Είτε λέτε στο παιδί σας, ότι δεν μπορεί να βγει έξω να παίξει επειδή κάνει πολύ κρύο, είτε λέτε όχι, όταν ζητά να πάει στο σπίτι ενός φίλου του πριν διαβάσει, το να ακούνε τη λέξη «όχι» μια στο τόσο, είναι καλό για παιδιά. Θέτει ένα ξεκάθαρο όριο και όταν χρησιμοποιείται σωστά, δείχνει ότι νοιάζεστε.
1. Δώστε μια οριστική απάντηση
Το να ακούνε πράγματα όπως «Λοιπόν, θα δούμε…» ή «Μάλλον όχι», μπορεί να είναι απογοητευτικό για τα παιδιά. Και συχνά γκρινιάζουν και παρακαλούν να μετατρέψουν ένα «μάλλον όχι» σε ναι. Όταν εννοείτε όχι, κάντε την απάντησή σας οριστική. Πείτε, «Όχι, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό σήμερα» ή «Όχι, δεν θα πάμε εκεί». Πείτε το με σταθερό, έγκυρο τρόπο για να δείξετε, ότι το εννοείτε. Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν στιγμές, που η απάντηση είναι πραγματικά «ίσως». Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξηγήστε, γιατί υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα. Πείτε κάτι όπως, «Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσουμε να πάμε στην παραλία. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, πώς θα είναι ο καιρός μετά το μεσημεριανό γεύμα».
2. Προσφέρετε μια σύντομη εξήγηση
Μια σύντομη εξήγηση για το λόγο που λέτε όχι, μπορεί να μετατρέψει την άρνησή σας σε μαθησιακή εμπειρία. Το να πείτε, “Όχι, δεν μπορείς να πηδήξεις στην πισίνα χωρίς το σωσίβιο σου”, χωρίς εξήγηση δεν είναι χρήσιμο. Το παιδί σας μπορεί να σκεφτεί, «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί η μαμά μου είναι κακιά», χωρίς να αναγνωρίζει τον πιθανό κίνδυνο. Δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν, «Όχι, δεν μπορείς να πηδήξεις στην πισίνα χωρίς το σωσίβιο σου, γιατί δεν είσαι αρκετά καλός κολυμβητής για να κολυμπήσεις χωρίς σωσίβιο». Όταν το παιδί σας κατανοήσει τον λόγο πίσω από την απάντησή σας, είναι λιγότερο πιθανό να πάρει το ρίσκο, όταν δεν είστε εκεί για να του πείτε όχι.
3. Ξεκαθαρίστε, ότι δεν θα υποχωρήσετε
Ανεξάρτητα από το πόσο κλαψουρίζει ή εκλιπαρεί το παιδί σας, μην υποχωρείτε. Η αλλαγή του «όχι» σε «ναι», θα ενισχύσει στο παιδί σας, ότι δεν εννοείτε πραγματικά αυτό που λέτε. Ακόμη και όταν ακούτε πράγματα όπως, “Αλλά όλοι οι άλλοι μπορούν να το κάνουν αυτό!” ή, «Είσαι τόσο κακός. Σε μισώ!” μην κάνετε πίσω. Υπενθυμίστε στο παιδί σας: «Σ’ αγαπώ και αυτός είναι ο κανόνας μου» και διακόψτε τη συζήτηση. Αγνοήστε την ήπια γκρίνια και αποφύγετε να διαφωνήσετε για την απάντησή σας. Αρνηθείτε να συμμετάσχετε σε μια έντονη συζήτηση και μην εμπλακείτε σε αγώνες εξουσίας.
4. Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο
Ενώ σε ορισμένους γονείς μπορεί να μην αρέσει να λένε όχι, επειδή δεν θέλουν να είναι κακοί, άλλοι μπορεί να αισθάνονται ένοχοι, που στεναχωρούν το παιδί τους. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε, πώς αισθάνεστε όταν λέτε όχι, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας με υγιή και παραγωγικό τρόπο. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι είναι εντάξει για το παιδί σας να βιώνει άβολα συναισθήματα, όπως λύπη και απογοήτευση. Στην πραγματικότητα, με το να λέτε «όχι» στο παιδί σας, του δίνετε την ευκαιρία να εξασκηθεί στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων του με κοινωνικά κατάλληλο τρόπο.
5. Βεβαιωθείτε ότι λέτε «ναι» συχνά
Το να λέτε όχι σε όλα τα αιτήματα του παιδιού σας μπορεί να είναι επιβλαβές. Τα παιδιά χρειάζονται την ευκαιρία να εξερευνήσουν μέρη και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Επομένως, είναι σημαντικό να του επιτρέπετε να κάνει τα πράγματα, που είναι καλά για την ανάπτυξή του. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει πολλά όχι, αναρωτηθείτε γιατί. Είστε πολύ κουρασμένοι; Μήπως ανησυχείτε για κάτι άλλο;
Συμπερασματικά, αν και είναι εντάξει να λέτε «όχι» μερικές φορές απλά επειδή εσείς δεν θέλετε να κάνετε κάτι, μην γίνετε υπερβολικά περιοριστικοί από συνήθεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πείτε «όχι» σε ένα παιδί, αλλά δεν είναι όλοι αποτελεσματικοί. Εάν πείτε όχι στο παιδί σας, είναι σημαντικό να δείξετε, ότι το εννοείτε και βεβαιωθείτε, ότι το παιδί σας καταλαβαίνει γιατί λέτε όχι.
Πηγή: www.verywellfamily.com