«Το τραύμα Επιστρέφει ως Αντίδραση, όχι ως Ανάμνηση». Αυτό συμβαίνει επειδή οι τραυματικές αναμνήσεις δεν αποθηκεύονται σωστά στον εγκέφαλό μας, όταν αυτός βιώνει ένα σοκ. Μία τραυματική εμπειρία μπορεί να έχει δια βίου αντίκτυπο στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων αλλά και στους ενήλικες. Ας δούμε τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα μας μετά την έκθεση σε τραυματικά γεγονότα.
Ο εγκέφαλος μας είναι ένας υπολογιστής
Ο εγκέφαλός μας είναι εκπληκτικά γρήγορος και αποτελεσματικός. Αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και κωδικοποιεί και αποθηκεύει τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες μας, που ουσιαστικά μας κάνουν, αυτό που είμαστε —Ο εγκέφαλος μας είναι ένας υπολογιστής και όπως όλοι οι υπολογιστές, είναι ευάλωτος σε ζημιές—Ένας ιός μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στον υπολογιστή σας και ένα σοκ ή τραυματικό γεγονός μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στον εγκέφαλό σας. Ένας υπολογιστής που έχει περισσότερους από έναν ιούς θα έχει ακόμη περισσότερες δυσλειτουργίες, και το ίδιο ισχύει για πολλαπλά τραύματα. Όσο περισσότερες Τραυματικές Εμπειρίες Παιδικής Ηλικίας είχε ένα άτομο, τόσο περισσότερες «δυσλειτουργίες» είναι πιθανό να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή.
Το αντίκτυπο του τραύματος στο σώμα
Το τραύμα δεν είναι μόνο «στο κεφάλι σας». Το τραύμα αφήνει ένα διαρκές αποτύπωμα στο σώμα σας. Διαταράσσει τις διαδικασίες αποθήκευσης της μνήμης και αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας. Όπως και οι ιοί των υπολογιστών είναι αόρατοι, έως ότου ο υπολογιστής αρχίσει να λειτουργεί, έτσι και οι επιζώντες από τραύματα, μπορεί να φαίνονται υγιείς και λειτουργικοί έως ότου η άμυνα του σώματός τους εξασθενήσει αρκετά, ώστε να αρχίσουν να εκδηλώνονται σωματικές παθήσεις. Το τραύμα που αφήνεται χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μελλοντική σας υγεία. Μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και συναισθηματική δυσφορία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, παχυσαρκία, διαβήτη και καρκίνο.
Το τραύμα και το άγχος αλλάζουν τον εγκέφαλο και το σώμα μας
Το μακροχρόνιο άγχος για εκείνους που ζουν με μετατραυματικό στρες ή κουβαλούν ένα ανεπίλυτο τραύμα, μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής τους, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές, την ικανότητα σκέψης και φυσικά τη σωματική υγεία. Ίσως εσείς ή κάποιοι δικοί σας άνθρωποι, να έχετε χρόνιους πόνους, συνεχή κρυολογήματα, προβλήματα στο στομάχι, προβλήματα ύπνου κ.α – και όμως ένας γιατρός δεν φαίνεται να βρίσκει τίποτα παθολογικό. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και προκαλείται από άγχος, ανεπίλυτο τραύμα ή μετατραυματικό στρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει μια ενιαία θεραπεία για το τραύμα.
Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε βιώσει τραύμα, είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν, δεν είστε μόνοι. Έως και το 80% του πληθυσμού έχει βιώσει κάποιο είδος τραύματος στη ζωή του, είτε πρόκειται για παιδική κακοποίηση, βίαιες επιθέσεις ή ατυχήματα, και κάθε άτομο βιώνει και επεξεργάζεται το τραύμα με τον δικό του τρόπο.
Εάν αισθάνεστε ότι κουβαλάτε κάποιο τραύμα, που σας βαραίνει και νιώθετε έτοιμοι να ξεκινήσετε θεραπεία, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται να διανύσετε αυτόν τον δρόμο μόνοι σας και στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι αδύνατο. Το τραύμα είναι πολύπλοκο, όπως και ο εγκέφαλος και το σώμα σας. Λάβετε υποστήριξη το συντομότερο δυνατό.
Πηγές: damorementalhealth.com, www.communityservices.act.gov.au