Οι κράμπες της έμμηνου ρύσεως, επίσης γνωστές ως δυσμηνόρροια, αποτελούν εφιάλτη για πολλές γυναίκες κάθε μήνα. Ενώ υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες, μια πτυχή που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις κράμπες της έμμηνου ρύσεως σας είναι η διατροφή μας.
Ορισμένα τρόφιμα μπορούν είτε να ανακουφίσουν, είτε να επιδεινώσουν τον πόνο που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου μας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τόσο τα τρόφιμα που βοηθάνε στους πόνους, όσο και εκείνα που τους χειροτερεύουν.
Τροφές που πολεμούν τους πόνους της έμμηνου ρύσης
Νερό
Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι πάντα σημαντική, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου μας. Η ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές για έντονους πονοκεφάλους και αφυδάτωσης, ένα κοινό σύμπτωμα της εμμήνου ρύσεως.
Φρούτα
Τα πλούσια σε νερό φρούτα, όπως το καρπούζι και το αχλάδι, είναι ιδανικά για την ενυδάτωσή μας στις δύσκολες ημέρες του μήνα. Ακόμη, τα γλυκά φρούτα ενδέχεται να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την επιθυμία μας για ζάχαρη, χωρίς να τρώμε πολλά σάκχαρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων γλυκόζης.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Είναι σύνηθες φαινόμενο τα επίπεδα σιδήρου μας να πέφτουν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της περιόδου μας, ειδικά εάν η εμμηνορροϊκή ροή μας είναι έντονη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, σωματικό πόνο και ζάλη. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως η λαχανίδα και το σπανάκι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σιδήρου μας.
Τζίντζερ
Μια ζεστή κούπα τσάι τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως. Μάλιστα, το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να καταπραΰνουν τους πονεμένους μύες της κοιλιάς μας.
Τροφές που δυσχεραίνουν τις κράμπες
Αλάτι
Η κατανάλωση άφθονου αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση νερού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Για να μειώσουμε το φούσκωμα, δεν προσθέτουμε αλάτι στα τρόφιμά μας και αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολύ νάτριο.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά εκείνα με τα πλήρη λιπαρά, μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και να επιδεινώσουν τις κράμπες. Καλό θα ήταν να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.
Κόκκινο κρέας
Υψηλό σε κορεσμένα λίπη, το κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και την ένταση των μυών. Για αυτό, μειώνουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά τη διάρκεια της περιόδου μας και επιλέγουμε πηγές άπαχης πρωτεΐνης, όπως πουλερικά ή φυτικές επιλογές.
Πηγή: www.healthline.com