Συνήθως υπάρχουν περιορισμοί στην έρευνα ύπνου. Η έρευνα τείνει να επικεντρώνεται στον νυχτερινό ύπνο και στο πώς, επηρεάζει τους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Έχει επίσης λάβει χώρα σχεδόν αποκλειστικά σε εργαστήρια ύπνου, αντί να εξετάζει τις πραγματικές εμπειρίες των ανθρώπων στο σπίτι. Περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα και σε πραγματικές συνθήκες, θα ήταν ωφέλιμη τόσο για τους εργαζόμενους σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος όσο και για τους εργοδότες στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Τα καινούρια δεδομένα
Μια μελέτη όμως, κατά την οποία επέτρεψαν στους εργαζομένους 30 λεπτά ύπνο νωρίς το απόγευμα, έδειξε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 14%. Περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε οφέλη για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.
Η ευημερία στην εργασία λαμβάνεται πλέον πιο σοβαρά υπόψη από πολλές επιχειρήσεις αυτές τις μέρες. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι περισσότεροι από το ένα τέταρτο των εργαζομένων της Γενιάς Ζ – όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 – αναζητούν οφέλη στο χώρο εργασίας, που τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν το άγχος της σύγχρονης εποχής. Αυτά περιλαμβάνουν διαλείμματα για σύντομο ύπνο, αίθουσες χαλάρωσης και καρέκλες μασάζ.
Μείωση ως και 3% του ΑΕΠ μιας χώρας λόγω έλλειψης ύπνου
Η εστίαση στον ύπνο είναι σημαντική. Ανάλυση του 2018 από τον ερευνητικό οργανισμό RAND Corporation, υποδηλώνει, ότι έως και το 3% του ΑΕΠ μιας χώρας μπορεί να χαθεί λόγω έλλειψης ύπνου. Σε οργανωτικό επίπεδο, ορισμένες εταιρείες αναγνωρίζουν τα οφέλη ενός καλού ύπνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεντρικά γραφεία της “Nike” στο Πόρτλαντ του Όρεγκον έχουν δωμάτια, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπάλληλοι για να κοιμηθούν.
Άλλες εταιρείες έχουν εγκαταστήσει συστήματα φωτισμού για τη ρύθμιση της ορμόνης του ύπνου της μελατονίνης, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να είναι πιο εύκολο να κοιμηθούν, όταν τελειώνουν την εργασία τους το βράδυ.
Αλλά η έννοια του «κοιμάμαι στη δουλειά» εξακολουθεί να παραμένει απαγορευτική για τις περισσότερες εταιρείες. Η επιστήμη του ύπνου όμως έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, με τα εργαστηριακά πειράματα να επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί ήδη υποψιάζονταν: ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη γνωστική λειτουργία, την απόδοση και την ψυχική υγεία.
Η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την αξία του ποιοτικού ύπνου και η ενθάρρυνσή τους να αφιερώνουν ικανοποιητικό χρόνο στον ύπνο καθημερινά, θα μπορούσε επίσης να αποφέρει καρπούς στη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό το να μειώνεται ο χρόνος εργασίας κάποιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα όταν οι προϋπολογισμοί συμπιέζονται και το κόστος ζωής αυξάνεται. Αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη από ένα σύντομο υπνάκο στη δουλειά, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την ευημερία των εργαζομένων στις εταιρείες που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να κοιμούνται στην εργασία τους.
Πηγή: www.weforum.org