Νωρίτερα φέτος, το TikTok δεσμεύτηκε να προβάλλει την άρνηση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, εάν αναζητήσατε την φράση «κλιματική αλλαγή» στο TikTok τους τελευταίους μήνες, ίσως συναντήσατε ένα βίντεο με τον Dan Peña, έναν αυτοαποκαλούμενο «coach επιχειρηματικής επιτυχίας» με χιλιάδες ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάμε να δούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του TikTok
Το εν λόγω βίντεο TikTok του Dan Peña παρουσιάζει μια σειρά ισχυρισμών που στοχεύουν στη δυσφήμιση της συντριπτικής επιστημονικής συναίνεσης για την κλιματική αλλαγή και την κρίση του νερού https://www.prefer.gr/skepseis/i-krisi-tou-nerou/3485/. Απορρίπτει καθιερωμένα δεδομένα επιλέγοντας μεμονωμένα περιστατικά χαμηλών θερμοκρασιών και υποδηλώνει ότι τέτοιες συνθήκες αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ελκυστική μορφή του βίντεο, σε συνδυασμό με τα απλοϊκά αλλά παραπλανητικά επιχειρήματά του, του επέτρεψε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κοινό και να επανεμφανίζεται περιοδικά, αναζωπυρώνοντας συζητήσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής.
@cashhustle1 #danpena #conspiracytiktok #money #globalwarming #climatechange #climate #money #wealth #danpenamotivation #danpenaquotes #billionaire #trillionare #cash ♬ Conspiracy – Briand, Philippe & Saban, Gabriel
Η άνοδος των προβολών του βίντεο
Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους της συλλογής δεδομένων, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία και διάδοση ψευδών. Η επανεμφάνιση της ανάρτησης αναδεικνύει την πρόκληση της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, ακόμη και όταν έχει καταρριφθεί διεξοδικά από ειδικούς. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες ερευνητών, εκπαιδευτικών και αξιόπιστων μέσων ενημέρωσης να επικοινωνήσουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αυτή η ανάρτηση TikTok κατάφερε να βρει ένα κοινό που αγκαλιάζει το αντίθετο μήνυμά της.
Κριτική σκέψη και ισορροπία
Το φαινόμενο αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπίας στα μέσα επικοινωνίας και της κριτικής σκέψης στην ψηφιακή εποχή. Είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα να διαθέτουν τις δεξιότητες για να αξιολογούν πηγές πληροφοριών, να διακρίνουν αξιόπιστα δεδομένα από παραπλανητικό περιεχόμενο και να αναγνωρίζουν την ευρύτερη συναίνεση εντός της επιστημονικής κοινότητας. Ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης, ορισμένες αναρτήσεις, όπως το βίντεο TikTok που αρνείται την κλιματική αλλαγή, εξακολουθούν να υφίστανται λόγω της φύσης αυτών των πλατφορμών που βασίζεται στη μεταδοτικότητα.
Πηγή: www.bbc.com