Αν νομίζετε, ότι είναι δύσκολο να φτιάξετε το δικό σας τυρί στο σπίτι, κάνετε λάθος. Για κάποια είδη τυριών είναι όντως δύσκολο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μαλακό φρέσκο τυρί πανεύκολα και δεν θα πιστεύετε πόσο απλό αλλά και νόστιμο είναι!
Μάθετε λοιπόν πώς να φτιάχνετε τυρί με αυτή την απλή συνταγή.
Υλικά
- 1 κιλό γάλα φρέσκο με όλα του τα λιπαρά
- 1/2 φλιτζάνι του καφέ λευκό ξύδι ή λεμόνι
- 1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο.
Μόλις έρθει σε βράση, (ή αν έχετε μαγειρικό θερμόμετρο, όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 90 βαθμούς Κελσίου,) αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύδι. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Βάζουμε ένα σουρωτήρι με μικρές τρύπες ή ένα πάνινο ύφασμα (γάζα, τουλπάνι ή τσαντίλα αν έχετε) σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι στο γάλα και το περνάμε μέσα από το σουρωτήρι. Αφήνουμε το τυρόπηγμα να στραγγίξει για 1 ώρα. Το γάλα πρέπει να χωριστεί σε ένα λευκό στερεό μέρος και ένα κιτρινωπό υγρό (ορός γάλακτος). Πετάξτε τον ορό γάλακτος.
Έτοιμο! Έχετε ένα νόστιμο τυρί, που μοιάζει με ανθότυρο ή και ricotta, που μπορείτε να το απολαύσετε σε πολλές συνταγές και που μπορείτε επίσης να περηφανεύεστε πως είναι από τα χεράκια σας.
Φυλάξτε το στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Το φρέσκο τυρί διαρκεί έως και μία εβδομάδα αν το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σε γυάλινο μπολ που κλείνει ερμητικά.
Πηγή: www.allrecipes.com