Το πραγματικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει 100% ελαιόλαδο—τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δυστυχώς όμως, η τιμή του έχει εκτοξευτεί και υπάρχουν πολλοί απατεώνες εκεί έξω. Πολλοί, αραιώνουν το ελαιόλαδο τους με ηλιέλαιο, σογιέλαιο ή άλλο έλαιο — και το χαρακτηρίζουν παράνομα, ως εξαιρετικά παρθένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χαμηλής ποιότητας λάδι αναμιγνύεται ακόμη και με χημικές ουσίες όπως η χλωροφύλλη (για το χρώμα) και η βήτα-καροτίνη (για γεύση) για να φαίνεται αυθεντικό.
Πιθανότατα αναρωτιέστε, πώς να καταλάβετε ποια ελαιόλαδα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πραγματικά εξαιρετικά παρθένα. Ο εντοπισμός του μπορεί να είναι δύσκολος. Αλλά υπάρχει λόγος για τον οποίο μερικοί από τους πιο υγιείς πληθυσμούς του κόσμου λατρεύουν το αυθεντικό λάδι, γιατί τίποτα άλλο δεν συγκρίνεται με αυτό, όσον αφορά τη γεύση όσο και τα οφέλη για την υγεία (συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από καρδιακές παθήσεις, φλεγμονές και υψηλή αρτηριακή πίεση).
Ακολουθούν πέντε απλά βήματα για την επιλογή
1. Εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας
Τα ελαιόλαδα που μυρίζουν μούχλα ή είναι άοσμα δεν έχουν θέση στην κουζίνα σας — ούτε αυτά που έχουν αλλοιωθεί και έχουν βαριά οσμή και περίεργη γεύση (ταγκισμένα). Αν το λάδι έχει ελαφρώς πικρή και πιπεράτη γεύση, τόσο το καλύτερο! Ένα ελαφρύ αίσθημα καψίματος στο πίσω μέρος του λαιμού σημαίνει απλά, ότι έχετε στα χέρια σας ένα λάδι πρώιμης συγκομιδής, υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Το χρώμα ενός αυθεντικού λαδιού μπορεί να ποικίλλει, μπορεί να κυμαίνεται από ζωηρό πράσινο έως μια πιο απαλή απόχρωση.
2. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα
Μια ετικέτα ελαιολάδου μπορεί να λέει, ότι το προϊόν ήταν “συσκευασμένο” ή “εμφιαλωμένο” σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι οι ελιές καλλιεργήθηκαν στο ίδιο μέρος – ή ακόμα και ότι το λάδι παρήχθη εκεί. Μερικά ελαιόλαδα στέλνονται στην Ιταλία ή στην Ελλάδα για εμφιάλωση, αλλά παράγονται αλλού. Το πιο σημαντικό βήμα για τον προσδιορισμό της γνησιότητας ενός ελαιολάδου είναι ο έλεγχος του τόπου παραγωγής του. Επιπλέον, η ετικέτα θα πρέπει να λέει “εξαιρετικά παρθένο”. Τυχόν πρόσθετοι όροι όπως «καθαρό», «ελαφρύ» ή «πυρηνέλαιο» υποδηλώνουν χημικό εξευγενισμό.
3. Διπλο-ελέγξτε την ημερομηνία παρτίδας
Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν βελτιώνεται με την ηλικία. Πριν κάνετε μια αγορά, ψάξτε την ετικέτα για όρους όπως “ημερομηνία εμφιάλωσης” ή “ημερομηνία συγκομιδής”. Το ελαιόλαδο διατηρεί τη μέγιστη φρεσκάδα για περίπου ενάμιση χρόνο, οπότε μην αφήσετε τις ημερομηνίες λήξης να σας ξεγελάσουν. Αν δείτε ημερομηνία λήξης χωρίς συνοδευτική ημερομηνία συγκομιδής, υπάρχει πιθανότητα το λάδι να είναι παλιό.
4. Να είστε επιλεκτικοί με την εμφιάλωση
Τα σκούρα γυάλινα μπουκάλια και τα μη τοξικά κουτιά είναι οι ασφαλέστερες επιλογές συσκευασίας. Τα διαφανή μπουκάλια αφήνουν να περνά φως, που υποβαθμίζει την ποιότητα του λαδιού, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι πολύ πορώδη για να προστατεύοον το λάδι από τη θερμότητα, το φως και την υγρασία και έτσι μπορεί εύκολα να χαλάσει.
5. Η τιμή του λαδιού
Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο «πρώιμης συγκομιδής» στύβεται από άγουρες ελιές μέσω μιας διαδικασίας, που αποδίδει μικρές ποσότητες λαδιού υψηλότερης ποιότητας. Χρειάζονται 12 κιλά φρέσκες ελιές Κορωνέικης για να παραχθεί μόνο ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όποτε και το λάδι αυτό είναι πιο ακριβό όταν πωλείται στα καταστήματα. Με λίγα λόγια, το καλό λάδι κοστίζει περισσότερο.
Θυμηθείτε, το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, απαιτεί χρόνο για να παραχθεί—και συνοδεύεται από απαράμιλλα οφέλη για την υγεία: χαμηλότερη χοληστερόλη, βελτιωμένη αρτηριακή πίεση, μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και πολλά άλλα. Όταν αγοράζετε ελαιόλαδο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις τιμές ευκαιρίας. Ένα φτηνό μπουκάλι είναι συχνά σημάδι χαμηλής ποιότητας η νοθείας. Όταν μπορείτε, σκεφτείτε να ξοδέψετε λίγο επιπλέον, για ένα ένα ποιοτικό λάδι ως επένδυση για υγεία σας.
Πηγή: www.kosterina.com