Στα χιλιάδες χρόνια που υπάρχουν τα τατουάζ, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η πρακτική εξακολουθεί να περιλαμβάνει τη χάραξη μόνιμων σχεδίων με μελάνι, που βρίσκουμε αισθητικά ευχάριστα. Όμως ακόμη και σήμερα, σπάνια σκεφτόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει «κάτω από την επιφάνεια», όταν κάνουμε ένα τατουάζ και τα διάφορα συστήματα του σώματος που εμπλέκονται.
Το τατουάζ είναι «εχθρός»
Όταν ένα τατουάζ τυπώνεται στο δέρμα, το σώμα το θεωρεί επίθεση. Το δέρμα είναι ο «πρώτος φραγμός» του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι γεμάτο με ταχείας δράσης αμυντικά κύτταρα, που αναλαμβάνουν δράση. Η βασική οδηγία αυτών των κυττάρων είναι, να αφαιρούν οτιδήποτε ξένο και να το καταστρέφουν, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης.
Πως αντιδρά το σώμα στο τατουάζ
Όταν κάνετε ένα τατουάζ, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να στείλει λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μακροφάγα, για να «φάνε» τους εισβολείς και να μας προστατεύσουν από τη μόλυνση.
Το σώμα σας απελευθερώνει επίσης πρωτεΐνες, που ονομάζονται αντισώματα ή ανοσοσφαιρίνες στο αίμα, που θα προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τους εισβολείς. Μάλιστα συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο αίμα, και να είναι σε επιφυλακή μήπως εμφανιστεί ξανά ο ίδιος εισβολέας.
Η σχέση τατουάζ και ενισχυμένου ανοσοποιητικού
Έρευνες έχουν δείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ των τατουάζ και ενός ενισχυμένου ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν κάνετε ένα τατουάζ, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται αμέσως για να καταπολεμήσει τη μόλυνση, αλλά η έρευνα έχει βρει, ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο «τραυματισμένο» σημείο του τατουάζ αλλά σε ολόκληρο το σώμα.
Επίσης έχει βρεθεί, ότι η ανοσοσφαιρίνη Α παραμένει υψηλότερη στην κυκλοφορία του αίματος ακόμη και μετά την επούλωση των τατουάζ. Επιπλέον, τα άτομα με περισσότερο χρόνο κάτω από τη βελόνα του τατουάζ παρήγαγαν περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α. Η ανοσοσφαιρίνη Α, θεωρείται ανοσοποιητική άμυνα πρώτης γραμμής και παρέχει σημαντική προστασία έναντι συχνών παθογόνων όπως π.χ αυτά του κοινού κρυολογήματος. Αυτή η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μπορεί να είναι ευεργετική στην περίπτωση και άλλων τραυματισμών του δέρματος και για την υγεία γενικότερα.
Περισσότερα τατουάζ, καλύτερο ανοσοποιητικό;
Οι άνθρωποι που έχουν πολλά τατουάζ, φαίνεται να έχουν υψηλότερη ποσότητα κυττάρων του ανοσοποιητικού, όπως αντισώματα, στο αίμα τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το συχνό τατουάζ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα είδος ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές, που να συγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί διαφορετικά μεταξύ αυτών που έχουν πολλά τατουάζ και εκείνων που δεν έχουν, μένει να περιμένουμε περαιτέρω έρευνες, που θα δώσουν απαντήσεις.
Έτσι, ενώ τα τατουάζ φαίνονται επιφανειακά, η έρευνα συνεχίζει να μας δείχνει, ότι επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού, του λεμφικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Θυμηθείτε το λοιπόν, την επόμενη φορά που θα περάσετε από ένα στούντιο τατουάζ ή θα θαυμάσετε το τατουάζ κάποιου.
Πηγές: edition.cnn.com, www.amgenbiotechexperience.com, wired.me