Από τότε που γεννήθηκε η σύγχρονη βιομηχανία, το κοτόπουλο έχει ξεπεράσει κάθε είδος κρέατος, καθώς αναγνωρίζεται ως το πιο δημοφιλές στον κόσμο.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, η τάση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί την επόμενη δεκαετία και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, την καλή διαβίωση των ζώων και την οικονομική ανάπτυξη. Η ανθρωπότητα σήμερα εκτρέφει και σφάζει 74 δισεκατομμύρια κοτόπουλα κάθε χρόνο, τα οποία θα αυξηθούν σε περίπου σε 85 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2032, μια αύξηση της τάξεως του 15%. Πάμε να δούμε αναλυτικότερες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό.
Γιατί ο κόσμος είναι στραμμένος στο κοτόπουλο;
Η παγκόσμια μετάβαση από το κόκκινο στο λευκό κρέας μπορεί να εξηγηθεί, εν μέρει, από απλά οικονομικά: τα κοτόπουλα μετατρέπουν τις ζωοτροφές σε κρέας πιο αποτελεσματικά από τους χοίρους και τα βοοειδή και έτσι είναι πολύ φθηνότερα στην εκτροφή. Ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την παγκόσμια στασιμότητα των μισθών, κάνει τους ανθρώπους να αναζητούν φθηνότερα κρέατα. Ακόμη, τα πουλερικά και τα ψάρια θεωρούνται γενικά πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας, ενώ η παραγωγή τους έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.
Η «μετάλλαξη» του κοτόπουλου
Στην προσπάθειά των ανθρώπων να βάλουν περισσότερο κρέας στο τραπέζι, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες υπερανάπτυξης του κοτόπουλου, είτε με ειδικά φάρμακα, είτε με περισσότερη τροφή. Μάλιστα, τα σημερινά κοτόπουλα εκτρέφονται για να μεγαλώνουν απίστευτα και με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, φτάνοντας το καθαρό βάρος της αγοράς σε μόλις έξι έως επτά εβδομάδες και ζυγίζοντας πέντε φορές το βάρος παλαιότερων εποχών! Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μια σειρά ζητημάτων υγείας και ευημερίας, οδηγώντας τους ακτιβιστές να αποκαλούν τα κοτόπουλα «φυλακισμένους στο ίδιο τους το σώμα».
Μπορεί να αρχίσουμε να τρώμε λιγότερο κρέας το 2075
Η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να παρουσιάσει συνεχή ανοδική πορεία τις επόμενες πέντε δεκαετίες, αντανακλώντας τις εξελισσόμενες διατροφικές προτιμήσεις και την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, αναμένονται ενδιαφέρουσες αλλαγές, καθώς οι προβλέψεις υποδηλώνουν πιθανή μείωση μετά το 2075. Παράγοντες όπως οι τεχνολογικές εξελίξεις στις εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και οι μεταβαλλόμενες πολιτιστικές νόρμες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή τη μετατόπιση, αναδιαμορφώνοντας ενδεχομένως το μελλοντικό τοπίο της κατανάλωσης τροφίμων.
Πηγή: www.vox.com