Το είδος της πρωτεΐνης που τρώμε έχει τεράστιες συνέπειες για την υγεία μας – και όχι μόνο. Εκτός από τους λόγους υγείας, καθώς και τους ηθικούς ή θρησκευτικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να σταματήσουν να τρώνε κρέας, ο τρόπος με τον οποίο τα ζώα εκτρέφονται έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αποψίλωση των δασών και τις εκπομπές άνθρακα.
Και καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, η κατά κεφαλήν παραγωγή κρέατος για την κάλυψη αυτής της ζήτησης αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα, αφήνοντας ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Την τελευταία δεκαετία, οι εναλλακτικές επιλογές κρέατος με υποκατάστατα αυξήθηκαν, ακολουθώντας τους ρυθμούς στροφής στην vegetarian και την vegan διατροφή. Τέτοια εναλλακτικά προϊόντα μπορούν να υποκαταστήσουν το ζωικό κρέας χωρίς τις ηθικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όμως, έχουν βρει τεράστια εμπόδια, καθώς ο πληθωρισμός, η πολιτικοποίηση των τροφίμων και τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν μπλοκάρει για τα καλά την εξάπλωση των υποκατάστατων του κρέατος. Υπάρχει, όμως, εναλλακτική επιλογή;
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας
Η λογική ότι κανείς δε θα περιορίσει τα χάμπουργκερς ή τις κοτομπουκιές στο βωμό των φασολιών ενδεχομένως να είναι παρωχημένη, τη στιγμή που ο πλανήτης κινδυνεύει και τα φασόλια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, για αμέτρητους λόγους. Η συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της διατροφής στην κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και εντονότερη τα τελευταία χρόνια. Αν, λοιπόν, θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους γεωργικούς πόρους μας, τότε τα φασόλια μπορούν να δώσουν τη λύση.
Τα φασόλια και η σημασία της φυτικής πρωτεΐνης
Οι μύθοι σχετικά με την πρωτεΐνη είναι ουκ ολίγοι, με την υποτίμηση της φυτικής πρωτεΐνης να αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα. Ένας σχετικά άγνωστος τρόπος, πάντως, για να εξασφαλίσετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης χωρίς να προϋποτίθεται η κατανάλωση ζωικών προϊόντων, δεν είναι άλλος από τα φασόλια. Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νόστιμη, βιώσιμη και προσιτή φυτική πρωτεΐνη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι αποτελεσματικά για την ανάπτυξη και κοστίζουν λιγότερο τόσο από τα συμβατικά, όσο και από τα φυτικά κρέατα.
Το όφελος των φασολιών
Το καλό με τα φασόλια είναι ότι είναι ένα φαγητό που υπάρχει ήδη, και, μάλιστα, έχουν αναγνωριστεί για τη διατροφική τους αξία και τη μακρά πολιτιστική τους ιστορία. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε εκ νέου διαδικασίες καλλιέργειας και τοποθέτησης σε συσκευασίες για να τα φέρουμε σε παντοπωλεία ή σε μενού εστιατορίων. Όμως το σύστημα τροφίμων, όπως είναι δομημένο σήμερα, ευνοεί με δυσανάλογο τρόπο τη βιομηχανία κρέατος, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο να διορθωθεί.
Πόσο δημοφιλή είναι τα φασόλια;
Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα πρόβλημα: τα φασόλια, όπως και τα όσπρια εν γένει, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει μόλις 7,5 κιλά φασόλια το χρόνο, σε σύγκριση με τα περίπου 5,5 κιλά που καταναλώνονται ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας από τους λόγους είναι ότι τα φασόλια μπορεί να προκαλέσουν αέρια, ενώ λίγες είναι οι ευφάνταστες συνταγές της διεθνούς κουζίνας όπου τα φασόλια προεξέχουν, με εξαίρεση, ίσως, αρκετές ασιατικές χώρες.
Τι εμποδίζει την επέλαση των φασολιών;
Τα φασόλια έχουν τροφοδοτήσει ιστορικά αμέτρητους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο και παραμένουν δημοφιλή βασικά προϊόντα σε πολλές κουζίνες σήμερα, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Πρέπει να ξεπεράσουν ένα πρόβλημα… “δημοσίων σχέσεων”. Οι άνθρωποι μπορεί να μην ξέρουν πώς να μαγειρεύουν τα αποξηραμένα φασόλια ή να αισθάνονται ότι τα φασόλια αποτελούν έσχατη λύση, κάτι το οποίο μπορεί κάλλιστα να αλλάξει, δεδομένου ότι, στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος δεν είναι προγραμματισμένος να επιλέγει λιπαρές τροφές όπως το κρέας.
Πηγή: www.vox.com