Η ημικρανία είναι μια εξουθενωτική νευρολογική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ενώ οι ακριβείς αιτίες της δεν είναι πλήρως κατανοητές, είναι τεκμηριωμένο ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας σε ευπαθή άτομα.
Ο εντοπισμός και η αποφυγή αυτών των τροφίμων ενεργοποίησης μπορεί να είναι ένα βασικό βήμα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ημικρανίας και τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής. Πάμε να δούμε ποια είναι τα κυριότερα τρόφιμα που πυροδοτούν την ημικρανία.
Καφεΐνη
Ενώ η καφεΐνη μπορεί μερικές φορές να προσφέρει ανακούφιση για πονοκεφάλους, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία, καθώς τόσο η υπερβολική όσο και η πολύ λίγη καφεΐνη μπορεί να είναι προβληματική για τους πάσχοντες από ημικρανία.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες λόγω της περιεκτικότητάς του σε αιθανόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Επιπλέον, ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν ισταμίνες και θειώδη άλατα, τα οποία είναι γνωστά ερεθίσματα ημικρανίας. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η αφυδάτωση μπορούν επίσης να συμβάλουν σε κρίσεις ημικρανίας.
Τεχνητά γλυκαντικά
Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη έχουν συνδεθεί με επιθέσεις ημικρανίας. Για αυτό, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καταναλώνετε αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή άλλα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα γλυκαντικά.
MSG (γλουταμινικό νάτριο)
Το γλουταμινικό νάτριο είναι ένας ενισχυτής γεύσης που χρησιμοποιείται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα fast food. Θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, αλλά ορισμένοι ερευνητές το συνδέουν με κρίσεις ημικρανίας. Επίσης, το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας σημειώνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια ημικρανίας στο 10 έως 15% των ατόμων με ημικρανία.
Σοκολάτα
Ενώ η σοκολάτα είναι αγαπημένη από πολλούς, περιέχει τόσο καφεΐνη όσο και τυραμίνη, καθιστώντας την πιθανό έναυσμα ημικρανίας για ορισμένα άτομα. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα τείνει να έχει υψηλότερα επίπεδα αυτών των ενώσεων σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος.
Επεξεργασμένα και τεχνητά τρόφιμα
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα και τεχνητά τρόφιμα περιέχουν συχνά πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητά χρώματα που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Η επιλογή φρέσκων, σπιτικών τροφίμων όποτε είναι δυνατόν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αιτίες ημικρανίας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν υποψιάζεστε ότι ορισμένα τρόφιμα συμβάλλουν στις κρίσεις ημικρανίας σας, είναι συνετό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας δώσει καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση της διατροφής σας για να μειώσετε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών.
Πηγή: www.healthline.com