Την περίοδο που διανύουμε έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση αναπνευστικών παθήσεων, με πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων γρίπης, COVID και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Μάλιστα, όπως το περιέγραψε ένας χρήστης του TikTok, πολλοί φαίνεται να έχουν «έναν βήχα που διαρκεί εδώ και εβδομάδες». Πάμε να δούμε, λοιπόν, που οφείλεται ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασθενών του ανώτερου αναπνευστικού και γιατί διαρκεί τόσο πολύ.
Τι προκαλεί τον επίμονο αυτό βήχα;
Αυτός ο παρατεταμένος βήχας δεν φαίνεται να συνδέεται με τη γρίπη ή τον COVID, αλλά πιθανότατα προκαλείται από άλλο παθογόνο που επηρεάζει και ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα, σύμφωνα με ειδικούς.
Η Δρ Janet O’Mahony, παθολόγος, ισχυρίστηκε ότι πολλοί από τους ασθενείς της έχουν παρουσιάσει έναν επίμονο βήχα που διαρκεί δύο εβδομάδες ή περισσότερο, μαζί με συμπτώματα όπως συμφόρηση, πονόλαιμο και καταρροή. Οι εξετάσεις για γρίπη και COVID έχουν επιστρέψει αρνητικά αποτελέσματα και τα αντιβιοτικά δεν ήταν αποτελεσματικά, υποδεικνύοντας μια «καθαρά ιογενή» φύση.
Γιατί δεν εντοπίζεται η αιτία;
Η πρόκληση για τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας έγκειται στο γεγονός ότι οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι κλινικές συνήθως δεν ελέγχουν τακτικά για αυτούς τους ιούς, εκτός εάν κάποιος είναι σοβαρά άρρωστος και νοσηλευτεί.
Ο επίμονος βήχας είναι πιθανό να οφείλεται σε παρατεταμένη φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων, ακόμη και όταν ο ιός δεν είναι πλέον ενεργός. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες έως μήνες, οδηγώντας σε συνεχή παραγωγή βλέννας και βρογχόσπασμους.
Μέχρι πότε ο βήχας θεωρείται μεταδοτικός;
Ο προσδιορισμός της μεταδοτικής περιόδου για άτομα με παρατεταμένο βήχα που σχετίζεται με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι περίπλοκος. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι ασθενείς είναι πιθανότατα πιο μεταδοτικοί στις 24 ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, με αυξημένη μεταδοτικότητα που διαρκεί για λίγες ημέρες.
Γενικά, παραμένουν μεταδοτικοί για περίπου πέντε έως επτά ημέρες, ενώ μετά από 10 ημέρες, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται. Ωστόσο, ορισμένα άτομα, ειδικά εκείνα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποβάλλουν ιούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικά.
Πώς πράττουμε στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν;
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να συνεχίσετε την παρακολούθηση από τον γιατρό σας, καθώς οι πιο σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να παρουσιάσουν παρόμοια συμπτώματα βήχα.
Η άσκηση καλής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του στόματος όταν βήχετε, παραμένει επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτών των αναπνευστικών ασθενειών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εποχής κρυολογήματος και γρίπης. Μείνετε σε εγρήγορση, ακούστε το σώμα σας και ζητήστε ιατρική συμβουλή όταν είναι αναγκαίο!
Πηγή: www.huffpost.com