Τι συμβαίνει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μας στη σημερινή εποχή, που καθοδηγείται και βασίζεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία; Υπάρχουν ενδείξεις, ότι αυτό οδηγεί το ανθρώπινο IQ σε καθοδική πορεία.
«Οι άνθρωποι γίνονται πιο χαζοί»
Ο Evan Horowitz, ερευνητής επικοινωνίας στο FCLT Global, δήλωσε: «Οι άνθρωποι γίνονται πιο χαζοί. Αυτό δεν είναι κρίση, είναι ένα παγκόσμιο γεγονός». Ίσως έχετε ακούσει μια έννοια γνωστή ως το φαινόμενο Flynn. Πρόκειται για μια θεωρία σύμφωνα με την οποία, η μεγαλύτερη πρόσβαση μας στην εκπαίδευση και η καλύτερη διατροφή σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, οδήγησαν σε αύξηση του μέσου όρου IQ τον 20ό αιώνα. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει, ότι το φαινόμενο Flynn μπορεί να βρίσκεται σε αντίστροφη τάση. Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στη Δανία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουν μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση — ακόμη και αντιστροφή — του IQ. Το IQ μας έχει μειωθεί σε αυτήν την απίστευτη εποχή της τεχνολογίας και αυτό δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει για πολλούς λόγους, όπως:
Η τεχνολογία επηρεάζει την ικανότητα εστίασης
Μια κύρια ανησυχία είναι η έλλειψη εστίασης, η οποία όχι μόνο μειώνει τη συνολική νοημοσύνη, αλλά επηρεάζει την ικανότητά μας να επιμείνουμε σε πολύπλοκες εργασίες και την ικανότητα να λαμβάνουμε αξιόπιστες αποφάσεις. Επιβαρύνει επίσης τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, εξαιτίας της υπερβολικής τεχνολογικής διέγερσης.
Η τεχνολογία αλλάζει την αντίληψή μας για το χρόνο
Υπάρχει μια καθολικά αυξανόμενη πίεση, ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα δεν θα είναι σημαντικό σε 10 λεπτά. Σε λίγους ανθρώπους παρέχεται ο χρόνος που απαιτείται, για να αναλύσουν και να λύσουν προκλήσεις -πόσο μάλλον ο χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών-επειδή τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Η τεχνολογία αλλάζει την αντίληψή μας για το χρόνο. Υπάρχει η προσδοκία επίλυσης προβλημάτων με την ίδια ταχύτητα με το να κάνετε κλικ στους ιστότοπους. Επιπλέον, ο όγκος των πληροφοριών στο διαδίκτυο μπορεί να δώσει μια λανθασμένη αίσθηση τεχνογνωσίας. Διαβάζουμε μερικές γραμμές σε ένα ιστότοπο και συχνά κάνουμε ενέργειες προς τη λάθος κατεύθυνση. Αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας παρατηρούνται επίσης στην παραγωγικότητά και στη διαχείρηση του χρόνου στην εργασία, ιδιαίτερα με τη μορφή πολλαπλών εργασιών. Μελέτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του multitasking, συχνά καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι μόνο το 2% του πληθυσμού μπορεί να κάνει αποτελεσματικά πολλαπλές εργασίες.
Η τεχνολογία επηρεάζει τη συναισθηματική νοημοσύνη
Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει τέσσερα βασικά στοιχεία: αυτοδιαχείριση, αυτογνωσία, κοινωνική επίγνωση και διαχείριση σχέσεων. Η τεχνολογία επηρεάζει και τα τέσσερα μέρη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό και αντιληπτό άγχος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία καθαρής σκέψης ή λειτουργίας μέσα στην κοινωνία. Ένα άρθρο του “Psychology Today” αναφέρει, ότι το χρόνιο στρες επηρεάζει τον μετωπιαίο λοβό των παιδιών και θα οδηγήσει σε προβλήματα στην εστίαση, στη διαχείριση των συναισθημάτων, στην καταστολής παρορμήσεων και στην ολοκλήρωση εργασιών.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει: «Έχει γίνει τρομερά προφανές, ότι η τεχνολογία μας έχει ξεπεράσει την ανθρωπιά μας». Το αν και πόσο πρέπει τελικά να ανησυχούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στον εγκέφαλό μας, μένει να ερευνηθεί περαιτέρω και πιο συστηματικά. Ωστόσο, κοινή μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Yale προβλέπει, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυτοματοποιήσει όλες τις ανθρώπινες εργασίες τα επόμενα 45 χρόνια και όλα τα ανθρώπινα επαγγέλματα στα επόμενα 120 χρόνια, επομένως πιθανότατα δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχούμε για τίποτα από αυτά.
Πηγή: www.forbes.com