Φανταστείτε πόσο πιο εύκολη θα γινόταν η ζωή αν είχαμε το ταλέντο, να διαβάζουμε τις σκέψεις άλλων ανθρώπων. Παραδόξως, στην ψυχολογία δεν υπάρχουν κατάλληλα στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι είναι δυνατό να χαρτογραφηθεί το μυαλό κάποιου με ακρίβεια μέσω των συναισθημάτων, των λέξεων και της γλώσσας του σώματός του. Όμως υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω, που είναι εξαιρετικά επιδέξιοι στην ανάγνωση μυαλού και μερικές τεχνικές που χρησιμοποιούν για να αποκωδικοποιήσουν τις ανέκφραστες σκέψεις είναι:
1. Αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος
Μια πολύπλοκη δεξιότητα, που θέλει πολύ εξάσκηση και απαιτεί από εσάς να διαβάσετε τα «μη λεκτικά συναισθήματα» του άλλου. Ένα γνήσιο χαμόγελο περιλαμβάνει περισσότερα από τα χείλη. Αν κάποιος χαμογελά αληθινά, πιθανότατα θα δείτε γραμμές γέλιου ή μικρές ρυτίδες γύρω από τα μάτια του. Ο τόνος της φωνής, η ποιότητα της αφής, οι εκφράσεις του προσώπου, το βλέμμα, το στυλ γραφής είναι μερικά βασικά στοιχεία για την κατανόηση των συναισθημάτων κάποιου. Τα μωρά για παράδειγμα -για προφανείς λόγους-μεταφέρουν τις σκέψεις τους μέσω μη λεκτικών εκφράσεων του προσώπου και οι μητέρες τους είναι οι καλύτεροι φυσικοί αποκωδικοποιητές μη λεκτικής επικοινωνίας.
2. Μελετήστε το πλαίσιο
Ένα είδος χειρονομίας που γίνεται σε διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Τα ζευγάρια ειναι καλό παράδειγμα για αυτήν την τεχνική. Εάν ας πούμε η κοπέλα κάνει μια έκφραση με γουρλωμένα μάτια στον άντρα της, για έναν λόγο που δεν είναι προφανής για εσάς ή για κανέναν άλλον, ίσως σημαίνει απλά, ότι ξαφνικά θυμήθηκε κάτι που είχε ξεχάσει να πει στον σύζυγό της. Ωστόσο, αν κάποιος φίλος του άντρα από την παρέα αποκαλύψει ξαφνικά κάτι γι ‘αυτόν -που η σύντροφός του δεν γνώριζε μέχρι τότε – τότε εκείνη τη στιγμή, η έκφρασή της με γουρλωμένα μάτια θα σήμαινε, ότι είναι σοκαρισμένη ή θυμωμένη μαζί του.
3. Αφήστε κατά μέρος τις δικές σας προκαταλήψεις και κρίσεις.
Προσπαθήστε να είστε ανοιχτόμυαλοι, όταν σκέφτεστε, πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος άλλος. Να θυμάστε ότι μόνο και μόνο επειδή εσείς, θα αντιδρούσατε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν σημαίνει ότι θα αντιδρούσε το ίδιο και κάποιος άλλος. Για παράδειγμα, μόνο και μόνο επειδή θα στενοχωριόσαστε αν κάποιος άλλος ακυρώσει σχέδια την τελευταία στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος θα νιώσει το ίδιο.
4. Η Τεχνική του Καθρέφτη
Μεταφορικά μιλώντας, μοιάζει κάπως με το να μπαίνεις στη θέση κάποιου άλλου. Το να βλέπετε άλλους να πονούν ή να υποφέρουν, μπορεί να ενεργοποιήσει την αίσθηση του πόνου στο δικό σας σώμα. Σας βοηθά να κατανοήσετε αυτό που μπορεί να αισθάνεται και τι σκέφτεται το άλλο άτομο. Επιπλέον, η «αντιγραφή» των ενεργειών του ατόμου, που προσπαθείτε να «διαβάσετε», οδηγεί το μυαλό του με τέτοιο τρόπο, που αισθάνεται υποχρεωμένο, να αφήσει τις αναστολές του να φύγουν και να ανοιχτεί σε εσάς.
