Πολλοί υποστηρίζουν, ότι συχνά το αντιηλιακό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και ότι η έκθεση στον ήλιο δεν αποτελεί πρόβλημα (είναι στην πραγματικότητα ωφέλιμη), εάν τροφοδοτείτε το δέρμα σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά για να το προετοιμάσετε για έκθεση στον ήλιο. Προστατεύστε λοιπόν το δέρμα σας από μέσα προς τα έξω.
Γιατί ο Ήλιος δεν είναι ο εχθρός
Μία ανασκόπηση στο περιοδικό “Dermato-Endocrinology”, εξετάζει τις μελέτες, που έχουν δείξει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία από την έκθεση στον ήλιο/UV. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: •διάφορους τύπους καρκίνου
- καρδιαγγειακές παθήσεις
- νόσο Alzheimer/άνοια
- μυωπία και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
- διαβήτη
- σκλήρυνση κατά πλάκας
Οι έρευνα έχει δείξει επίσης τη σημασία της έκθεσης στον ήλιο για να έχετε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η χρήση αντηλιακού μειώνει σημαντικά την παραγωγή βιταμίνης D, οπότε ίσως αυτή δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αρχίσετε να προστατεύετε το δέρμα σας και από μέσα προς τα έξω.
Βεβαιωθείτε, ότι λαμβάνετε ικανοποιητικά επίπεδα θρεπτικών συστατικών, που θα βοηθήσουν πραγματικά να περιορίσετε τη ζημιά από τον ήλιο.
Διατροφή και προστασία από τον ήλιο
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σας, προστατεύοντάς σας από τις ρυτίδες, τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος. Οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με τα αντιοξειδωτικά, τις ενώσεις στα τρόφιμα, που καταπολεμούν τις βλάβες του δέρματος με διάφορους τρόπους και με τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.
Για παράδειγμα, τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικά, που δίνουν χρωστική σε πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, προσφέρουν φυσική αντηλιακή προστασία, ενώ οι βιταμίνες C και E και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη στο δέρμα, γεγονός που συμβάλλουν στη μείωση της ανάπτυξης ηλιακών εγκαυμάτων
Βρώσιμα αντηλιακά
Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που θα βοηθήσουν στη μείωση των ηλιακών εγκαυμάτων και στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, που οδηγούν στη γήρανση του δέρματος και στην πιθανότητα για καρκίνο του δέρματος.
Εκτός από την αντιοξειδωτική προστασία, τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέτουν φυτικές ίνες, οι οποίες τροφοδοτούν τα βακτήρια στο έντερο σας, καθιστώντας το φράγμα του δέρματός σας λιγότερο επιρρεπές σε ερεθισμούς και λιγότερο πιθανό να χάσει την υγρασία.
Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, μιας αντιοξειδωτικής χρωστικής ουσίας που μπορεί να παίξει ρόλο στην προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.
«Εάν καταναλώνετε περίπου τρεις κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κάθε μέρα για 10 εβδομάδες, στο τέλος αυτών των 10 εβδομάδων, μπορείτε να δείτε ότι το δέρμα σας δεν εκδηλώνει το ίδιο επίπεδο βλάβης από τον ήλιο», σύμφωνα με τη δερματολόγο dr. Katta.
Ενώ οι φρέσκες ντομάτες είναι επίσης ευεργετικές, το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν οι ντομάτες υποβάλλονται σε επεξεργασία, ειδικά με ελαιόλαδο. Άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο περιλαμβάνουν το ροζ γκρέιπφρουτ και το καρπούζι.
Οι γλυκοπατάτες και το σπανάκι είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη (που βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας στο δέρμα όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία) και λουτεΐνη, ένα άλλο καροτενοειδές που προστατεύει το δέρμα. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή περιλαμβάνουν τα καρότα, τα μάνγκο, τα βερίκοκα, το πεπόνι και το λάχανο.
Τα μούρα, τα σταφύλια, οι φράουλες και το ρόδι περιέχουν αντηλιακές πολυφαινόλες.
Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και το ακτινίδιο είναι φορτωμένα με βιταμίνη C, η οποία προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών από τον ήλιο, που μπορεί να προκαλέσει γήρανση του δέρματος.
Το μπρόκολο είναι επίσης πηγή βιταμίνης C καθώς και της αντηλιακής ένωσης σουλφοραφάνη.
Λιπαρά ψάρια: Μια δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 από ιχθυέλαια, βοηθά στη μείωση του ηλιακού εγκαύματος και στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με έρευνα. Ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα και η πέστροφα είναι όλες εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 τα οποία έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Λιναρόσποροι και καρύδια: περιέχουν φυτικά ωμέγα-3 λιπαρά, που αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας από τα κύτταρα, η οποία διατηρεί το δέρμα ελαστικό και επίσης αποτελούν πηγή της προστατευτικής αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.
Πίνοντας το αντηλιακό σας
Εκτός από μικρές αλλαγές διατροφής, αυτό που επιλέγετε να πιείτε μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τον ήλιο. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κακοήθους μελανώματος. Σε μια μελέτη, τέσσερα φλιτζάνια καφέ συσχετίστηκαν με 20% μειωμένο κίνδυνο της νόσου.
Και το πράσινο τσάι περιέχει ευεργετικές πολυφαινόλες που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο και τον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα.
Συμπληρώματα ως αντηλιακό;
Αν και τα αντιοξειδωτικά από τα τρόφιμα προσφέρουν αντηλιακή προστασία στο δέρμα, η κατανάλωσή τους σε μορφή συμπληρώματος ενέχει κίνδυνους. Η οξείδωση είναι μια καλά ισορροπημένη διαδικασία, που σημαίνει ότι σε υψηλά επίπεδα, τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε «προοξειδωτικά» και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά, λένε οι ειδικοί.
Όταν ο ήλιος καίει, εκτός από το αντηλιακό σας, δείτε τι υπάρχει στην κουζίνα σας, καθώς ορισμένες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας προστατευμένο, νεανικό και υγιές.
Πηγές: edition.cnn.com, www.womensrunning.com, wellnessmama.com