Γνωρίζατε ότι, κατά μέσο όρο, τα μικρά παιδιά κάνουν περίπου 300 ερωτήσεις την ημέρα; Η έρευνα δείχνει, ότι όσο περισσότερες ερωτήσεις κάνει ένα παιδί, τόσο περισσότερα μαθαίνει. Μέχρι τη στιγμή που το παιδί είναι τεσσάρων, οι περισσότερες από τις ερωτήσεις που κάνει έχουν επεξηγηματικό χαρακτήρα. Ο λόγος που τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ζητούν τόσες πολλές απαντήσεις δεν είναι ότι θέλουν να «ενοχλήσουν» τους γονείς τους, αλλά επειδή θέλουν πραγματικά μια εξήγηση.
Λόγοι που τα παιδιά κάνουν τόσες πολλές ερωτήσεις
Η ανάγκη να ξέρουν
Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα πράγματα γύρω του, και έτσι αυτές οι ερωτήσεις είναι ένας τρόπος για να μάθει περισσότερα για τον κόσμο. Για ένα μικρό παιδί, όλα είναι καινούρια— εξ ου και η ανάγκη να γνωρίζει. Μπορεί να είναι δύσκολο να απαντήσετε σε όλα, αλλά να θυμάστε, ότι δίνοντας απαντήσεις, βοηθάτε το παιδί σας να αναπτυχθεί και να αναπτύξει τον εκέφαλό του.
Αναζήτηση προσοχής
Ένα παιδί ρωτά γιατί ξανά και ξανά είτε επειδή αδιαφορούμε είτε επειδή είμαστε απασχολημένοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι συχνά καλό να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από αυτό που κάνουμε και να του απαντήσουμε. Αφού του δώσουμε την προσοχή μας, μπορούμε να του εξηγήσουμε, ότι τώρα πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά μας.
Εριστικότητα-Πείσμα
Μερικές φορές το γιατί ενός παιδιού είναι απλώς ένας τρόπος να είναι προκλητικό -“Γιατί να βουρτσίσω τα δόντια μου;”. Αυτό μπορεί συχνά να είναι εκνευριστικό, ειδικά όταν συμβαίνει στο τέλος μιας μεγάλης, κουραστικής ημέρας. Ωστόσο, το να θυμώσετε, απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση. Αντί να απαντήσετε -«Επειδή το λέω εγώ», εξηγήστε του, τι συμβαίνει εάν δε βουρτσίζει τα δόντια του. Η υπομονή και η επιμονή βοηθούν, τις περισσότερες φορές. Όταν δεν συμβαίνει, απλά σφίξτε τα δόντια σας, αγνοήστε το και συνεχίστε.
Πώς να αντιμετωπίσετε ένα εκατομμύριο γιατί
Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν όταν αντιμετωπίζετε τις επίμονες ερωτήσεις του παιδιού σας.
Απαντήστε τους: Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται το παιδί σας είναι μια ευθεία απάντηση στις ερωτήσεις που κάνει. Εάν το παιδί σας είναι ικανοποιημένο με την απάντηση, το πιθανότερο είναι ότι θα σταματήσει να ρωτάει. Εάν μια ερώτηση χρειάζεται περισσότερη εξήγηση, προσπαθήστε να δώσετε την απάντησή σας με τρόπο που να κατανοεί το παιδί σας.
Παραδεχθείτε ότι δεν ξέρετε: Δεν είναι κακό να πείτε στο παιδί σας, ότι δεν γνωρίζετε κάτι. Δεν χρειάζεται να τους απαντήσετε αμέσως, απλά ενημερώστε τα, ότι θα μάθετε και θα τους απαντήσετε.
Ερευνήστε μαζί: Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να κάνουν ορισμένες ερωτήσεις που σας αφήνουν πραγματικά άφωνους. Αυτό συμβαίνει επειδή παρατηρούν και αναλύουν πολύ περισσότερο από ό,τι εμείς οι ενήλικες. Εάν το παιδί σας δει ότι ψάχνετε κάτι που δεν γνωρίζετε, θα το ενθαρρύνει να κάνει το ίδιο. Έτσι τροφοδοτείτε την περιέργεια και τη φυσική επιθυμία για γνώση.
Γυρίστε την ερώτηση πίσω: Μπορείτε επίσης να γυρίσετε την ερώτηση και να ρωτήσετε το παιδί σας γιατί. Αυτό θα ενθαρρύνει το παιδί να σκεφτεί. Είναι πολύ ευχάριστο να ακούς τις ευφάνταστες απαντήσεις που δίνουν συχνά. Ωστόσο, να θυμάστε, ότι το είδος του τόνου που χρησιμοποιείτε εδώ, θα κάνει τη διαφορά. Εάν φαίνεστε ενοχλημένοι ενώ ρωτάτε, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθούσατε να πετύχετε.
Η υπομονή είναι το κλειδί: Τέλος, για να σημειώσετε οποιαδήποτε πρόοδο με το παιδί σας, χρειάζεστε υπομονή. Ενώ οι συνεχείς ερωτήσεις μπορεί να είναι ενοχλητικές (ειδικά όταν είναι η ίδια ξανά και ξανά), το γεγονός ότι τα παιδιά κάνουν τόσες πολλές ερωτήσεις είναι ένα καλό σημάδι! Τα παιδιά που κάνουν πολλές ερωτήσεις είναι πιθανότατα παρατηρητικά και περίεργα, για τον κόσμο γύρω τους, πράγμα που βοηθά στην εξέλιξή τους.
Πηγή: www.scarymommy.com