Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο κάποια αριστουργήματα έχουν εμπνεύσει θεωρίες συνωμοσίας και ιστορίες μυστηρίου. Χρονολογούνται τόσο πολύ πίσω, που δεν υπάρχει τρόπος να ρωτήσουμε τους δημιουργούς, τι σκεφτόντουσαν όταν τα έφτιαχναν — ιντριγκάροντας έτσι τη φαντασία μας με κρυμμένα μηνύματα και σύμβολα. Αυτές οι έξυπνες και μερικές φορές ανατρεπτικές λεπτομέρειες σε γνωστά έργα τέχνης μπορεί να σας κάνουν να τα δείτε με άλλο μάτι.
1. The Creation of Adam – Η δημιουργία του Αδάμ
Υπάρχει ένα επιστημονικό μυστικό, που κρύβεται σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες όλων των εποχών. Βρίσκεται στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα, ζωγραφισμένος από τον Μιχαήλ Άγγελο, όπου ο Θεός δίνει στον Αδάμ την πρώτη σπίθα της ζωής. Ο ρέοντας κοκκινοκαφέ μανδύας πίσω από τον Θεό και τους αγγέλους έχει ακριβώς το ίδιο σχήμα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Οι ερευνητές μπόρεσαν ακόμη και να διακρίνουν ορισμένα μέρη, όπως τη σπονδυλική αρτηρία (που αντιπροσωπεύεται από τον άγγελο ακριβώς κάτω από τον Θεό και το πράσινο μαντίλι του) και την υπόφυση. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί, ο Μιχαήλ Άγγελος μπορεί να το έκανε αυτό. Κάποιοι προτείνουν, ότι ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει τον Θεό που μεταδίδει θεϊκή γνώση στον Αδάμ. Μια πιο δημοφιλής θεωρία, ωστόσο, υποδηλώνει ότι ο Μιχαήλ Άγγελος ζωγράφισε τον εγκέφαλο σαν μια κρυφή διαμαρτυρία για την απόρριψη της επιστήμης από την εκκλησία.
2. Μόνα Λίζα
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έκρυβε κάποια μυστικά στα πιο διάσημα έργα του. Η Μόνα Λίζα, αυτή η αινιγματική κυρία, έχει στην πραγματικότητα ζωγραφισμένα τα αρχικά του καλλιτέχνη, LV, στο δεξί της μάτι, αλλά είναι μικροσκοπικά. Επιπλέον το 2015, ένας Γάλλος επιστήμονας, που χρησιμοποίησε τεχνολογία ανακλαστικού φωτός, ισχυρίστηκε, ότι βρήκε το πορτρέτο μιας άλλης γυναίκας κάτω από την εικόνα που βλέπουμε σήμερα. Πιστεύεται, ότι αυτό ήταν το «πρώτο σχέδιο» του Ντα Βίντσι και ότι έκανε δοκιμές πριν δημιουργήσει το αριστούργημά του.
3. La Primavera – Η Αλληγορία της Άνοιξης
Η Primavera του Botticelli είναι γεμάτη αλληγορικά νοήματα, των οποίων η ερμηνεία είναι δύσκολη και ακόμα αβέβαιη. Ανάμεσα στις πολλές θεωρίες που προτάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή που είναι η πιο επιβεβαιωμένη, είναι η ερμηνεία του πίνακα ως το βασίλειο της Αφροδίτης, που το υμνούν οι αρχαίοι ποιητές. Η Αλληγορία της Άνοιξης είναι ένα πολύ εκλεπτυσμένο έργο τέχνης. Οι νατουραλιστικές λεπτομέρειες του λιβαδιού (υπάρχουν εκατοντάδες είδη λουλουδιών), η επιδέξια χρήση του χρώματος, η κομψότητα των μορφών και η ποίηση του συνόλου, έχουν κάνει αυτό το σημαντικό και συναρπαστικό έργο να θαυμάζεται σε όλο τον κόσμο.
4. The Last Supper – Ο Μυστικός Δείπνος
Το άλλο παγκοσμίου φήμης αριστούργημα του Ντα Βίντσι, ο Μυστικός Δείπνος, λέγεται ότι υπαινίσσεται τα πάντα, από τα τελευταία χρόνια του Χριστού μέχρι την ημερομηνία που θα τελειώσει ο κόσμος. Αλλά υπάρχει και μια ακόμα συναρπαστική θεωρία. Ο μουσικός Giovanni Maria Pala ανακάλυψε αυτό, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια μικρή μουσική μελωδία γραμμένη στον πίνακα. Αν σχεδιάσετε τις πέντε γραμμές του πενταγράμμου κατά μήκος του πίνακα, τα χέρια των αποστόλων και τα ψωμιά στο τραπέζι, βρίσκονται στη θέση των μουσικών νότων. Αν διαβάστε από δεξιά προς τα αριστερά (όπως έγραψε ο Ντα Βίντσι), αυτές οι μουσικές νότες σχηματίζουν μια μίνι μελωδία 40 δευτερολέπτων που μοιάζει με ύμνο.
