Ο István Szapudi, ένας αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Χαβάης, έχει προτείνει μια μοναδική προσέγγιση – μια ηλιακή ασπίδα δεμένη σε έναν αστεροειδή – για να μειώσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που χτυπά τη Γη. Αυτό θα μπορούσε να μετριάσει την κλιματική αλλαγή μέσα σε μερικές δεκαετίες.
«Στη Χαβάη, πολλοί χρησιμοποιούν μια ομπρέλα για να μπλοκάρουν το φως του ήλιου, καθώς περπατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σκεφτόμουν, θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο για τη Γη και έτσι να μετριάσει την επικείμενη καταστροφή από την κλιματική αλλαγής», είπε ο Szapudi.
Τι είναι η Ηλιακή Ασπίδα
Μία από τις πιο απλές προσεγγίσεις για τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, είναι να σκιάσεις τη Γη από ένα κλάσμα του φωτός του Ήλιου. Η ασπίδα, η οποία θα ήταν κατασκευασμένη από το εξαιρετικά ισχυρό και «θαυματουργό» υλικό γραφένιο, θα εμπόδιζε την ενέργεια του ήλιου και θα δρόσιζε τον πλανήτη μας. Θα έμοιαζε σαν να ήμασταν κάτω από ομπρέλα στη θάλασσα σε συνθήκες ζέστης.
Αυτή η ιδέα, που ονομάζεται ηλιακή ασπίδα, έχει προταθεί και στο παρελθόν, αλλά το μεγάλο βάρος που απαιτείται να έχει μια τέτοια ασπίδα, ώστε να εξισορροπεί τις βαρυτικές δυνάμεις και να εμποδίζει την πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας να την ανατινάξει, κάνει ακόμη και τα ελαφρύτερα υλικά απαγορευτικά ακριβά.
Επιπλέον δεν έχει ερευνηθεί ακόμα, πώς ένα τέτοιο αντικείμενο, θα μπορούσε να εκτοξευθεί στο διάστημα και να παραμείνει στη θέση του όταν φτάσει εκεί. Ακόμα και αν υποθέσουμε, ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να εκτοξεύσει μια ασπίδα πολλών δισεκατομμυρίων τόνων, πιθανότατα η ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία θα οδηγούσε στην έκρηξη του πυραύλου. Επιπλέον, όσο πιο ελαφριά είναι η ηλιακή ασπίδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εκραγεί στο διάστημα, από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ο «αιχμαλωτισμένος» αστεροειδής
Η δημιουργική λύση του Szapudi έχει την εξής καινοτομία: τη χρήση ενός «αιχμαλωτισμένου» αστεροειδούς ως αντίβαρου, ο οποίος θα συνδεόταν μέσω μιας πρόσδεσης στην ηλιακή ασπίδα (αντί για μια τεράστια ασπίδα). Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι το συνολικό της βάρος θα μπορούσε να είναι περίπου 35.000 εκατομμύρια τόνοι, πάνω από 100 φορές μικρότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για μια ασπίδα που δεν θα ήταν προσδεμένη κάπου.
Αυτή η καινοτόμος ιδέα κάνει τη μάζα της ασπίδας, που πρέπει να εκτοξευτεί από τη Γη να ζυγίζει πολύ λιγότερο.
Ενώ αυτός ο αριθμός είναι ακόμα πολύ πέρα από τις τρέχουσες δυνατότητες εκτόξευσης, μόνο το 1% του βάρους -περίπου 35.000 τόνοι- θα ήταν η ίδια η ασπίδα, και αυτό είναι το μόνο μέρος που πρέπει να εκτοξευτεί από τη Γη. Με τη χρήση νεότερων και ελαφρότερων υλικών, η μάζα της ασπίδας μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Οι μεγαλύτεροι πύραυλοι που υπάρχουν, μπορούν να ανυψώσουν μόνο περίπου 50 τόνους σε χαμηλή τροχιά της Γης, επομένως αυτή η πρόταση για τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι μια πρόκληση.
Στόχος η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά 1,7%
Ο Szapudi ξεκίνησε με στόχο τη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά 1,7%, μια εκτίμηση της ποσότητας που απαιτείται, για να αποτραπεί μια καταστροφική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Η προσέγγιση του Szapudi φέρνει την ιδέα στη σφαίρα των δυνατοτήτων, ακόμη και με τη σημερινή τεχνολογία, ενώ οι προηγούμενες ιδέες ήταν εντελώς ανέφικτες. Επίσης, η ανάπτυξη ενός ελαφρού αλλά ισχυρού μέσου πρόσδεσης, που θα συνδέει την ασπίδα με το αντίβαρο είναι ζωτικής σημασίας. Η μελέτη του, «Διαχείριση ηλιακής ακτινοβολίας με δεμένη ηλιακή ασπίδα», δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Πηγή: scitechdaily.com