Το 1995, λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν online. Το Διαδίκτυο ήταν κάτι καινούριο και χρησιμοποιούνταν κυρίως από περιέργεια από ανθρώπους στη Δύση. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο –σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη– και ο αριθμός αυξάνεται με ρυθμό περίπου 10 ατόμων το δευτερόλεπτο.
Θα μπορούσε όμως το Διαδίκτυο να καταρρεύσει;
Το Διαδίκτυό σας μπορεί να σβήσει για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου ενός κακού μόντεμ, δρομολογητή ή βλάβη υλικού. Τα καλά νέα — μια πλήρης κατάρρευση του Διαδικτύου θα ήταν σχεδόν αδύνατη. Το Διαδίκτυο δεν είναι ένα μαγικό κουτί με διακόπτη on/off. Είναι μια συλλογή από φυσικά πράγματα και αλλάζει συνεχώς από τη μια στιγμή στην άλλη — οι μηχανές πάντα συνδέονται ή φεύγουν από το Διαδίκτυο.
Είναι πιθανό μέρη του Διαδικτύου να είναι εκτός σύνδεσης. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει συνεχώς. Είτε πρόκειται για έναν συγκεκριμένο διακομιστή, που διακόπτεται και χρειάζεται επανεκκίνηση ή αντικατάσταση είτε ένα καλώδιο κάτω από τον ωκεανό παγιδεύεται από μια άγκυρα, υπάρχουν συμβάντα, που μπορεί να διαταράξουν την υπηρεσία Διαδικτύου. Αλλά οι επιπτώσεις τείνουν να είναι μεμονωμένες και προσωρινές.
Ενώ υπάρχει κάτι όπως η ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου — μια συλλογή καλωδίων και διακομιστών, που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων σε διάφορα δίκτυα — αυτή δεν είναι συγκεντρωμένη. Δεν υπάρχει ένα βύσμα, που θα μπορούσατε να βγάλετε από μια πρίζα ή ένα καλώδιο, που θα μπορούσατε να κόψετε, που θα ακρωτηρίαζε το διαδίκτυο. Για να βιώσει το Διαδίκτυο μια παγκόσμια κατάρρευση, είτε τα πρωτόκολλα που επιτρέπουν στις μηχανές να επικοινωνούν, θα έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν για κάποιο λόγο είτε η ίδια η υποδομή θα έπρεπε να υποστεί τεράστια ζημιά.
Δεδομένου, ότι τα πρωτόκολλα δεν είναι πιθανό να σταματήσουν να λειτουργούν αυθόρμητα, μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Όσο για το σενάριο τεράστιας ζημιάς — αυτό θα μπορούσε να συμβεί:
Αστεροειδείς, κομήτες ή ηλεκτρομαγνητικές διακυμάνσεις
Ένας αστεροειδής ή ένας κομήτης θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Γη με αρκετή δύναμη, για να καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος της υποδομής του Διαδικτύου. Η συντριπτική ακτινοβολία γάμμα ή οι ηλεκτρομαγνητικές διακυμάνσεις, που προέρχονται από τον ήλιο, μπορεί επίσης να κάνουν τη ζημιά.
Αλλά σε αυτά τα σενάρια, η ίδια η Γη θα είχε υποστεί τεράστια καταστροφή. Σε τέτοια περίπτωση δεν θα είχε σημασία αν θα μπορούσατε ή όχι να συνδεθείτε στο MySpace.
Κυβερνοεπιθέσεις
Το διαδίκτυο δεν είναι απαραβίαστο. Θεωρητικά, θα μπορούσε να σταματήσει, σε παγκόσμια ή εθνική κλίμακα, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μια πιθανότητα. Οι κακόβουλοι χάκερ θα μπορούσαν να ακινητοποιήσουν το Διαδίκτυο κυκλοφορώντας λογισμικό, που θα στόχευε επιθετικά τα τρωτά σημεία στους δρομολογητές – τις συσκευές που προωθούν την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο.
Αποκοπή καλωδίων
Η αποκοπή των καλωδίων βαθέων υδάτων, που μεταφέρουν τεράστιους όγκους διαδικτυακής κίνησης μεταξύ ηπείρων, θα προκαλούσε επίσης σημαντικές διακοπές, αποσυνδέοντας ένα μέρος του κόσμου από το άλλο. Αυτά τα καλώδια μπορεί να μην είναι εύκολοι στόχοι για τους επιτιθέμενους, αλλά μερικές φορές καταστρέφονται κατά λάθος.
Κυβερνητική εμπλοκή
Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν επίσης «διακόπτες», που μπορούν να απενεργοποιήσουν αποτελεσματικά το Διαδίκτυο στη χώρα τους. Η Αίγυπτος το έκανε αυτό κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης το 2011, για να καταστήσει πιο δύσκολο για τους διαδηλωτές να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους. Η Τουρκία και το Ιράν έχουν επίσης κλείσει τη σύνδεση στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως και οι κυβερνήσεις στο Μπαγκλαντές, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράκ, το Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Ζιμπάμπουε, έκλεισαν το Διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα ή σε ορισμένα μέρη των χωρών τους.
Συμπερασματικά, για πολλούς, είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να φανταστούν τη ζωή χωρίς το διαδίκτυο. Και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το Διαδίκτυο σήμερα: ότι οι άνθρωποι το θεωρούν δεδομένο – χωρίς ωστόσο να καταλαβαίνουν τον βαθμό στον οποίο του έχουμε επιτρέψει, να διεισδύσει σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ωστόσο, αν και η κατάρρευση του Διαδικτύου θα ήταν ένα καταστροφικό γεγονός, δεν είναι κάτι το οποίο έχει σημαντικές πιθανότητες να συμβεί.
Πηγή: www.bbc.com