Ριζωμένος στην ελληνική μυθολογία, όπου ένας άντρας ερωτεύτηκε τη δική του αντανάκλαση, ο ναρκισσισμός έχει γίνει ένα περίπλοκο πεδίο μελέτης που διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ της αγάπης για τον εαυτό μας, της αυτοεκτίμησης και της επιδίωξης του θαυμασμού.
Ας μελετήσουμε την έννοια του ναρκισσισμού, ρίχνοντας φως στους υποκείμενους ψυχολογικούς μηχανισμούς του, τις εκδηλώσεις του σε διαφορετικά πλαίσια και τις εκτεταμένες επιπτώσεις που έχει για τα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.
Τι είναι ναρκισσισμός;
Ο ναρκισσισμός αναφέρεται σε ένα στοιχείο της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας, εγωκεντρισμό και μια μεγαλοπρεπή αίσθηση αυτοεκτίμησης.
Τα άτομα με υψηλό ναρκισσισμό συχνά επιδεικνύουν έντονη επιθυμία για θαυμασμό, έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους και έχουν μια διογκωμένη αίσθηση των δικών τους ικανοτήτων και επιτευγμάτων.
Συμπτώματα ναρκισσιστικής διαταραχής
- Μια υπερβολική αίσθηση αυτο-σπουδαιότητας
- Λαχτάρα για συνεχή θαυμασμό ή αγάπη
- Αναμένοντας να αναγνωριστεί ως ανώτερος
- Ικανότητα μονοπώλησης συνομιλιών και υποτίμησης της συμβολής άλλων ανθρώπων
- Μπορεί εύκολα να ζηλέψει τους άλλους και να πιστέψει ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν
- Μπορεί να συμπεριφέρεται αλαζονικά
- Συχνά επιμένει να έχει «το καλύτερο» από όλα, το οποίο θα αντικατοπτρίζεται στα υπάρχοντά του
Γνωρίζουν οι ναρκισσιστές ότι είναι ναρκισσιστές;
Ενώ μερικοί ναρκισσιστές μπορεί να έχουν αυτογνωσία σχετικά με τη συμπεριφορά τους και να αναγνωρίζουν τις ναρκισσιστικές τάσεις τους, πολλοί άλλοι μπορεί να μην έχουν εικόνα για τα δικά τους χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
Η άρνηση, η αμυντικότητα και η διαστρεβλωμένη αυτοαντίληψη είναι κοινοί αμυντικοί μηχανισμοί που μπορούν να εμποδίσουν τους ναρκισσιστές να αναγνωρίσουν ή να αποδεχτούν τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά τους.
Ο ναρκισσισμός στις σχέσεις
Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι κάποιος στη ζωή σας (ίσως ακόμη και κάποιος κοντά σας) είναι ναρκισσιστής, είναι στην πραγματικότητα αρκετά δύσκολο για τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας να ερωτευτούν πραγματικά, επειδή υπάρχει ένα εγγενές έλλειμμα ενσυναίσθησης που καθιστά δύσκολο για αυτούς να δημιουργήσουν μακροχρόνιες, υγιείς σχέσεις.
Πηγή: bigthink.com