Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ακόμη αμφιλεγόμενο ζήτημα, κυρίως λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων και παρανοήσεων. Μάλιστα, οι προσωπικές επιφυλάξεις είναι εκείνες που συχνά εμποδίζουν τα άτομα να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Τα κοινά ερωτήματα που αφορούν στην ψυχοθεραπεία περιστρέφονται γύρω από τη σύγκριση της συμβολής του θεραπευτή με εκείνη των φίλων και τον προσδιορισμό του κατά πόσον κάποιος μπορεί να επιλύσει τα ζητήματά του ανεξάρτητα, χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Ωστόσο, πέρα από τις επικρατούσες προκαταλήψεις και τους υποκείμενους προσωπικούς παράγοντες, που εμποδίζουν τα άτομα να συμμετάσχουν σε ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων που ξεκινούν πρόθυμα αυτό το ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης, αποκομίζοντας πολλά οφέλη. Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι αξίζει να στραφούν στην ψυχοθεραπεία;
Τι παρακινεί τα άτομα να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία;
Παρά τις προσπάθειές μας να συντάξουμε έναν περιεκτικό κατάλογο, ορισμένοι λόγοι αναπόφευκτα θα αποκλειστούν, λόγω της άπειρης πολυπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης. Οι παράγοντες που οδηγούν κάποιον να αναζητήσει ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα προσωπικοί και ποικίλοι. Μπορεί να περιλαμβάνουν την έναρξη ενός εσωτερικού ταξιδιού για την εμβάθυνση της αυτογνωσίας ή την αντιμετώπιση έντονων προκλήσεων που προκαλούν ψυχική αγωνία, καθιστώντας την καθημερινή ζωή αφόρητη.
Μερικά κοινά κίνητρα που οδηγούν τα άτομα να αναζητήσουν βοήθεια μέσω ατομικής ή ομαδικής ψυχοθεραπείας, είναι τα εξής:
- Όταν η καθημερινή ζωή γίνεται συντριπτικά επιβαρυντική, μειώνοντας σημαντικά τη λειτουργικότητα και επηρεάζοντας τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τις σχέσεις με το κοινωνικό περιβάλλον.
- Όταν αντιμετωπίζουν ένα ψυχολογικά δύσκολο γεγονός, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η αντιμετώπιση του παρελθόντος ή η ανεργία, το οποίο ασκεί τεράστια ψυχολογική πίεση.
- Όταν μια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος συνεχίζει να επηρεάζει και να διαταράσσει την παρούσα ζωή τους.
- Όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις με γονείς, συντρόφους, παιδιά, φίλους ή συναδέλφους.
- Όταν επιθυμούν να μεταμορφώσουν δυσλειτουργικά πρότυπα στις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα, που εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιών σχέσεων ή εμποδίζουν την επίτευξη προσωπικών στόχων.
- Όταν αγωνίζονται να διαχειριστούν μια διαγνωσμένη κατάσταση σωματικής ή ψυχικής υγείας.
- Όταν αναζητούν μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι λόγοι κάθε ατόμου για την επιδίωξη της ψυχοθεραπείας είναι μοναδικοί και βαθιά προσωπικοί, αντανακλώντας τις συγκεκριμένες συνθήκες και φιλοδοξίες του για ανάπτυξη και θεραπεία.
Πηγή: katerinapapamanousaki.gr