Ο Μιχαήλο Τολότος, από τη Χαλκιδική, πέθανε χωρίς να έχει δει ποτέ γυναίκα. Γεννήθηκε το 1856, αλλά η μητέρα του πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννα. Η ζωή του σημαδεύτηκε από την απώλεια της μητέρας του. Οι δικοί του τον εγκατέλειψαν στα σκαλιά ενός μοναστηριού στο Άγιο Όρος. Οι μοναχοί τον μεγάλωσαν και στη συνέχεια ακολούθησε και ο ίδιος τον δρόμο του μοναχισμού. Μέχρι και τον θάνατο του το 1938 δεν έφυγε από το μοναστήρι.
Το Άβατον
Ο Τολότος ζούσε με τους αυστηρούς κανόνες που ίσχυαν στην περιοχή, ένας από τους οποίους ήταν, ότι δεν επιτρέπονταν γυναίκες. Οι νόμοι που απαγόρευαν την είσοδο στο Όρος στις γυναίκες και στα κατοικίδια ζώα, όπως αγελάδες ή πρόβατα, υπήρχαν από τον 10ο αιώνα και ισχύουν ακόμη και σήμερα. Ο λόγος πίσω από αυτόν τον κανόνα ήταν να διασφαλιστεί, ότι όλοι οι μοναχοί που ζούσαν στα μοναστήρια του Αγίου Όρους θα παραμείνουν άγαμοι για όλη τους τη ζωή.
Ωστόσο αν και απαγορεύεται, τουλάχιστον δύο γυναίκες έχουν καταφέρει να το επισκεφτούν μεταμφιεσμένες. Η πρώτη είναι η Γαλλίδα φιλόσοφος Μαρίζ Σουαζί το 1920 και η δεύτερη η Μις Ευρώπη Αλίκη Διπλαράκου το 1930. Ο Τολότος, ζούσε τότε, αλλά είναι άγνωστο αν τις συνάντησε ή ακόμα αν κατάφερε να αντιληφθεί, ότι επρόκειτο για γυναίκες. Ο μοναχός, από τη Χαλκιδική, έμαθε για την ύπαρξη γυναικών μόνο από συζητήσεις καθώς και από περιγραφές σε βιβλία. Θα μπορούσε να τολμήσει μία επίσκεψη στον έξω κόσμο και θα μπορούσε εύκολα να συναντήσει ένα μέλος του αντίθετου φύλου, αλλά ο Τολότος δεν είχε ποτέ την περιέργεια να φύγει από το σπίτι του, το Άγιο Όρος.
Ο θάνατος του μοναχού
Πέθανε το 1938 σε ηλικία 82 ετών. Έγινε μάλιστα ειδική ταφή με παρόντες όλους τους μοναχούς που ζούσαν στο Άγιο Όρος επειδή πίστευαν, ότι ήταν ο μόνος άνδρας στον κόσμο, που πέθανε χωρίς να γνωρίζει πώς ήταν μια γυναίκα. Ο θάνατος του Τολότου έγινε παγκοσμίως γνωστός από ένα άρθρο εφημερίδας, το οποίο σημείωνε, ότι οι γυναίκες δεν ήταν το μόνο πράγμα το οποίο δεν είχε δει ποτέ. Προφανώς δεν είχε δει ποτέ αυτοκίνητο και αεροπλάνο ή δεν είχε δει ποτέ ταινία. Το απόκομμα της εφημερίδας “Edinburgh Daily Courier” της 29ης Οκτωβρίου 1938 έγραφε: «Χωρίς να δει ποτέ γυναίκα στα 82 χρόνια ζωής του, ο Μιχάιλο Τολότο πέθανε στη Μονή του Αγίου Όρους, στην Ελλάδα».
Σήμερα, το Άγιο Όρος είναι αναγνωρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που ελκύονται από την ιστορία και τις πνευματικές παραδόσεις του. Η κοινότητα περιλαμβάνει 20 μοναστήρια, που στεγάζουν περίπου 2.000 ορθόδοξους μοναχούς από όλο τον κόσμο. Τα 17 από τα 20 μοναστήρια είναι ελληνικά και τα άλλα 3 είναι σερβικά, βουλγαρικά και ρωσικά. Ωστόσο, η απαγόρευση εισόδου στις γυναίκες εξακολουθεί να ισχύει. Τα τελευταία χρόνια, ο κανόνας του Άβατον έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης, με ορισμένους να υποστηρίζουν, ότι είναι μεροληπτικός και ξεπερασμένος.
Πηγή: www.dailymail.co.uk