Για πολλούς από εμάς, το να ξυπνάμε κάθε πρωί νωρίς μοιάζει με μια δύσκολη μάχη – μια μάχη ενάντια στο «snooze» και την επιθυμία να παραμείνουμε στην άνεση του κρεβατιού μας . Ο αγώνας αυτός ενδέχεται να μας κάνει να νιώσουμε εξαντλημένοι και χωρίς κίνητρα από τη στιγμή που τελικά θα καταφέρουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι.
Τι θα γινόταν, όμως, αν μπορούσαμε να το αλλάξουμε αυτό; Αν είχαμε τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε τα πρωινά μας σε μια ώρα γεμάτη ενέργεια και διαύγεια;
Πάμε να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του ξυπνήματος και πώς θα πάρουμε τον έλεγχο των πρωινών μας!
Δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα: αιτίες
Η δυσκολία του να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί δεν έχει να κάνει μόνο με το αν αγαπάμε τον ύπνο. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, οι ιατρικές παθήσεις και τα φάρμακα μπορεί να δυσκολέψουν το ξύπνημα. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Παραϋπνίες, όπως υπνοβασία, ομιλία ύπνου και νυχτερινοί τρόμοι
- Διαταραχές ύπνου
- Ανεπάρκεια ύπνου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου ή στέρηση ύπνου
- Στρες και άγχος
- Κατάθλιψη
- Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των βήτα αναστολέων, ορισμένων μυοχαλαρωτικών και αντικαταθλιπτικών
Πώς θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ξυπνάει πιο εύκολα;
Οι ακόλουθες συμβουλές και θεραπείες δύνανται να μας βοηθήσουν τόσο να κοιμηθούμε καλύτερα, όσο και να ξυπνήσουμε πιο εύκολα.
Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα ύπνου
Το να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα αποτελεί σημαντικό βήμα αν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να ξυπνάει νωρίς. Υπολογίζοντας πόσο ύπνο χρειαζόμαστε στοχεύουμε να συμπληρώσουμε τις απαραίτητες ώρες, ώστε να ξυπνήσουμε νιώθοντας ανανεωμένοι.
Βελτιώνουμε τη ρουτίνα ύπνου μας
Μπορεί να σαμποτάρουμε τις προσπάθειές μας να σηκωθούμε νωρίς χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση καφεΐνης κατά τις βραδινές ώρες και η χρήση συσκευών που εκπέμπουν μπλε φως πριν από τον ύπνο μπορεί να μας αποτρέψει από το να κοιμηθούμε εύκολα.
Σωστή διατροφή
Η υγιεινή διατροφή αυξάνει την ενέργειά μας και μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα. Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα που γενικά θεωρούνται ανθυγιεινά μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε υποτονικοί. Για αυτό, στοχεύουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τακτική άσκηση
Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον ύπνο και τις συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία και υπερβολική υπνηλία, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Αυξάνει, επίσης, τα επίπεδα ενέργειας, μειώνοντας το αίσθημα της κούρασης, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων παθήσεων που σχετίζονται με χρόνια κόπωση.
Πηγή: www.healthline.com