Τις περισσότερες φορές, θα ακούσετε ισχυρισμούς, ότι οι νύφες φορούν λευκά επειδή «είναι παράδοση». Όμως, ιστορικά, το λευκό δεν ήταν το μόνο χρώμα κατάλληλο για νυφικά. Στην πραγματικότητα, άλλα χρώματα επιλέγονταν πολύ πιο συχνά από το λευκό.
Οι «πολιτικοί» γάμοι του 18ου αιώνα
Κατά τον 18ο αιώνα, οι γάμοι είχαν συχνά πολιτική σημασία. Η τελετή αντιπροσώπευε την ένωση δύο οικογενειών, δύο επιχειρήσεων ή ακόμα και δύο χωρών. Εξαιτίας αυτού, ήταν συνηθισμένο για μια νύφη να φοράει το καλύτερο και πιο ακριβό της φόρεμα την ημέρα του γάμου της – ανεξάρτητα από το τι χρώμα ήταν.
Αν μια νύφη ήταν αρκετά εύπορη για να αγοράσει ένα νέο φόρεμα για την περίσταση, συνήθως διάλεγε ένα στο αγαπημένο της χρώμα. Τα φωτεινά και τολμηρά χρώματα ήταν δημοφιλή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθώς αντιπροσώπευαν τον πλούτο. Εκτός από αυτό, οι νύφες θα επέλεγαν φανταχτερά υφάσματα στολισμένα με γούνες, ακριβά βελούδα, μετάξια και κεντημένα κοσμήματα. Η ποσότητα του υφάσματος που θα χρησιμοποιούσαν για τη δημιουργία του φόρεμα ήταν μια ακόμα ένδειξη της κοινωνικής θέσης και του πλούτου.
Ωστόσο, αν μια νύφη δεν ήταν αρκετά εύπορη για να αγοράσει ένα νέο φόρεμα για την περίσταση, θα φορούσε το καλύτερο «κυριακάτικο» της φόρεμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτά τα φορέματα ήταν μαύρα, καθώς τα πιο σκούρα χρώματα ήταν πιο εύκολο να διατηρηθούν. Πράγματι, πριν από τις αρχές του 19ου αιώνα το λευκό θεωρούνταν ως ένα μη πρακτικό χρώμα και οικονομικά ασύμφορο.
Πότε άρχισαν να αλλάζουν τα πράγματα;
Όπως πολλές τάσεις της νυφικής μόδας, η παράδοση του λευκού νυφικού καθιερώθηκε από τους βασιλείς. Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση λευκού νυφικού στη δυτική κουλτούρα είναι αυτή της Αγγλίδας πριγκίπισσας Φιλίππα στον γάμο της με τον Σκανδιναβό βασιλιά Έρικ το 1406. Παντρεύτηκε ντυμένη με λευκό χιτώνα και μακρύ μανδύα. Η Μαίρη, βασίλισσα της Σκωτίας φόρεσε επίσης λευκά στον πρώτο της γάμο, με τον Φραγκίσκο της Γαλλίας.
Η βασίλισσα Βικτώρια καθιερώνει το λευκό νυφικό
Ωστόσο, ήταν η βασίλισσα Βικτώρια που ξεκίνησε πραγματικά αυτή την τάση, όταν φόρεσε ένα απλό λευκό φόρεμα από δαντέλα για να παντρευτεί τον Πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο μοιράζονταν κάθε λεπτομέρεια της εκδήλωσης και ήταν ένας από τους πρώτους βασιλικούς γάμους που φωτογραφήθηκαν τόσο έντονα.
Η Βασίλισσα Βικτώρια «έσπασε» όλους τους πολιτιστικούς κανόνες, τη στιγμή που βγήκε από την άμαξα φορώντας ένα απλό φόρεμα από σατέν και δαντέλα και ένα στέμμα από λουλούδια και όχι το το βασιλικό στέμμα. Αυτό ενήργησε ως δήλωση, για το πώς η βασίλισσα θα κυβερνούσε τη χώρα. Επιπλέον, η βιομηχανία δαντέλας, που βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τη βοήθεια της Βασίλισσας, σύντομα ανέκαμψε.
20ος αιώνας
Αν και η βιομηχανία της δαντέλας ανέκαμψε, η τάση των λευκών νυφικών δεν έπιασε αμέσως. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι κόστιζαν πολλά χρήματα και η πλειοψηφία των ανθρώπων απλά δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά. Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
21ος αιώνας
Τα λευκά νυφικά έχουν πλέον εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο. Οι περισσότερες νύφες επιλέγουν αυτό το χρώμα, ακολουθώντας την παράδοση. Πιο πρόσφατα βέβαια, υπήρξε μια αύξηση στις νύφες που προτιμούν χρωματιστά φορέματα για τη μεγάλη μέρα και επιλέγουν ροζ, χρυσά ακόμη και μωβ νυφικά.
Τέλος, όπως οι παραδόσεις του γάμου συνδέονται με την κουλτούρα και τον πολιτισμό κάθε χώρας σε όλο τον κόσμο, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το χρώμα των νυφικών. Είναι πολύ συνηθισμένο στους ανατολικούς πολιτισμούς οι νύφες να φορούν κόκκινα στο γάμο τους. Το λευκό θεωρείται στην πραγματικότητα ως ένα άτυχο χρώμα. Εκτός από αυτό και στην Αφρική οι νύφες τείνουν να επιλέγουν έντονα χρώματα στα νυφικά τους.
Πηγή: bridalbuyer.com