5. Μαντάμ X
Αυτή η γυναίκα, είναι στην πραγματικότητα η Παριζιάνα Virginie Amélie Avegno Gautreau. Ο καλλιτέχνης του 19ου αιώνα Jon Singer Sargent αποφάσισε να ζωγραφίσει ένα πορτρέτο της, ελπίζοντας ότι θα γίνει διάσημος. Έγινε…αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Στο αρχικό πορτρέτο, η δεξιά τιράντα του φορέματος της Madame Gautreau έπεσε στον ώμο της και οι θεατές της υψηλής κοινωνία βρήκαν, ότι αυτό ήταν απολύτως σκανδαλώδες. Ο Sargent ζωγράφισε ξανά την τιράντα, για να είναι στη σωστή της θέση, αλλά η αντίδραση συνεχίστηκε και αναγκάστηκε να φύγει από το Παρίσι. Ωστόσο, μπόρεσε να πουλήσει το κομμάτι στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.
6. The Ambassadors – Οι πρεσβευτές
Το “The Ambassadors” είναι ένας πίνακας του Hans Holbein, ενός διάσημου Γερμανού καλλιτέχνη πορτρέτων. Εκτός από τους δύο κυρίους που αναφέρονται στον σύγχρονο τίτλο του, ο πίνακας περιλαμβάνει πολλές περίεργες λεπτομέρειες, που έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων πολλών ιδιαίτερα λεπτομερών επιστημονικών οργάνων, μιας από τις πρώτες γνωστές αναπαραστάσεις μιας υδρογείου σφαίρας και μία εξαιρετική απεικόνιση ενός ανθρώπινου κρανίου, που αποδίδεται σε ακραία προοπτική στη βάση της κύριας εικόνας.
Οι αναλογίες του κρανίου παραμορφώνονται έτσι ώστε, να μπορεί να το δει κανείς σε κανονική προοπτική μόνο από μια ιδιαίτερα γωνία ή χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη. Ορισμένοι ιστορικοί τέχνης πιστεύουν, ότι ο πίνακας μπορεί να προοριζόταν να στέκεται δίπλα σε μια σκάλα, έτσι το κρανίο θα ήταν ορατό στους ανθρώπους που ανεβαίνουν τις σκάλες. Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το γιατί ο Holbein επέλεξε να συμπεριλάβει το κρανίο και την ασυνήθιστη, παράξενη προοπτική του. Το μοτίβο ενός ανθρώπινου κρανίου είναι κοινό στους πίνακες της Αναγέννησης γνωστούς ως “vanitas” ή “memento mori”, ως υπενθύμιση της παροδικότητας των ανθρώπινων ζωών και των επίγειων δόξες.
7. ‘Cafe Terrace at Night’
Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο καλλιτέχνης πίσω από πολλούς διάσημους πίνακες, δημιούργησε αυτή τη πολύχρωμη σκηνή του καφέ, το Café Terrace at Night. Ωστόσο, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απεικόνιση ενός δείπνου. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, ότι αυτός ο πίνακας είναι μία πιο μοντέρνα προσέγγιση στον Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι. Η εικόνα δείχνει επίσης ακριβώς 12 άτομα να κάθονται στο καφέ. Περιβάλλουν μια όρθια, φιγούρα με μακριά μαλλιά, που τυχαίνει να στέκεται μπροστά από ένα σχήμα στο παράθυρο που μοιάζει με σταυρό. Μια σκιερή φιγούρα που γλιστράει μέσα από την πόρτα μπορεί να συμβολίζει τον Ιούδα.
Μια θρησκευτική νύξη δεν θα ήταν πολύ άστοχη για τον Βαν Γκογκ. Ο Βαν Γκογκ ήταν πολύ θρησκευόμενος. Πριν αφιερώσει την προσοχή του στη ζωγραφική, ήθελε «να κηρύξει το ευαγγέλιο παντού», και ο πατέρας του, ήταν πάστορας.
Πηγές: www.rd.com, www.livescience.com