Σε μία νέα μελέτη, μία ερευνητική ομάδα κατάφερε να εντοπίσει ένα αρχείο με δεκάδες μοναδικούς ιούς ηλικίας 15.000 ετών από το κάλυμμα πάγου Guliya του Θιβετιανού Οροπεδίου και να αποκτήσει πληροφορίες για τις λειτουργίες τους.
Τι είπαν οι ερευνητές;
«Αυτοί οι παγετώνες σχηματίστηκαν σταδιακά και, μαζί με τη σκόνη και τα αέρια, στον πάγο εισχώρησαν επίσης πολλοί ιοί», είπε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, συγγραφέας και μικροβιολόγος Ζι-Πινγκ Ζονγκ. «Αυτά τα μικρόβια δυνητικά είναι τα ίδια με εκείνα της ατμόσφαιρας», εξήγησε η ομάδα σε έγγραφό της. «Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τους ιούς και τα μικρόβια σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα», εξήγησε ο επιστήμονας Λόνι Τόμσον, ο οποίος σημείωσε ότι έχουμε ακόμη πολλά σημαντικά ερωτήματα αναπάντητα.
Πώς η εμφάνιση των μικροοργανισμών αποδεικνύεται επιστημονικά;
Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι μικροβιακές κοινότητες συσχετίζονται με αλλαγές στις συγκεντρώσεις σκόνης και ιόντων στην ατμόσφαιρα και μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες εκείνης της εποχής. Μέσα σε αυτά τα παγωμένα ευρήματα των αρχαίων χρόνων, 6,7 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην Κίνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 28 από τους 33 ιούς που εντόπισαν δεν είχαν μελετηθεί ποτέ στο παρελθόν! Η επιστροφή αυτών των μικροοργανισμών από το μακρινό παρελθόν της Γης αποκαλύπτουν την ιστορία των αρχαίων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των λεπτομερειών για το περιβάλλον στο οποίο υπήρχαν.
Το λιώσιμο των πάγων
Παρόλα αυτά, το λιώσιμο έχει δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με τους αρχαίους ιούς που επιστρέφουν και μας «στοιχειώνουν». «Η τήξη όχι μόνο θα οδηγήσει στην απώλεια αυτών των αρχαίων, ξεχασμένων μικροβίων και ιών, αλλά πολύ πιθανό να τα απελευθερώσει στο περιβάλλον στο μέλλον», εξήγησαν οι ερευνητές σε μια περσινή μελέτη, με επικεφαλής και πάλι τον μικροβιολόγο και συγγραφέα Ζι-Πινγκ Ζονγκ.
Πηγή: www.sciencealert.com