Ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς και ηγεμόνες στην ιστορία. Μέσα από τις επανειλημμένες κατακτήσεις του, έχτισε τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία στον αρχαίο κόσμο και μνημονεύεται ως λαμπρός, χαρισματικός και αδίστακτος. Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατό να διαχωρίσουμε τα γεγονότα και τη μυθοπλασία γύρω από τον διάσημο Μακεδόνα, αλλά ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα από τη ζωή του.
Δάσκαλος του ήταν ο Αριστοτέλης
Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας, προσέλαβε τον Αριστοτέλη, έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ιστορίας, για να εκπαιδεύσει τον 13χρονο πρίγκιπα.
Η συνάντησή του με τον Διογένη
Σύμφωνα με το μύθο, ο Αλέξανδρος αναζήτησε τον διάσημο στοχαστή Διογένη τον Κυνικό, (ο οποίος απέρριπτε τις κοινωνικές σχέσεις), τον πλησίασε σε μια πλατεία, και τον ρώτησε αν μπορούσε να κάνει κάτι για αυτόν. «Ναι», απάντησε ο Διογένης, «Στάσου στην άκρη γιατί κρύβεις τον ήλιο μου». Ο Αλέξανδρος γοητεύτηκε από την άρνηση του Διογένη να εντυπωσιαστεί από τα πλούτη, λέγοντας: «Αν δεν ήμουν ο Αλέξανδρος, θα ήμουν ο Διογένης».
Στα 15 χρόνια κατακτήσεων δεν έχασε ποτέ μάχη.
Οι στρατιωτικές τακτικές και στρατηγικές του Μεγάλου Αλεξάνδρου εξακολουθούν να μελετώνται στις στρατιωτικές ακαδημίες μέχρι σήμερα. Από την πρώτη του νίκη σε ηλικία 18 ετών, ο Αλέξανδρος απέκτησε τεράστια φήμη.
Έδωσε σε περισσότερες από 70 πόλεις το όνομα του (και σε μία του αλόγου του)
Ο Αλέξανδρος γιόρταζε τις κατακτήσεις του ιδρύοντας δεκάδες πόλεις, τις οποίες ονόμαζε πάντα Αλεξάνδρεια. Η πιο διάσημη από αυτές, ιδρύθηκε στις εκβολές του Νείλου το 331 π.Χ., και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. Ίδρυσε επίσης την πόλη Βουκεφάλας, που πήρε το όνομά της από το αγαπημένο του άλογο, που τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη.
Ο έρωτας για τη σύζυγό του, Ροξάνη, ήταν κεραυνοβόλος
Μετά τη θεαματική κατάκτηση του το 327 π.Χ. του “Sogdian Rock”, ενός φαινομενικά απόρθητου ορεινού φρουρίου, η Roxanne, η έφηβη κόρη ενός ευγενή, τράβηξε την προσοχή του και τελικά την παντεύτηκε. Λίγους μήνες μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, η Ρωξάνη γέννησε τον μονάκριβο γιο του ζευγαριού, τον Αλέξανδρο Δ’.
Ο Αλέξανδρος μύριζε υπέροχα
Οι «Βίοι των Ευγενών Ελλήνων και Ρωμαίων», βιβλίο που γράφτηκε 400 χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, αναφέρει, ότι το δέρμα του «απέπνεε μια πολύ ευχάριστη μυρωδιά» και ότι «η αναπνοή και το σώμα του ήταν τόσο ευωδιαστά, που αρωμάτιζαν ακόμα και τα ρούχα που φορούσε.»
Αφού νίκησε τους Πέρσες, άρχισε να ντύνεται σαν αυτούς
Μετά από 6 χρόνια επιδρομών ολοένα και βαθύτερα στην περσική αυτοκρατορία, και αφού κατέκτησε την Περσέπολη – το κέντρο του περσικού πολιτισμού – αποφάσισε, ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει τον έλεγχο των Περσών ήταν να συμπεριφερθεί σαν ένας από αυτούς. Ο Αλέξανδρος άρχισε να φοράει τον ριγέ χιτώνα, τη ζώνη και το διάδημα της περσικής βασιλικής ενδυμασίας.
Το μυστήριο γύρω από το θάνατό του
Ο Αλέξανδρος πέθανε μυστηριωδώς στα 32 του. Η αιτία παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του αρχαίου κόσμου. Οι αρχαίοι αλλά και οι σύγχρονοι ιστορικοί και τοξικολόγοι είναι διχασμένοι. Κάποιοι θεωρούν πως ήταν δολοφονία, ενώ άλλοι πιστεύουν, ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε φυσικά αίτια.
Σύγχρονες προσπάθειες για την εκ των υστέρων διάγνωση της ασθένειας του Αλέξανδρου, αναλύοντας τα λεπτομερή συμπτώματα, που φέρεται να είχε ο βασιλιάς τις 2 εβδομάδες πριν πεθάνει, έχουν οδηγήσει σε πολλές θεωρίες. Οι προτεινόμενες φυσικές αιτίες περιλαμβάνουν δηλητηρίαση από αλκοόλ, ελονοσία, τυφοειδή πυρετό, σηψαιμία και ιατρικό λάθος. Οι θεωρίεςδολοφονίας επικεντρώνονται στον ακόνιτο, το αρσενικό, τον ζυμωμένο ελλέβορο και τη στρυχνίνη.
Το σώμα του διατηρήθηκε σε μια δεξαμενή με μέλι
Τα λείψανα του Αλέξανδρου βυθίστηκαν σε μέλι για να αποφευχθεί η σήψη. Ένα ή δύο χρόνια μετά το θάνατο του, το σώμα του στάλθηκε πίσω στη Μακεδονία αλλά δεν έφτασε ποτέ, αφού εμποδίστηκε από τον Πτολεμαίο Α’, έναν από τους πρώην στρατηγούς του και τελικά στάλθηκε στην Αίγυπτο. Ο Πτολεμαίος είχε ως στόχο να γίνει διάδοχος της αυτοκρατορίας του.
Αν ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πέθαινε, θα μπορούσε να είχε κατακτήσει την Ευρώπη, να είχε κάνει τον κύκλο της Αφρικής και να είχε φτιάξει τον δικό του δρόμο του μεταξιού Άφησε όμως πίσω του μια αυτοκρατορία, που εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία, φύτεψε τους σπόρους του Δρόμου του Μεταξιού και έκανε τα ελληνικά διεθνή γλώσσα σε όλη την Ευρασία, όλα σε μόλις 13 χρόνια. Έγινε και παρέμεινε η μεγαλύτερη διασημότητα στον αρχαίο κόσμο, πιθανότατα μέχρι την εμφάνιση του Ιησού στη χριστιανική εποχή.
Πηγή: www.history.com