Στη δεκαετία του 1990, εξαπλώθηκε κάτι σαν τρέλα για απαγωγές από εξωγήινους. Ωστόσο, εκτός της λαϊκής κουλτούρας, λίγοι σοβαροί διανοούμενοι πήραν στα σοβαρά την έννοια των εξωγήινων. Η επικρατούσα άποψη ήταν, ότι η Γη μπορεί να είναι ο μόνος πλανήτης που έχει την τύχη να έχει ζωή. Σήμερα επικρατεί η αντίθετη άποψη.
Χάρη στην πρόοδο της αστροφυσικής, γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια εξωπλανήτες μόνο στον Γαλαξία μας, οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας στο συμπέρασμα, ότι η ζωή πιθανότατα υπάρχει και αλλού στο σύμπαν. Η συζήτηση τώρα δεν είναι αν υπάρχει ζωή αλλά με ποια μορφή. Πολλοί υποθέτουν, ότι η πιο κοινή μορφή ζωής είναι η μικροβιακή, δεδομένου ότι στη Γη, οι άνθρωποι είναι μια σχετικά νέα εφεύρεση ενώ τα μικρόβια υπάρχουν εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Κάποιοι έχουν προχωρήσει παραπέρα και υποστηρίζουν, πώς η εξωγήινη ζωή θα μπορούσε να είναι ευφυής, αν υπάρχει.
Που βασίζεται η πεποίθηση, ότι κάποτε θα συναντήσουμε εξωγήινους
Η πεποίθηση, ότι οι άνθρωποι τελικά θα συναντήσουν εξωγήινους βασίζεται σε δύο υποθέσεις: (1) η ζωή εξελίσσεται εύκολα και (2) το διαστρικό ταξίδι είναι δυνατό και πρακτικό. (Καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν είναι πιθανό να είναι αληθινή).
1. Η ζωή εξελίσσεται εύκολα
Δεκαετίες έρευνας έχουν αποφέρει ελάχιστα στον τρόπο αναγνώρισης του μηχανισμού σχηματισμού ζωής από μη ζωντανή ύλη. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για την προέλευση της ζωής και καμία από αυτές δεν είναι καλή. Οι επιστήμονες δεν έχουν φτάσει ακόμη κοντά στην αναπαραγωγή της ζωής στο εργαστήριο. Αυτό υποδηλώνει έντονα, ότι η ζωή δεν εξελίσσεται εύκολα. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των εξωπλανητών είναι αφιλόξενοι για τη ζωή.
2. Το διαστρικό ταξίδι είναι δυνατό και πρακτικό
Σίγουρα θα μπορούσαμε να μπούμε σε ένα διαστημόπλοιο και να κατευθυνθούμε προς έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από το πλησιέστερο αστέρι, τον “Proxima Centauri”, αλλά θα χρειαστούν περίπου 6.300 χρόνια για να φτάσουμε. Η ιδέα ότι θα αναπτύξουμε (ή ότι κάποιος προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός έχει ήδη αναπτύξει) την ικανότητα να διασχίζουμε εύκολα και γρήγορα το γαλαξία είναι καθαρή εικασία. Είναι φυσικά αδύνατο να ταξιδέψεις με την ταχύτητα του φωτός, αν και μπορεί να είναι δυνατό να ταξιδέψεις με ένα σημαντικό κλάσμα της ταχύτητας του φωτός. Ακόμα, κι αν η ταχύτητα του φωτός ήταν δυνατή, οι αποστάσεις μεταξύ των αστεριών είναι σχεδόν αμέτρητες.
«Θεωρητικά δυνατό» δεν σημαίνει «πιθανό»
Οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας σημειώνουν, ότι μπορεί να αναπτυχθούν άγνωστες τεχνολογίες, όπως η ικανότητα να ταξιδεύουμε μέσα από μια σκουληκότρυπα. Εκτός από κάποια περίπλοκα μαθηματικά, που υποδηλώνουν, ότι τέτοιοι ελιγμοί θα μπορούσαν θεωρητικά να είναι δυνατοί, δεν έχουμε ιδέα αν μπορεί να συμβεί πραγματικά. Τι γίνεται με όμως τις μαύρες τρύπες; Ίσως θα μπορούσαμε να βουτήξουμε σε μία και να βγούμε κάπου αλλού. Ας πούμε, ότι αυτό είναι απολύτως αλήθεια. Το πρόβλημα είναι, ότι η πλησιέστερη στη Γη μαύρη τρύπα που γνωρίζουμε, είναι 1.500 έτη φωτός μακριά.
Συνδυάζοντας όλα αυτά, το αποθαρρυντικό συμπέρασμα είναι, ότι δεν έχει σημασία αν υπάρχει ευφυής εξωγήινη ζωή αλλού στο σύμπαν. Δεν θα τους βρούμε ποτέ, ούτε θα μας βρουν ποτέ. Με άλλα λόγια, είμαστε ουσιαστικά μόνοι στο σύμπαν.
Πηγή: bigthink.com