Όσες και όσοι από εμάς ασχολούνται με την ψυχοθεραπεία είναι πολύ πιθανόν να έχουν παρατηρήσει, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) έχουν ως αίτημα την επούλωση τραυμάτων, που προέκυψαν από κακοποιητικές συμπεριφορές συντρόφων με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.
Πράγματι, ο ναρκισσισμός μοιάζει να αποτελεί κάτι σαν επιδημία της εποχής. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται με δικαιωματικότητα, μεγαλομανία, έλλειψη ενσυναίσθησης και αλαζονεία.
Τι συμβαίνει όμως με τις/τους συντρόφους των ναρκισσιστών; Υπάρχουν άραγε άνθρωποι οι οποίοι «έλκουν» τους ναρκισσιστές ή που δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή στις συμπεριφορές τους;
Αν προσπαθούσαμε να απαντήσουμε σε αυτό, θα δίναμε έμφαση στις παρακάτω κατηγορίες:
Άνθρωποι με μεγάλη ενσυναίσθηση και συμπονετικότητα: Οι ναρκισσιστές έλκονται ιδιαίτερα από αυτή την κατηγορία ανθρώπων, γιατί γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορούν να πάρουν από αυτούς καλοσύνη, προσοχή, κατανόηση και θαυμασμό.
«People pleasers»: Άνθρωποι που βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους και φοβούνται πολύ τη διαφωνία και τη σύγκρουση. Οι ναρκισσιστές τους προτιμούν γιατί είναι εύκολο να καταπατήσουν τα όρια τους.
Άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση: Η κατηγορία αυτή έλκεται πολύ από τα κομπλιμέντα και το ενδιαφέρον, που τους δείχνει ο ναρκισσιστής στα πρώτα στάδια της γνωριμίας. Επιπλέον, δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή στις άσχημες συμπεριφορές, γιατί δεν θεωρούν ότι τους αξίζει κάτι καλύτερο.
Υπερ-αισιόδοξοι /ιδεαλιστές: Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν πάντα να βλέπουν το καλό στους άλλους (κρίνοντας μάλλον από τον εαυτό τους- «θετική προβολή»). Πιστεύουν, ότι οι συμπεριφορές των ναρκισσιστών μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο αν τους εξηγήσουν, αν τους μιλήσουν, αν τους βοηθήσουν. Πράγμα δυστυχώς ανέφικτο.
Υπερ-υπεύθυνοι: Οι ναρκισσιστές έλκονται από σταθερούς ανθρώπους που αναλαμβάνουν πολλές ευθύνες, κάτι που απαλλάσσει αυτούς από τις δικές τους.
Άνθρωποι με τάσεις συνεξάρτησης/«σωτήρες»: Οι άνθρωποι αυτοί αντλούν αξία από την ικανοποίηση των αναγκών των άλλων, πιστεύουν, ότι είναι υπεύθυνοι για να λύσουν τα προβλήματα τους, αισθάνονται ενοχές αν δεν τους βοηθήσουν και έτσι είναι εύκολο να τους εκμεταλλευτούν οι ναρκισσιστές
Θα ήθελα να τονίσω, ότι σε καμία περίπτωση δεν αναφέρω τα παραπάνω για να κατηγορήσω τις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων. Για τις κακοποιητικές συμπεριφορές των νάρκισσων υπόλογοι είναι μόνο οι ίδιοι. Τα αναφέρω , ωστόσο, γιατί στις παραπάνω κατηγορίες συχνά ανήκουν υπέροχοι, δοτικοί άνθρωποι, που συχνά πρέπει να τους υπενθυμίζουμε να μην υποτιμούν την αξία τους και να μην ανέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές που δεν τους αξίζουν ούτε λίγο.
Βίκυ Φιλιππίδου, Ψυχολόγος MSc
Facebook: My Therapy Room – Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
Instragram: mytherapyroomgr