5. Λάβετε υπόψη το ιστορικό/ κουλτούρα των άλλων
Η ηλικία, ο πολιτισμός και οι πεποιθήσεις έχουν όλα σημαντικό αντίκτυπο, στο τι σκέφτεται κάποιος ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις σας για το υπόβαθρο κάποιου άλλου για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τη νοοτροπία του και το τι σκέφτεται. Για παράδειγμα, αν κάνετε μια επιχειρηματική συμφωνία με ένα ηλικιωμένο άτομο, μπορεί να ανησυχεί περισσότερο για τον κίνδυνο από ένα νεότερο άτομο, το οποίο θα μπορούσε να ενθουσιαστεί.
6. Παίξτε το παιχνίδι της εικασίας
Εάν γνωρίζετε το άτομο που φαίνεται να κρύβεται πολύ καλά, μπορείτε να κάνετε διάφορες εικασίες, για το τι σκέφτεται αυτό το άτομο. Οι εκφράσεις του θα πρέπει να αλλάξουν, μόλις καταλήξετε σε μία εικασία, που είναι η ακριβής σκέψη που είχε στο μυαλό του. Και αν είστε σχεδόν σίγουροι για τις ανέκφραστες σκέψεις τους, αλλά θέλετε να τις αποκαλύψουν μόνοι τους, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να τους μιλάτε για αυτό μέχρι να τα ξεκαθαρίσουν όλα.
7. Αφήστε τους μύες τους να σας πουν τα μυστικά τους
Υπάρχει κάτι που ονομάζεται μυϊκή ανάγνωση. Αυτό είναι αρκετά κοινό και πολύ συχνά, δίνει ακριβή αποτελέσματα. Αν κάποιος λέει «ναι», η γλώσσα του σώματος του μπορεί να λέει «όχι» Κανείς δεν χρειάζεται να είναι πραγματικά ειδικός για να καταλάβει, ότι αν ένας συνήθως χαλαρός άνθρωπος φαίνεται πολύ «σφιγμένος» σωματικά, – αυτό σημαίνει ότι έχει κάτι στο μυαλό του.
8. Τηλεπάθεια – Μια πολυσυζητημένη, πολύπλοκη, αμφισβητούμενη αλλά αποτελεσματική τεχνική
Η τηλεπάθεια αναφέρεται στην τέχνη της «ανάγνωσης της σκέψης» χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε καμία από τις πέντε αισθήσεις. Είναι μια τεχνική,που εκτελείται μεταξύ του αποστολέα και του δέκτη της σκέψης. Για παράδειγμα, – εάν ο αποστολέας προσπαθεί να μεταδώσει στον παραλήπτη τη σκέψη, ότι τρώει ένα παγωτό σοκολάτας, τότε ο αποστολέας πρέπει να το έχει πολύ καθαρό και έντονο στο κεφάλι του. Και πρέπει να φανταστεί την όλη διαδικασία όπως ακριβώς θα μπορούσε να είχε συμβεί στην πράξη. Ο παραλήπτης, από την άλλη πλευρά, πρέπει να συγχρονίζεται πλήρως με τις σκέψεις του αποστολέα, ενώ νιώθει εντελώς χαλαρός. Πρέπει να σημειώνει συνέχεια ό,τι λαμβάνει το μυαλό του, ακόμα κι αν είναι το πιο περίεργο από τα πράγματα. Αυτή η τεχνική χρειάζεται πολλή εξάσκηση και δεν μπορεί να κατακτηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Επίσης, δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, αν και μερικοί άνθρωποι την εφαρμόζουν με καλά αποτελέσματα.
Κλείνοντας να πούμε, ότι ενώ οι τεχνικές που εξηγήθηκαν παραπάνω έχουν να κάνουν περισσότερο με την ανάγνωση του μυαλού στην καθημερινότητα, αυτές τις μέρες η εξέλιξη της τεχνολογίας σάρωσης εγκεφάλου (νευρο-απεικόνιση), έχει οδηγήσει τους ερευνητές να συζητήσουν για το ποιες συγκεκριμένες περιοχές μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν την τεχνική. Ένας νευροεπιστήμονας, ο Marcel Just πιστεύει, ότι σε 3 έως 5 χρόνια στο μέλλον, μια μηχανή, που θα μπορούσε να διαβάζει περίπλοκες σκέψεις θα γίνει πραγματικότητα.
Πηγές: www.storypick.com, www.wikihow.com