Οι αθλητές, γνωστοί για την εξαιρετική σωματική τους ικανότητα, συχνά παρουσιάζουν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας χαμηλότερο από αυτόν του μέσου ατόμου. Αυτό δεν είναι μόνο μια απόδειξη της αθλητικής τους ικανότητας, αλλά μια αξιοσημείωτη σωματική προσαρμογή που απορρέει από τις πειθαρχημένες και απαιτητικές ρουτίνες της προπόνησής τους. Πάμε όμως να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο και πώς λειτουργεί η καρδιά του αθλητή σε αντίθεση με του μέσου ανθρώπου;
Η αυξημένη αποτελεσματικότητα της καρδιάς
Ένας πρωταρχικός λόγος για τον μειωμένο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας ενός αθλητή είναι η αυξημένη αποτελεσματικότητα της καρδιάς. Μέσω συνεπών, έντονων προπονήσεων, η καρδιά γίνεται πιο δυνατή στην άντληση αίματος με κάθε χτύπο. Αυτή η αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι η καρδιά δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπαυσης, με αποτέλεσμα χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.
Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
Επιπλέον, η συνεπής άσκηση ωθεί το σώμα να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά τα κύτταρα μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, επιτρέποντας στην καρδιά να μεταφέρει οξυγόνο πιο αποτελεσματικά με κάθε συστολή, μειώνοντας την ανάγκη για υψηλότερο καρδιακό ρυθμό σε ηρεμία.
Ανάπτυξη αυτόνομου νευρικού συστήματος
Ένα καλά ρυθμισμένο καρδιαγγειακό σύστημα προκαλεί επίσης προσαρμογές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, ειδικά στο παρασυμπαθητικό. Αυτό το τμήμα του νευρικού συστήματος βοηθά στη ρύθμιση των ακούσιων σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού ρυθμού. Μέσω της τακτικής προπόνησης, οι αθλητές αναπτύσσουν ένα πιο αποτελεσματικό αυτόνομο νευρικό σύστημα, επιτρέποντάς τους να επιτύχουν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.
Ο ρόλος της γενετικής
Η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Μερικά άτομα έχουν φυσικά χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας λόγω της γενετικής τους σύνθεσης και οι αθλητές μπορεί να έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, ο οποίος στη συνέχεια ενισχύεται περαιτέρω από την προπόνησή τους.
Πώς ο μαραθώνιος επηρεάζει την καρδιά των αθλητών;
Παρά την αυξημένη καρδιακή αποτελεσματικότητα ενός αθλητή, ο μαραθώνιος μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές αλλαγές στην καρδιά λόγω της ακραίας φυσικής δραστηριότητας. Η μακράς διάρκειας άσκηση σε υψηλή ένταση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή δυσλειτουργία της καρδιάς, όμως κατά κανόνα, μετά από ανάρρωση, επανέρχεται στη φυσιολογική λειτουργία της.
Στην ουσία, ο χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας ενός αθλητή είναι μια απόδειξη για το καλά συντονισμένο καρδιαγγειακό του σύστημα. Είναι αποτέλεσμα ειδικής προπόνησης, βελτιωμένης καρδιακής απόδοσης, αυξημένου αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων και προσαρμογών στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών όχι μόνο υπογραμμίζει το θαύμα του ανθρώπινου σώματος, αλλά τονίζει επίσης τα οφέλη της τακτικής άσκησης για την υγεία της καρδιάς και τη γενική ευημερία.
Πηγή: www.healthline.com