Το φοινικέλαιο είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο που βρίσκεται σε πολλά καθημερινά προϊόντα, από τρόφιμα έως καλλυντικά και είδη οικιακής χρήσης. Ωστόσο, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με το εάν η κατανάλωση φοινικέλαιου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Πάμε να δούμε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για το έλαιο αυτό, καθώς και τι αναφέρουν οι ειδικοί σχετικά με τους κινδύνους που επιφέρει.
Τι είναι το φοινικέλαιο;
Το φοινικέλαιο είναι ένα ευπροσάρμοστο φυτικό έλαιο που προέρχεται από τον καρπό των φοινικόδεντρων. Χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα, καλλυντικά και διάφορα προϊόντα, ενώ είναι γνωστό για την υψηλή απόδοση και την οικονομική του αξία.
Τι αναφέρει η έρευνα
Αρκετές μελέτες και αναφορές έχουν προτείνει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φοινικέλαιου και του καρκίνου. Η ανησυχία περιστρέφεται κυρίως γύρω από την παρουσία ορισμένων ενώσεων στο φοινικέλαιο, όπως η γλυκιδόλη και η 3-μονοχλωροπροπανοδιόλη (3-MCPD), οι οποίες σχηματίζονται κατά την επεξεργασία του ελαίου σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι ενώσεις έχουν ταξινομηθεί ως δυνητικά επιβλαβείς και έχουν εγείρει υποψίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.
Ενώ εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκιδόλη και η 3-MCPD μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο σε ζώα όταν εκτίθενται σε υψηλές δόσεις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι δόσεις είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που καταναλώνουν συνήθως οι άνθρωποι.
Η αδυναμία απαγόρευσης του φοινικέλαιου
Το ίδιο το φοινικέλαιο είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό, λόγω της ευελιξίας και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας που το διακρίνει. Παράλληλα, αποτελεί βασικό οικονομικό πόρο για πολλές χώρες, παρέχοντας τα προς το ζην σε εκατομμύρια ανθρώπους. Συνεπώς, οι εκκλήσεις για πλήρη απαγόρευση του φοινικέλαιου ενδέχεται να είναι ένα περίπλοκο ζήτημα.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις ετικέτες των προϊόντων για την παρουσία φοινικέλαιου. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουμε προϊόντα με σαφώς επισημασμένο, βιώσιμο φοινικέλαιο, το οποίο παράγεται λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικές εκτιμήσεις. Επιπρόσθετα, φροντίζουμε ώστε να ενσωματώσουμε μια ποικιλία ελαίων στη διατροφή μας, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το ηλιέλαιο, για να διαφοροποιήσουμε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.
Πηγή: www.healthline.com