Πιθανότατα θυμάστε αυτό το παραμύθι από την παιδική σας ηλικία: Αν φάτε τα σπόρια ενός καρπουζιού, θα φυτρώσει ένα ολόκληρο φυτό μέσα στην κοιλιά σας. Ένας διαδεδομένος μύθος, που τώρα απλά μας ακούγεται αστείος. Είναι όμως πραγματικά ασφαλές να τρώμε σπόρους καρπουζιού;
Τι θα συμβεί αν φάτε σπόρους καρπουζιού;
Εάν τυχαίνει να φάτε μερικούς σπόρους ενώ δοκιμάζετε ένα κομμάτι καρπούζι, δεν είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση. Οι σπόροι του καρπουζιού είναι ασφαλείς για κατανάλωση.
Όταν τρώγονται 100% ωμοί, απλά δεν τους χωνεύεις, αλλά μάλλον περνούν από το σώμα σου ολόκληροι», λέει ο Keri Gans, R.D., συγγραφέας του “The Small Change Diet”. Έτσι, θα καταλήξουν στην τουαλέτα σε μια ή δύο μέρες, παρόμοια με αυτό που συμβαίνει όταν καταπίνετε τσίχλα.
Γι’ αυτό, εάν έχετε ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, είναι πιθανό να εμφανίσετε κάποια προβλήματα στο στομάχι, όπως αέρια ή φούσκωμα, εάν τρώτε πάρα πολλούς από τους σπόρους του καρπουζιού. Οι σπόροι μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ποσότητα που καταναλώνετε. Υπάρχει αρκετή ποσότητα αδιάλυτων φυτικών ινών στους σπόρους, οι οποίες μπορεί να κάνουν το πεπτικό σας σύστημα να επιβραδύνει.
Ποια είναι τα οφέλη των σπόρων καρπουζιού;
1. Πλούσιοι σε μαγνήσιο
Αποδεικνύεται, ότι οι σπόροι καρπουζιού έχουν κάποια θρεπτική αξία, αλλά μόνο όταν τρώγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς είναι πολύ μικροί. Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε περισσότερες από 600 χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Μια μερίδα από τους σπόρους, 28 με 30 γραμμάρια, θα σας έδινε περίπου το 30% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγνήσιο.
2. Περιέχουν λυκοπένιο
Τα σπόρια έχουν ακόμη και κάποια οφέλη για την υγεία της καρδιάς, χάρη σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο δίνει στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά τη ζωηρή τους χρωστική ουσία. Η θρεπτική αυτή ουσία έχει συνδεθεί με πολλά θετικά οφέλη για την υγεία, από την καρδιαγγειακή υγεία έως την πρόληψη του καρκίνου.
3. Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα
Οι σπόροι καρπουζιού περιέχουν επίσης άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυλλικό οξύ (μια βιταμίνη Β), μαγγάνιο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνη και λίγο σίδηρο.
Πώς να φάτε σπόρους καρπουζιού
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους καρπουζιού που έχουν απομείνει, ρίξτε τους λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήστε τους στο φούρνο. Οι σπόροι καρπουζιού μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό σνακ όταν ψήνονται. Αυτοί οι καβουρδισμένοι σπόροι μπορούν επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε λίγη τραγανή γεύση σε σαλάτες, γιαούρτι και πλιγούρι βρώμης.
Τέλος μπορείτε να δοκιμάσετε βούτυρο από σπόρους καρπουζιού, το οποίο έχει μια κρεμώδη υφή που μοιάζει με φυστικοβούτυρο. Μπορείτε να το απλώσετε σε τοστ ολικής αλέσεως, να το χρησιμοποιήσετε ως ντιπ για φρούτα ή να προσθέσετε μια κουταλιά σε smoothies.
Πηγή: www.prevention.com