την ακρόασή του. Επίσης, μπορεί να μας μεταφέρει στην εκάστοτε στιγμή και να ξαναζωντανέψει τα συναισθήματα που μας έκανε να νιώσουμε.
Τα συναισθήματα διευκολύνουν τη μνήμη
Καθώς η μουσική είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, μπορεί να χρησιμεύσει ως ερέθισμα για να μας βοηθήσει να θυμόμαστε πιο εύκολα. Για παράδειγμα, ακούγοντας ένα τραγούδι που ήταν το αγαπημένο μας όταν ήμασταν 15 ετών θα φέρει στη μνήμη μας εκείνα τα χρόνια. Φέρνοντας όλα αυτά πίσω στο μυαλό μας, είναι πιο προσιτό να θυμηθούμε μέσω της μουσικής.
Μουσικοθεραπεία για την άσκηση της μνήμης
Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως για διάφορους σκοπούς, από τη χαλάρωση έως τη βελτίωση της διάθεσης. Έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της προσοχής και της μνήμης, ειδικά σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνει τη συνοχή μιας ομάδας, κρατάει το μυαλό νέο και αυξάνει την κοινωνική επαφή και τη διάθεση – κάτι πολύ θετικό για τους ασθενείς που συνήθως βιώνουν απάθεια, κατάθλιψη και απομόνωση. Συνήθως η θεραπεία έχει ως κύριο στόχο να χρησιμοποιήσει τη μουσική ως μέσο ενεργοποίησης των συναισθημάτων και, μέσω αυτών, να φέρει στην επιφάνεια ζωτικές στιγμές, ιδιαίτερα σημαντικές για τον ασθενή.
Πηγή: exploringyourmind.com