Τα γενέθλια δεν είναι ολοκληρωμένα χωρίς λίγη τούρτα — σε τελική ανάλυση, κάνει το να γερνάς έναν ακόμη χρόνο λίγο πιο υποφερτό. Αλλά από πού προέρχεται η κατανάλωση τούρτας σε γενέθλια; Και ποιος σκέφτηκε, ότι θα ήταν καλή ιδέα να βάζουμε φλεγόμενα κεριά από πάνω; Είτε είστε λάτρης της παραδοσιακής τούρτας είτε προτιμάτε κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο, δείτε μερικές θεωρίες για την προέλευση της τούρτας γενεθλίων.
Αρχαία Ελλάδα
Αν και αρχικά δεν χρησιμοποιούνταν για να γιορτάζουν γενέθλια, οι στρογγυλές τούρτες με τα κεριά στην Αρχαία Ελλάδα τιμούσαν την Άρτεμη, τη θεά του φεγγαριού. Τα στρογγυλά κέικ προορίζονταν να μοιάζουν με το φεγγάρι και τα κεριά από πάνω έκαναν τα κέικ να εκπέμπουν φως ακριβώς όπως τα αστέρια. Οι ιερές τούρτες γενεθλίων των Ελλήνων ήταν ψημένα κομμάτια ψωμιού ή διάφορα άλλα αρτοσκευάσματα με μέλι.
Αρχαία Αίγυπτος
Οι Έλληνες πήραν την ιδέα να γιορτάζουν τα γενέθλια από τους Αιγύπτιους. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν την παράδοση να μνημονεύουν τη στέψη ενός Φαραώ ως θεού ή θεάς, την οποία αποκαλούσαν «γενέθλια». Στην Αρχαία Αίγυπτο, τα κέικ αυτά θεωρούνταν ιερά και δημιουργήθηκαν ως θυσίες και αναίμακτες προσφορές σε θεότητες, βασιλιάδες και ήρωες, μια εναλλακτική λύση στις θυσίες ζώων ή επιπλέον αυτών. Οι αρχαίοι Έλληνες εξέλιξαν την ιδέα και άρχισαν να τρώνε κέικ για να γιορτάσουν ένα ακόμη έτος ζωής, όπως περίπου το ξέρουμε και σήμερα.
Γερμανία του 17ου αιώνα
Ορισμένοι ερευνητές δεν αποδίδουν την προέλευση των γενέθλιων κεριών στους αρχαίους Έλληνες αλλά στους Γερμανούς, που πίστευαν, ότι ένα κερί πάνω στην γενέθλια τούρτα συμβολίζει το φως της ζωής. Ήδη από τον Μεσαίωνα, οι Γερμανοί γιόρταζαν τη γέννηση του Χριστού με ομοιώματα της Γέννησης, χριστουγεννιάτικα δέντρα και μια τούρτα γενεθλίων. Η τούρτα στη συνέχεια προστέθηκε και στους εορτασμούς των παιδικών γενεθλίων.
Οι τούρτες σιγά σιγά αποκτούν πολλά επίπεδα, γίνονται πιο γλυκές και το 17ο αιώνα αρχίζει να προστίθεται και η περίτεχνη διακόσμηση. Η γερμανική εκδοχή του πάρτι γενεθλίων ενός παιδιού, το «kinder fest», περιελάμβανε μια τούρτα με κεριά, ένα για κάθε χρόνο που είχαν ζήσει και ένα επιπλέον για την επόμενη χρονιά.
Κάπως έτσι η ανθρωπότητα έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην τούρτα γενεθλίων όπως την ξέρουμε σήμερα.
Αρχικά, τα γλυκά κέικ ήταν μόνο για τους πλούσιους. Χάρη στη Βιομηχανική Επανάσταση, η ζάχαρη και άλλα συστατικά που χρειάζονται για ένα κέικ έγιναν διαθέσιμα σε όλους. Τα γλυκά έγιναν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, τα πάρτι γενεθλίων έγιναν πιο συνηθισμένα και οι τούρτες γνώρισαν τεράστια άνοδο σε δημοτικότητα.
Οι τούρτες γενεθλίων στον κόσμο
- Η πρώτη φέτα της τούρτας γενεθλίων στο Μεξικό πρέπει να δοθεί στο άτομο που αγαπάτε περισσότερο.
- Οι Κορεάτες έχουν μια διαφορετική εκδοχή της τούρτας γενεθλίων για τα πρώτα γενέθλια ενός παιδιού, που ονομάζεται “tteok”. Είναι ένα κέικ ρυζιού στον ατμό με γέμιση και συνήθως σερβίρεται με κορεάτικη σούπα φυκιών.
- Οι παραδοσιακές δανέζικες τούρτες γενεθλίων έχουν το σχήμα του ατόμου που έχει γενέθλια.
- Η τούρτα “Mawa” είναι μια παραδοσιακή τούρτα γενεθλίων στην Ινδία φτιαγμένη από γάλα και ξηρούς καρπούς. Θεωρείται, ότι κάνει τον εορτασμό γενεθλίων ιδιαίτερα ξεχωριστό επειδή χρειάζεται πολύ χρόνο και προσπάθεια για να γίνει.
- Η εμβληματική εβραϊκή τούρτα γενεθλίων γνωστή ως “ugat yomledet”, είναι ένα σοκολατένιο, υγρό παντεσπάνι, που το βουτάνε σε γάλα.
Ο εορτασμός γενεθλίων μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, υπάρχει κάτι κοινό – οι τούρτες. Και όπως είπε κάποτε η θρυλική σεφ Τζούλια Τσάιλντ: «Ένα πάρτι γενεθλίων χωρίς τούρτα είναι απλώς μια συνάντηση». Και οι τούρτες πράγματι, κάνουν την περίσταση ιδιαίτερα ξεχωριστή για όλους!
Πηγή: www.thefactsite.com