Η «Νευρική Ορθορεξία» είναι μια σχετικά πρόσφατα περιγραφείσα διατροφική διαταραχή. Ο όρος προτάθηκε και περιγράφηκε από τον S. Bratman το 1997, ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, που παρουσίαζαν, έντονη προσήλωση στην υγιεινή ή διατροφή. Το πρώτο επιστημονικό άρθρο για τη διαταραχή δημοσιεύτηκε μόλις το 2004 και την περιέγραψε ως «μανιακή εμμονή στην αναζήτηση υγιεινών τροφίμων».
Η Ορθορεξία έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από την άνοδο των social media. Για παράδειγμα το 2014, η επιτυχημένη μπλόγκερ Τζόρνταν Γιανγκ, της οποίας το blog επικεντρωνόταν στη βίγκαν διατροφή, αποκάλυψε στους 70.000 ακόλουθούς της, ότι η επιθυμία της για υγιεινή διατροφή είχε γίνει παθολογική με αποτέλεσμα να διαγνωστεί με διατροφική διαταραχή και στη συνέχεια με υποσιτισμό. Αυτό προκάλεσε πληθώρα κάλυψης και ενδιαφέροντος.
Τι ακριβώς είναι η νευρική ορθορεξία
Είναι μια διατροφική διαταραχή, όπου το άτομο έχει μια άκαμπτη και σταθερή εμμονή με την «υγιεινή διατροφή». Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προσήλωση σε «αγνά» τρόφιμα, παράλειψη «κακών» τροφίμων και μια απόλυτη πίστη στη σημασία της υγιεινής διατροφής. Συνήθως, όσοι πάσχουν, παραλείπουν τρόφιμα που είναι «μη φυσικά» ή που έχουν υποστεί επεξεργασία γιατί πιστεύουν, ότι έχουν χάσει τις ευεργετικές τους για την υγεία ιδιότητες. Ενώ οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος που επιλέγουμε να τρώμε δεν είναι συνήθως πρόβλημα, όταν γίνονται εμμονή τείνουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Προκαλούν σωματικές, ψυχικές και κοινωνικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως διατροφική διαταραχή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νευρικής ορθορεξίας;
Η διαταραχή δεν αναγνωρίζεται ακόμη στα διαγνωστικά εγχειρίδια, επομένως δεν υπάρχει επίσημη λίστα επικυρωμένων συμπτωμάτων. Τα κοινά συμπτώματα ωστόσο περιλαμβάνουν:
- Το άτομο δεν ασχολείται με την ποσότητα του φαγητού αλλά με την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνει.
- Έχει εμμονή με την αποφυγή ανθυγιεινών τροφών και με τυχόν επιπτώσεις, που θα είχαν αυτές στο σώμα εάν το άτομο τις έτρωγε.
- Αφιερώνει υπερβολικό χρόνο για σκέψη, έρευνα ή συζήτηση για το φαγητό.
- Ξοδεύει υπερβολικό χρόνο και χρήμα στην προετοιμασία και αγορά «υγιεινών» τροφίμων.
- Διατηρεί μία άκαμπτη στάση όσον αφορά στη διατροφή αλλά και στις πεποιθήσεις των άλλων ανθρώπων σχετικά με το φαγητό.
- Έχει αισθήματα ενοχής και ντροπής όταν καταναλώνει «ανθυγιεινά» τρόφιμα.
Η διαφορά από τη Νευρική Ανορεξία
Οι παραπάνω συμπεριφορές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υποσιτισμό λόγω των περιορισμών στη διατροφή. Ωστόσο η Νευρική Ορθορεξία δεν πρέπει να συγχέεται με τη Νευρική ανορεξία. Στη Νευρική Ανορεξία κυριαρχεί η ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα του σώματος και η σημαντική δυσαρέσκεια για την εικόνα του, που οδηγεί σε αυστηρό περιορισμό της ποσότητας τροφής. Όσοι έχουν Ορθορεξία δεν μοιράζονται αυτή τη δυσαρέσκεια για το σώμα τους και αντ ‘αυτού χειραγωγούν τη διατροφή τους, λόγω της εμμονής να επιτύχουν την τέλεια «υγιεινή» διατροφή. Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα ειναι κοινά και στις δύο διαταραχές.
Βασικά σημεία
Η νευρική ορθορεξία είναι μια σχετικά νέα διαταραχή που επικεντρώνεται στην εμμονή του ατόμου με την «καθαρή» και «υγιεινή» διατροφή σε σημείο που η διατροφή του είναι εξαιρετικά περιοριστική και εμμονική. Αυτή η διαταραχή είναι πιο διαδεδομένη σε όσους εργάζονται στους τομείς της διατροφής και της άσκησης. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από καταναγκαστικές υγιεινές συμπεριφορές και στάσεις έως παθολογικές καταστάσεις. Στο ακραίο παθολογικό άκρο αυτού του φάσματος, οι διατροφικές συμπεριφορές σημαίνουν, ότι η «καθαρότητα» της τροφής υπερνικά την ευχαρίστηση.
Πηγή: www.bda.uk.com