Η ευγνωμοσύνη είναι η πρακτική του να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις ή να αφιερώνεις χρόνο για να σκεφτείς, τι εκτιμάς στη ζωή σου. Πολύ συχνά οι άνθρωποι εστιάζουμε στα πράγματα που δεν έχουμε αποκτήσει. Είναι στην ανθρώπινη φύση μας, να προσπαθούμε πάντα για τον επόμενο στόχο ή ορόσημο, αφήνοντας λίγο ή και καθόλου χρόνο, για να σταματήσουμε και να κάνουμε έναν απολογισμό όλων όσων είναι ήδη «καλά» στη ζωή μας. Ωστόσο, η επιστήμη υποστηρίζει, ότι το να βρίσκουμε τακτικά και σκόπιμα χρόνο, για να σταματήσουμε και να σκεφτούμε όλα αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, είναι απίστευτα ωφέλιμο. Με αλλά λόγια, όσο πιο ευγνώμονες είμαστε, τόσο καλύτερα νιώθουμε.
Η επιστήμη πίσω από την ευγνωμοσύνη
Όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη, νιώθουμε καλά. Γιατί αυτό; Η ευγνωμοσύνη συμβάλλει στη μείωση του άγχους με αποτέλεσμα η κορτιζόλη «η ορμόνη του στρες», να επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Επίσης ενισχύει τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, ή αλλιώς την ορμόνη της χαράς και ενεργοποιεί το εγκεφαλικό στέλεχος, που παράγει ντοπαμίνη, η οποία αναφέρεται συχνά ως «χημική ουσία της ευχαρίστησης. Η ντοπαμίνη ενισχύει τα συναισθήματα ευχαρίστησης συνδέοντας την αίσθηση της χαράς με ορισμένες συμπεριφορές και συναισθήματα, όπως γίνεται και στην περίπτωση της ευγνωμοσύνης. Δηλαδή όσο πιο ευγνώμονες είμαστε, τόσο καλύτερα νιώθουμε.
Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης
Μελέτες έχουν δείξει, ότι η πρακτική της ευγνωμοσύνης μειώνει την κατάθλιψη, μειώνει το στρες και το άγχος και επιπλέον βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Η τακτική εξάσκηση της ευγνωμοσύνης βοηθά να ανανεώσουμε και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Ο εγκέφαλός μας αλλάζει πάντα με βάση τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας. Η τακτική έκφραση ευγνωμοσύνης δημιουργεί νέα νευρικά μονοπάτια, κάνοντας τον εγκέφαλό πιο συντονισμένο στη θετικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, οι συνεπείς πρακτικές ευγνωμοσύνης οδηγούν σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας οδηγεί επίσης τόσο σε καλύτερη αυτοφροντίδα, όσο και σε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
Συνολικά, τα οφέλη της ευγνωμοσύνης λειτουργούν ως επιπλέον κίνητρο για την επίτευξη των στόχων μας στη ζωή. Η πρακτική της ευγνωμοσύνης απαιτεί από εμάς να επιβραδύνουμε και να αναλογιστούμε τα καλά στη ζωή μας, κάτι το οποίο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η έρευνα δείχνει, ότι όσοι ασκούν ευγνωμοσύνη έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους. Η ευγνωμοσύνη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει, να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας και τους άλλους και να μας βοηθήσει να βλέπουμε τα πράγματα από μια πιο θετική οπτική γωνία.
Τρόποι για να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη
Έρευνες δείχνουν, ότι μόλις 15 λεπτά ευγνωμοσύνης, πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ψυχική ευεξία ενός ατόμου. Μερικές φορές στην πολυάσχολη ζωή μας, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Υπάρχουν όμως εύκολοι τρόποι για να αρχίσετε να ασκείτε ευγνωμοσύνη. Ξεκινήστε να γράφετε. Αφιερώστε λίγα λεπτά στην αρχή ή στο τέλος κάθε μέρας γράφοντας για όσα είστε ευγνώμονες.
Εξασκηθείτε στις λεκτικές επιβεβαιώσεις. Προσπαθήστε να προσέχετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κατά τη διάρκεια της ημέρας και πείτε τα δυνατά για να τα σκεφτείτε. Το να λες φωναχτά αυτό για το οποίο είσαι ευγνώμων μπορεί να ενισχύσει το συναίσθημα.
Αν και μπορεί να φαίνεται προφανής, ακόμη και αυθόρμητη μερικές φορές, η ευγνωμοσύνη μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Αν αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτόμαστε πιο συχνά για ποια πράγματα είμαστε ευγνώμονες, είναι κάτι που μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία και την συνολική μας ευημερία μακροπρόθεσμα. Με τόσες ενδείξεις για τα ψυχικά και σωματικά της, οφέλη, οι ειδικοί λένε, ότι αξίζει πράγματι να προσπαθήσουμε να την καλλιεργήσουμε συστηματικά.
Πηγή: www.shape.com