Ναι, ζόμπι. Αυτά τα όχι ζωντανά αλλά ούτε τελείως νεκρά πλάσματα, συνήθως απεικονίζονται σε ταινίες να προκαλούν όλεθρο και να αφήνουν χάος στο πέρασμά τους. Τελευταία ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα γερασμένα κύτταρα και ερευνάται ο ρόλος τους στην εγκεφαλική νόσο και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η αλήθεια μπορεί πραγματικά να είναι πιο παράξενη από τη φαντασία, ειδικά όταν αφορά τα κύτταρα ζόμπι.
Τι είναι τα κύτταρα ζόμπι
Είναι τα γερασμένα κύτταρα, που σταματούν να πολλαπλασιάζονται και να λειτουργούν κανονικά, αλλά δεν πεθαίνουν – όπως ακριβώς τα ζόμπι. Αντίθετα, παραμένουν και εκκρίνουν τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία άλλων κυττάρων. Η Miranda Orr καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρικής ιατρικής σε έρευνα της, έδειξε, ότι αυτά τα κύτταρα ζόμπι συσσωρεύονται σε ποντίκια με νόσο Alzheimer, δημιουργώντας φλεγμονή και συμβάλλοντας στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και στην εξασθένηση της μνήμης.
Ο ρόλος των σηνολυτικών φαρμάκων στην επιβράδυνση ή την αναστολή της εξέλιξης της νόσου
Η επόμενη έρευνα της, ήταν η πρώτη που έδειξε, ότι η απομάκρυνση των γηρασμένων κυττάρων με σηνολυτικά – μια κατηγορία φαρμάκων που αφαιρούν τα γηρασμένα κύτταρα ενώ αφήνουν τα υγιή κύτταρα ανέπαφα – σταμάτησε την εξέλιξη της νόσου Alzheimer’s. Η έρευνα εντόπισε μεγάλο αριθμό κυττάρων ζόμπι στον ανθρώπινο εγκέφαλο με νόσο Alzheimer’s. Διαπίστωσε, ότι περίπου το 2% των εγκεφαλικών κυττάρων ήταν γερασμένα και η μελέτη εντόπισε επιπλέον και νέους βιοδείκτες, που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές.
Η αύξηση των ασθενών με Alzheimer’s
Αναζήτηση απαντήσεων…και περισσότερες ερωτήσεις. Αυτές οι απαντήσεις χρειάζονται. Η Ένωση Alzheimer’s εκτιμά, ότι μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων 65 ετών και άνω με Alzheimer’s , θα αυξηθεί σε περίπου 12,7 εκατομμύρια – σχεδόν διπλάσιος από τον σημερινό αριθμό. Αυτό σημαίνει, ότι κλινικές δοκιμές και έρευνες όπως αυτή της dr Orr είναι πιο σημαντικές από ποτέ.
Τα καλά νέα
Τα καλά νέα είναι, ότι υπάρχει πολλή ενεργή έρευνα και επομένως πολλές κλινικές δοκιμές. Αυτές οι δοκιμές περιλαμβάνουν δοκιμές φαρμάκων, παρεμβάσεις συμπεριφοράς (για παράδειγμα, άσκηση) και δοκιμές που αφορούν αλλαγές στη διατροφή. «Βλέπουμε νέα πράγματα σχεδόν κάθε εβδομάδα στο εργαστήριο».
«Τα πράγματα πάντα εξελίσσονται και αλλάζουν. Λάβαμε χρηματοδότηση για να εξετάσουμε διαφορετικές μεθόδους, μία από τους οποίες προσπαθεί να καταλάβει, γιατί δημιουργούνται αρχικά τα κύτταρα ζόμπι και τι θα συμβεί αν τα αφαιρέσουμε νωρίτερα στη διάρκεια ζωής αντί για αργότερα, δήλωσε η dr Orr.
Με τόσες πολλά ερωτήματα αναπάντητα, η ανάγκη για έρευνα και για κλινικές δοκιμές είναι επιτακτική. Η στόχευση κυττάρων ζόμπι με σηνολυτικά φάρμακα, θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, πιθανώς σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Η συνδυαστική θεραπεία θεωρείται πολύ σημαντική και υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές.
Πηγή: school.wakehealth.edu