Τα Χριστούγεννα είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος του χρόνου που συνοδεύεται από διατροφικούς «πειρασμούς», οι περισσότεροι από τους οποίους συχνά θεωρούνται «απαγορευτικοί» για τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Όμως, λίγη οργάνωση και μερικές σωστές επιλογές αρκούν προκειμένου να απολαύσετε το γιορτινό τραπέζι, κρατώντας παράλληλα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.. υπό τον έλεγχό σας!
Υδατάνθρακες; Μη στερείστε, προγραμματίστε!
Μπορεί πριν αρκετά χρόνια η δίαιτα των ατόμων με διαβήτη να ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και να απέκλειε την κατανάλωση υδατανθράκων, όμως οι συστάσεις έχουν αλλάξει και σήμερα πλέον αναφέρονται σε μία απόλυτα ισορροπημένη διατροφή, που επιτρέπει την κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, εφόσον μοιράζονται σε συχνά γεύματα. Έτσι, τα αμυλούχα τρόφιμα που σίγουρα θα «κοσμούν» το γιορτινό τραπέζι όπως είναι το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι και οι πατάτες σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύονται, αρκεί βέβαια να μην τα υπερκαταναλώνετε.
Όπως ισχύει και τον υπόλοιπο χρόνο, έτσι και στις γιορτές φροντίστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας ένα διατροφικό πλάνο και κατανείμετε σωστά τους υδατάνθρακες της ημέρας, συνεπώς και τα αμυλούχα τρόφιμα, σε όλα τα γεύματα της ημέρας (3 κυρίως και 1-2 ενδιάμεσα). Ταυτόχρονα, φροντίστε να επιλέξτε τροφές που είναι λιγότερο επεξεργασμένες όπως το καστανό ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καθώς συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στην πρόσληψη των ωφέλιμων φυτικών ινών.
Δείτε τη γλυκιά πλευρά..
Από τη στιγμή που ο Σακχαρώδης Διαβήτης «χτύπησε» την πόρτα σας, γνωρίζετε καλά πως πρέπει να ελέγχετε, να μετράτε και να συνδυάζετε σωστά τους απλούς υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη στο σύνολο της διατροφής σας. Ένα διαιτολόγιο όμως χωρίς γλυκιά γεύση είναι αρκετά δύσκολο να τηρηθεί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Στην περίπτωση λοιπόν που νιώσετε την επιθυμία για κάτι γλυκό θα μπορούσατε να επιλέξετε προϊόντα που περιέχουν ολιγοθερμιδικές ύλες όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και τα γλυκαντικά από το φυτό στέβια (γλυκοζίτες στεβιόλης), ή ακόμη και να παρασκευάσετε τα δικά σας σπιτικά γλυκά χρησιμοποιώντας τες είτε σε συνδυασμό είτε αντί της ζάχαρης.
Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως είναι ευρέως διαδεδομένα, είναι εγκεκριμένα και ασφαλή συστατικά που προστίθενται σε μία ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων όπως τα αναψυκτικά, οι τσίχλες, τα παγωτά και τα διάφορα αρτοσκευάσματα, αποτελώντας την πρωταρχική πηγή της γλυκιάς τους γεύσης, χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Συνεπώς, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου για τα άτομα με διαβήτη, στα πλαίσια πάντα μίας διατροφής που συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μην ξεχνάτε όμως πως θα πρέπει πάντα να ελέγχετε στις ετικέτες τροφίμων το σύνολο των συστατικών που περιέχονται στο εκάστοτε προϊόν. Ακόμη και αν δεν περιέχει ζάχαρη, ίσως το τρόφιμο εξακολουθεί να περιέχει λιπαρά, πρωτεΐνες ή άλλους υδατάνθρακες (π.χ. από το αλεύρι), οι οποίοι επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης.
Διαβήτης και.. «διασκέδαση»
Μέσα στο εορταστικό κλίμα, ο διαβήτης μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με το αλκοόλ, εφόσον το καταναλώνετε με μέτρο. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας, το επιτρεπόμενο όριο ανέρχεται στις 1-2 μερίδες αλκοόλης την ημέρα για τους άντρες και μέχρι 1 μερίδα για τις γυναίκες, ενώ ως μερίδα αλκοόλης ορίζονται τα 150 ml κρασιού, τα 330 ml μπύρας και τα 45 ml των υπολοίπων αλκοολούχων ποτών. Παράλληλα, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, φροντίστε να μην καταναλώνετε το ποτό σας με άδειο στομάχι, αλλά μαζί με το φαγητό.
Ελίζα Τζόβα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.dietcare.gr