Το μακιγιάζ συνδέεται με τη θηλυκότητα. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να σας ξενίζει ένας άντρας που το φοράει. Ωστόσο, η χρήση καλλυντικών από τους άνδρες έχει μια ισχυρή και καλά τεκμηριωμένη θέση στην ιστορία.
Νεάντερταλ και μακιγιάζ
Το μακιγιάζ θεωρείται ως γυναικεία υπόθεση, ωστόσο η υπάρχουσα έρευνα καταρρίπτει μια τέτοια θεωρία. Το 2010 το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ βρήκε στοιχεία, που υποδηλώνουν, ότι οι Νεάντερταλ φορούσαν μακιγιάζ πάνω από 50.000 χρόνια πριν. Η ομάδα ανακάλυψε κοχύλια στην Ισπανία, που αργότερα αποκάλυψαν, ότι ήταν δοχεία μακιγιάζ – περιείχαν κίτρινες και κόκκινες χρωστικές αναμεμειγμένες με ένα ανακλαστικό μαύρο υλικό, που συμφωνα με τους αρχαιολόγους χρησιμοποιήθηκε για καλλυντικούς σκοπούς. Σε μια εποχή όπου οι άνδρες ήταν οι «κυνηγοί συλλέκτες» είναι αναμφισβήτητο, ότι η χρήση καλλυντικών δεν επηρέαζε τη φυσική τους αρρενωπότητα.
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι
Όπως και οι Νεάντερταλ, η αρρενωπότητα των Αιγυπτίων δεν διακυβεύτηκε ποτέ από τη χρήση του μακιγιάζ. Αντίθετα χρησιμοποιήθηκε από τους Αιγύπτιους άνδρες για να επιδείξουν την αρρενωπότητά τους. Η χρήση καλλυντικών εντοπίζεται πριν από 6.000 χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης πλούτου αλλά και για να προσελκύσει την εύνοια των θεών. Το μακιγιάζ ματιών ήταν πολύ δημοφιλές. Επιπλέον, δεν ήταν ασυνήθιστο να εφαρμόζουν κόκκινη ώχρα στα χείλη και εντυπωσιακές ανταύγειες στα μάγουλα, με πούδρα από τριμμένα ορυκτά.
Δεν ήταν ασυνήθιστο στην αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία για έναν άνδρα να βάφει τα μάτια του πριν φύγει για τη δουλειά ή ένα βραδινό γεύμα – το πιο διάσημο παράδειγμα είναι ο βασιλιάς Τουταγχαμών. Επιπλέον, το μήκος και το χρώμα των νυχιών συχνά υποδείκνυαν την κοινωνική θέση.;
Ρωμαίοι και μακιγιάζ
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν παρόμοιες τεχνικές. Εμπνευσμένοι από τους Αιγύπτιους, οι Ρωμαίοι άνδρες φρόντιζαν αρκετά την εμφάνισή τους. Αρωματικά έλαια και λασπόλουτρα με περιττώματα κροκόδειλου ήταν μέρος της περιποίηση του δέρματος των ανδρών. Οι άνδρες που χρησιμοποιούν μακιγιάζ ήταν κοινός τόπος στη ρωμαϊκή κοινωνία. Χρησιμοποιούσαν πούδρα για τη λεύκανση της επιδερμίδας, ρουζ στα μάγουλα και έβαφαν τα νύχια τους χρησιμοποιώντας ένα μείγμα χοιρινού λίπους και αίματος.
Ελισαβετιανή εποχή
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ Α’ , οι άνδρες συμμετείχαν σε μια πληθώρα περιποιήσεων ομορφιάς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας με αυγά και μέλι για την εξομάλυνση των ρυτίδων. Το χλωμό δέρμα ήταν στη μόδα αλλά έν αγνοία τους, το μακιγιάζ που χρησιμοποιούσαν, περιείχε μόλυβδο και συχνά οδηγούσε σε πρόωρο θάνατο. Εκτός από την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ήταν επίσης επιθυμητά τα άσπρα μαλλιά, ωστόσο η λευκαντική ουσία «λυσιά», που χρησιμοποιούσαν, συχνά οδηγούσε σε φαλάκρα.
Η παρακμή του ανδρικού μακιγιάζ
Η ανδρική περιποίηση πέρασε στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτωρίας Α. Ενώ υπάρχει πιθανότητα οι αρνητικές παρενέργειες των καλλυντικών να οδήγησαν σε μείωση της χρήσης τους, είναι αναμφισβήτητο, ότι η βασιλική πειθώ λειτούργησε ως κύριος παράγοντας. Η βασίλισσα Βικτώρια Α’ θεωρούσε τη χρήση καλλυντικών και μακιγιάζ χυδαία και προσβλητική.
Επιπλέον, αυτή την περίοδο, η Εκκλησία κατείχε πολύ περισσότερη δύναμη από ό,τι στη σημερινή κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής το μακιγιάζ θεωρήθηκε έργο του Διαβόλου. Οι θρησκευτικές αξίες αναμφισβήτητα έπαιξαν ρόλο στην παρακμή της χρήσης των ανδρικών καλλυντικών.
Από τη βασιλεία της Βικτωρίας Α έως σήμερα, πολλοί κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να επηρέασαν τη χρήση καλλυντικών από τους άνδρες – για παράδειγμα, την πίεση να είσαι αρρενωπός σε μια κοινωνία ομοφοβική. Ωστόσο, η πρόσφατη εξάπλωση των «μετροσεξουαλικών» ιδεολογιών έκανε τους άντρες να αισθάνονται όλο και πιο άνετα με την εμφάνισή τους. Σε έναν κόσμο όπου η σημασία της αισθητικής είναι τόσο σημαντική όσο ήταν πάντα, οι άνδρες άρχισαν να χρησιμοποιούν ξανά μακιγιάζ. Επιπλέον, unisex ανδρόγυνα μοντέλα όπως ο Andrej Pejic, προωθούν μια προσέγγιση στη μόδα, που δεν συμμορφώνεται με τα στερεότυπα του φύλου.
Σε μια κοινωνία που εξελίσσεται συνεχώς, οι ρόλοι των φύλων γίνονται θολοί και η άποψή μας για τη μόδα γίνεται όλο και πιο φιλελεύθερη, συμπεριλαμβανομένου του μακιγιάζ. Το σύντομο αυτό ταξίδι στην ιστορία των ανδρικών καλλυντικών ήταν ενδιαφέρον, ωστόσο, υπάρχουν τομείς ανέγγιχτοι και πολλές ακόμη εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν στο μέλλον και που θα κάνουν την ιστορία του ανδρικού μακιγιάζ πιο συναρπαστική από ποτέ.