Στις μέρες μας, πρέπει να είμαστε τουλάχιστον ερασιτέχνες ντετέκτιβ για να καταλάβουμε την αλήθεια πίσω από τα προϊόντα και αν είναι καλά για εμάς.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει άρθρο της εφημερίδας El Pais, αγνοούμε, ότι η στρατηγική που ακολουθεί η βιομηχανία τροφίμων, για να επηρεάσει τη διατροφή μας, κινείται σε πολύ βαθύτερο επίπεδο. Η μεγάλη νίκη της είναι, ότι κατόρθωσε να περάσει στο ευρύ κοινό λανθασμένες ιδέες, οι οποίες όμως δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να μας παραπλανήσει:
Χρώμα Συσκευασίας
Οι εταιρείες χρησιμοποιούν την «ψυχολογία των χρωμάτων» για να προκαλέσουν μια συναισθηματική αντίδραση και να μας πείσουν να αγοράσουμε τα προϊόντα τους. Τα χρώματα που επιλέγουν για τη συσκευασία τους, έχουν μεγάλη επίδραση στην αντίληψή μας όσον αφορά στα οφέλη του προϊόντος για την υγεία. Για παράδειγμα, οι γήινες αποχρώσεις όπως το πράσινο και το καφέ είναι πιο πιθανό να μας πείσουν, ότι ένα προϊόν είναι υγιεινό, αγνό και φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτή η θεωρία αποδείχθηκε σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Kiel στην Ουάσιγκτον, η οποία διαπίστωσε, ότι τα προϊόντα που παρουσιάζονται σε πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις θεωρούνταν αυτόματα ως οι «υγιεινές» επιλογές.
Η παγίδα της «υγιεινής» ετικέτας
Μπορείτε να βρείτε κυριολεκτικά οτιδήποτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που διεκδικεί το tagline του φυσικού και αγνού προϊόντος, από δημητριακά μέχρι ζυμαρικά έως και σνακ. Μην πέφτετε στην παγίδα της «υγιεινής» ετικέτας – οι πιο υγιεινές επιλογές στο σούπερ μάρκετ συνήθως δεν έχουν καθόλου ετικέτες.
Μέγεθος συσκευασίας
Όλοι μας κάποτε ανοίξαμε ένα πακέτο τσιπς για να διαπιστώσουμε, ότι το μισό είναι απλώς αέρας. Πολλοί κατασκευαστές προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν το μέγεθος της συσκευασίας τους, ενώ μειώνουν το καθαρό βάρος του προϊόντος. Αυτό όχι μόνο καταλαμβάνει πολύ “χώρο στο ράφι”, αλλά δίνει επίσης στον καταναλωτή μια αίσθηση “μεγαλύτερης αξίας” όταν αγοράζει. Αυτό που πρέπει να κάνετε όταν συγκρίνετε δύο προϊόντα είναι, να ξεχάσετε το μέγεθος της συσκευασίας και απλώς να κοιτάξετε το βάρος. Το ελαιόλαδο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα 750 ml μπορεί να φαίνονται διαφορετικά ανάλογα με το μπουκάλι.
Εικόνες/φωτογραφίες
Όμορφα λιβάδια, νερά, δέντρα, λουλούδια, γρασίδι, ζώα, φάρμες και άλλες ποιμενικές εικόνες προσπαθούν να μας πείσουν, ότι το προϊόν προέρχεται απευθείας από την πηγή, με ελάχιστη επεξεργασία ή νοθεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πραγματικοί μηχανισμοί που μετατρέπουν τα τρόφιμα από τη φάρμα σε προϊόντα κατάλληλα για το ράφι του σούπερ μάρκετ, είναι κάθε άλλο παρά «φυσικοί».
Χάρτινες Συσκευασίες
Οι χάρτινες συσκευασίες -και περισσότερο αυτές από καφέ χαρτί – έχουν ρουστίκ εμφάνιση και αίσθηση, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε, ότι το προϊόν είναι καλύτερο για εμάς. Σε μια δημοσκόπηση, οι περισσότεροι είπαν, ότι προτιμούν τη συσκευασία από χαρτί, επειδή φαίνεται πιο αξιόπιστη από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων. Επίσης τους άρεσε ότι το χαρτί είναι ανακυκλώσιμο. Και ενώ πρέπει να είμαστε υπέρ της απομάκρυνσης του πλαστικού και υπέρ καλύτερων εναλλακτικών λύσεων, το χαρτί δεν ισοδυναμεί αυτόματα με ένα υγιεινό προϊόν!
Συμπερασματικά, η καλύτερη άμυνά σας για να μην σας ξεγελάσει η ετικέτα είναι να διαβάσετε τα συστατικά στη συσκευασία. Η λίστα συστατικών θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Δεν είναι όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τα κόλπα συσκευασίας τροφίμων επιζήμια για την υγεία σας, αλλά δεν θα το ξέρετε μέχρι να διαβάσετε πραγματικά την ετικέτα των συστατικών – αυτή πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σας στάση! Ελέγξτε το μέγεθος, τα συστατικά, τις ποσότητες τους και τις πιστοποιήσεις, για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή.